Dé natuurlijke
boomkweker

Bomen verzorgen in de lente

De lente is inmiddels enkele weken van start. En dat is goed te zien! Bomen beginnen knoppen te vormen en de eerste bloemen laten zich voorzichtig zien.

De lente is een cruciale tijd voor boomverzorging. Bomen bereiden zich namelijk voor op een periode van actieve groei en bloei. Met de juiste zorg groeien en ontwikkelen bomen zich tot prachtige en gezonde exemplaren. Het is van belang om sommige bomen en struiken in het vroege voorjaar te snoeien. Door dode takken weg te knippen, ontstaat er meer ruimte voor de groei van nieuwe takken en bloesems. Niet alle bomen hebben dezelfde behoeften als het op snoeien aankomt. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op. Hieronder leest u zes essentiële tips voor het verzorgen van bomen in de lente.

 

Inspecteren en reinigen

De eerste stap in het verzorgen van bomen in de lente is het grondig inspecteren van de boom. Verwijder eventuele dode takken, beschadigde bladeren en opgehoopt vuil om de gezondheid van de boom te bevorderen en ziekten te voorkomen.

Snoeien van bomen

De lente is voor bepaalde soorten een uitstekende tijd voor een snoeibeurt, aangezien bomen in deze periode actief beginnen te groeien. Verwijder dode, zieke of kruisende takken om groei te stimuleren en een gezonde structuur te bevorderen. Let hierbij op nieuwe groeipunten en knoppen. Snoei terug naar de gezonde, levende delen van de boom!

Bomen die in het voorjaar bloeien, zoals de berk, esdoorn, haagbeuk en magnolia’s, vormen hun bloemknoppen meestal in de zomer of de herfst van het voorgaande jaar. Deze moet u dus niet snoeien! Heeft u een vraag over het snoeien een specifieke boom, neem dan contact met ons op.

Geef voldoende water!

Naarmate de temperaturen stijgen en de dagen langer worden, hebben bomen meer water nodig om te groeien. Zorg voor voldoende irrigatie, vooral voor jonge bomen en bomen die net geplant zijn. Door diep water te geven groeien wortels dieper en hierdoor ontstaat een sterk en gezond wortelgestel.

Een gezonde bodem

Een gezonde bodem is essentieel voor een gezonde boomgroei. Overweeg om organische meststoffen toe te voegen om de bodem te voeden en de boom zo van essentiële voedingsstoffen te voorzien. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de boom en hark het lichtjes in de grond.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Lente is ook het seizoen waarin veel ziekten en plagen actief worden. Controleer regelmatig op tekenen van infectie, zoals bladverkleuring en insectenactiviteit. Behandel indien nodig met biologische middelen om verdere schade te voorkomen.

Hou de groei en ontwikkeling in de gaten

Tenslotte is het belangrijk om de groei en ontwikkeling van de boom gedurende het seizoen te blijven volgen. Let op tekenen van stress, zoals verwelkte bladeren of vertraagde groei, en neem indien nodig corrigerende maatregelen. Regelmatige monitoring helpt problemen vroegtijdig op te sporen en de gezondheid van de boom te waarborgen.

Lees andere interessante blogs:

De mooiste zomerbloeiers >
Bomen die goed tegen de zon kunnen > 
9 Prachtig bloeiende magnolias >

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i