Dé natuurlijke
boomkweker

Amur Kurkboom

Phellodendron amurense

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Phellodendron amurense wordt ook wel de Amur kurkboom genoemd. Het is een snelgroeiende boom. De schors is diepgegroefd en de kroon wordt breed met groen blad dat bij wrijving een aroma verspreidt en groengele pluimen. De boom krijgt in de herfst geel blad en verliest zijn blad al vroeg in de herfst.


De Amur Kurkboom
De Amur Kurkboom, ook bekend onder de botanische naam Phellodendron Amurense is een snelgroeiende boom die een lengte kan bereiken van wel 14 meter. Van oorsprong is de boom afkomstig uit Mantsjoerije en Mongolië en in het bijzonder bij het stroomgebied van de Amur. De boom heeft een dikke schors met een kurkachtig en diep gegroefd uiterlijk. Dit verklaard direct de Nederlandse benaming, hoewel de schors geen echt kurk bevat. De glimmend groene bladeren zijn een oneven aantal ovale deelblaadjes met een lengte tussen de 7 en 11 centimeter. Deze bladeren geven een aromatische geur af als je ze wrijft met de vingertoppen. Tijdens de bloeiperiode in mei en juni krijgt de boom groengele pluimen, gevolgd door een trosje vlezige, rood-zwarte bessen. De bessen blijven tijdens de winter aan de boom hangen, terwijl de bladeren in de herfst geel verkleuren. Al vroeg in de herfst verliest de boom zijn blad.


Toepassingen voor de Amur Kurkboom
De boom heeft een exotische uitstraling en is alleen hierdoor al een opvallende verschijning. Volgroeid heeft het door zijn brede, open kroon met zware, wijde gesteltakken en zijn korte dikke stam een forse omvang. Dit maakt de Amur Kurkboom vooral geschikt voor grote tuinen, parken en brede groenstroken. Ook diersoorten houden van de boom. Voor bijen is het een goede drachtboom, terwijl vogels zich tegoed doen aan de niet giftige bessen. Het hout van deze boom is hard, waardoor het vooral populair is bij het vervaardigen van meubels. De binnenkant van de bast bevat een gele kleur die kan worden gebruikt als basis voor een gele kleurstof. In China is de bast in gebruik als medicament bij infecties, huidziekten en overmatig zweten.

Aankoop en verzorging

De Amur Kurkboom heeft een voorkeur voor een voedselrijke en humusrijke bodem. Daarnaast zal een zonnige en enigszins beschutte plek de groei stimuleren. De bodem mag niet te vochtig zijn en over een neutrale zuurgraad beschikken. De boom is niet gevoelig voor ziektes waardoor hij eenvoudig is in de onderhoud. Jonge aanplant tot de maten 10, 12 en 14 zijn wel wat vorstgevoelig bij de jonge scheuten. Grotere bomen hebben hier geen last van. Hoewel de boom zich goed van nachtvorst kan herstellen, heeft een grotere aanplant de voorkeur. Eenmaal volgroeid is de boom zeer geschikt voor het Hollandse klimaat en kan het temperaturen verdragen tot – 28.8 graden. (winterhardheid 5a) De boom heeft geen specifieke snoei. Sterker nog, door de boom op te kronen zal de karakteristieke vorm van de boom worden aangetast. Is het toch nodig om een tak te snoeien, dan moet dit niet in het voorjaar plaatsvinden, omdat de boom dan kan gaan ‘bloeden’.

Windbestendigheid

matig

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

oneven geveerd

Bloemen

groengeel

Grondsoort

alle, liefst voedzaam en humeus

Herfstkleur

geel, bruin

Hoogte

6 – 12 (15) m, klein, middel

Kroon

breed waaiervormig

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

ronde bes, roodzwart tot zwart

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei, stam

Windbestendig

matig

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Meelbes ‘Magnifica’

