U kunt ons mailen via
verkoop@vanijmeren.nl
De toekomst wordt groen, en dit is nodig. Een manier om hieraan bij te dragen is bomen planten. Bomen zetten de CO2, die wij uitstoten, om in zuurstof. Bij Boomkwekerij van IJmeren proberen wij de boom op te kweken en de natuur in balans te houden. Dit doen wij door middel van preventie en indien nodig met behulp van biologische bestrijding. Ook zijn we veel bezig met bodemverbetering.
Deze manier van kweken werkt twee kanten op: aan de ene kant worden bomen zo meer weerbaar en aan de andere kant blijven de natuurlijke vijanden van de schimmels en ongedierte beter in balans. Zo beheersen we bijvoorbeeld schurft en meeldauw – twee veelvoorkomende lastige schimmels – niet met chemische gewasbeschermingsmiddelen, maar preventief met nuttige bacteriën en schimmels van natuurlijke oorsprong. Dat is voor het oog misschien niet altijd zo mooi als wanneer we het helemaal “schoon” zouden spuiten, maar voor de langere termijn is het verhogen van de weerbaarheid van de boom beter, het geeft een mooi en meer duurzaam resultaat dan wanneer deze ziektes elk jaar bestreden zouden worden met “gif”.
Bezoek onze kwekerij! Wanneer u de bomen bij ons op de kwekerij uit komt zoeken bent u ervan verzekerd dat deze grotendeels biologisch geteeld zijn.
Klik hier om meer te lezen over onze eisen en werkwijze>>
Soms moet er ingegrepen worden tegen plaaginsecten, bijvoorbeeld luizen, dit doen we door natuurlijke vijanden uit te zetten. We bestrijden bladluis bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven, dit zijn echte rovers: ze eten de bladluis bijna vrijwel volledig op! De volwassen diertjes leggen hun eitjes bij de bladluiskolonies en leggen dan zo’n 25 tot 50 eitjes per dag. Uit de eieren komen de larven die op zoek gaan naar de bladluizen. In onze lindes bijvoorbeeld zit dan ook praktisch geen luis en er is geen druppel “gif” overheen gegaan. Voor het bestrijden van bijvoorbeeld spint en roestmijt gebruiken we roofmijten. Deze diertjes zijn enorm effectief voor het bestrijden van mijten en trips.
Een heel ander maar wel goed voorbeeld van insectenbestrijding, hoewel wat minder direct, is het ophangen van nestkastjes tegen rupsen. De nestkastjes trekken vogels aan die vervolgens de rupsen vangen als voer voor hun jongen. Nuttig en ook mooi om te zien!
Ook maken wij gebruik van natuurlijke groenbemesters (bijvoorbeeld Japanse Haver en bloemenmengsels) ter verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Op het containerveld zetten we bakerplanten als voedingsbron voor nuttige insecten neer, wederom om meer natuurlijke vijanden bij onze bomen te krijgen.
Zorg voor de bodem krijgt veel aandacht, onder andere door strokenteelt en mengteelten (veel verschillende soorten op 1 perceel), hierdoor raakt de bodem minder snel uitgeput en is er minder kans op grootschalig optreden van ziekten en plagen. Voor minder belastende grondbewerking, mechanische onkruidbestrijding (b.v. schoffelen, enz.) wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technieken. Goede zorg voor de bodem zorgt voor mooie, weerbare bomen. Onkruid bestrijden we zoveel mogelijk preventief door een laag containermulch bovenop de potten te leggen. Dit zorgt ervoor dat het onkruid moeilijker kan ontkiemen en groeien, maar ook dat het water beter bij de wortels komt tijdens het water geven. Door op deze manier onkruid preventief te bestrijden kunnen we met inzet van een kleine hoeveelheid (verdund) bestrijdingsmiddel de potten makkelijk onkruidvrij houden.
Zo zijn er naast deze voorbeelden nog veel meer manieren om biologisch/natuurlijk te kweken en zo goed en verantwoord bezig te zijn voor het milieu en de toekomst. Door op deze manier te kweken en constant te blijven innoveren kunnen we mooie sterke, biologisch/natuurlijk gekweekte bomen afleveren. Zo dragen wij – en u als klant – op onze manier bij aan een groener Nederland!
Bronnen: Micosat, Biopol