Sorbus aria 'Magnifica'
Meelbes boomDe Meelbes is een Sorbus soort die niet heel snel groeit. Hij kan ook goed tegen verharding, vandaar dat hij ook erg geschikt is om langs lanen en straten te plaatsen. De boom bloeit rijkelijk in witte trossen. In de herfst komen er oranjerode bessen aan. De zogeheten meelbes, ook wel de ‘Sorbus aria Magnifica’ genoemd, is familie van de lijsterbes. In tegenstelling tot de gewone lijsterbes, is de meelbes kleiner van stuk. De meelbes is een boom die niet snel groeit, waarbij de bladeren aan de bovenzijde groen en glanzen. De onderzijde is wit van kleur. Aan de boom groeien bloemen die in trossen bij elkaar zitten. De vruchten die gevormd worden, zijn rood/oranje van kleur, wat aantrekkelijk is voor de vogels, want die eten deze vruchten. De meelbes boom kopenAlvorens je de meelbes boom wilt aanschaffen, is het goed rekening te houden of de boom wel in uw tuin kan staan. Zo heeft het aardig wat ruimte nodig en gedijt het niet in een kleine tuin. De boom kan, mits hij volgroeid is, wel 5 tot 10 meter hoog worden. Qua grondsoort maakt het de boom niets uit waar het gepland wordt. Hij groeit goed in klei, zand, droge of vochtige grond. Het is goed rekening te houden dat de boom in de tuin wordt gepland waar de zon goed bij kan komen, maar waar ook halfschaduw aanwezig is. Zo komt de boom het beste tot zijn recht en groeit hij goed door. Wel moet u zorgen voor voldoende vocht aan- en afvoer. In de lente/zomer begint de boom weer in bloei te komen en komen er mooie witte bloemen uit de meelbos en na deze bloei worden er rode lijsterbesjes aangemaakt. In de herfstperiode komen er gele bladeren aan de boom en dient u rekening te houden met het feit dat de meelbes boom gesnoeid moet worden tussen de maand oktober en februari om te voorkomen dat de lijsterbes boom dood gaat. Op het snoeien na, kan de boom goed tegen lage temperaturen en is de boom ‘winterhard’ te noemen. Voor- en nadelen aankoop meelbes boomDe voordelen van deze meelbes boom is dat het in de herfst prachtige bladeren geeft en in de zomer lekker geurende bloemen heeft. Ook de besjes die na de bloemen wordt gecreëerd, zijn erg in trek bij vogels. Een leuk gezicht in uw tuin om de vogels bezig te zien gaan. Daarnaast is de boom makkelijk te onderhouden. Het nadeel van deze boom is dat het niet zijn blad behoudt en in de winter dus kaal gaat worden. Het is ook raadzaam de besjes niet in handen te laten komen van kinderen. De besjes zijn namelijk giftig en alleen voor vogels te verdragen.
Vanaf 83,90

Chinese linde

Tilia henryana
De gewimperde (ook wel chinese) linde is een langzaam groeiende linde, die opvalt door het roze jonge blad en de tot 1 CM lange tanden op de rand van de bladeren. Deze linde bloeit pas in augustus met creme kleurige bloemen die lekker geuren en goede nectar leveren voor bijen. De gewimperde linde stelt weinig eisen aan de bodem, maar kan niet in of naast verharding geplant worden. De Chinese linde Tilia henryana in een notendopAugustinus Henry is een van de beroemdste plantenjagers die in de tweede helft van de 19e eeuw naar China is gereisd en een sleutelrol heeft gespeeld bij het leggen van de basis voor onze huidige kennis van de Chinese flora. Hij ontdekte de Chinese linde Tilia henryana en is ook de inspiratie voor zijn algemene naam. Deze linde groeit langzamer dan andere linden en kan in 10 jaar 10 voet hoog worden. Deze boom draagt grote, zeegroene bladeren met gekartelde randen en een zilverkleurige achterkant. Geurende bloemen vormen zich in trossen aan de boom. Tilia is het type geslacht voor de linde-familie (Tiliaceae) en bestaat uit 45 soorten loofbomen, die voorkomen in Oost- en Midden-Noord-Amerika, Europa en het grootste deel van het gematigde Azië. De Tilia henryana is een rechtopstaande enkelstammige boom met een ronde tot conische bladkroon en gladde zilverachtige schors die na verloop van tijd splijt. De boom is een populaire keuze voor gebruik in parken en voor aanplant van lanen, waar hun elegante groeiwijze en verse bladeren hun volledige potentieel kunnen bereiken. Daarnaast is Chinese linde een bron voor lindenhout, een zacht maar gemakkelijk te bewerken hout dat veel wordt gebruikt voor interieurbekleding en goedkope meubels, maar ook voor papierpulp.Verschijning en waar planten?Lindens hebben midden tot diepgroene, hartvormige tot ovale bladeren met vaak bleke onderkanten. Het gebladerte is vergelijkbaar met dat van Aspen-bomen, die er soms scheef uitzien wanneer de ene kant van de hartvorm groter is dan de andere. In de herfst ontwikkelt het gebladerte gele tinten. In de zomer zijn de bomen bedekt met kleine trossen geurige bloemen, die variëren in tinten van mat wit tot geel, waarbij elke tros wordt ondersteund door een vingervormig bleek schutblad. Afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bloemen worden op dezelfde plant gedragen. De bloemen zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen. Sommige imkers telen linden speciaal om de honingproductie te stimuleren. Je kunt de bladeren van de boom eten en thee kan worden gemaakt van de bloemen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid (eind juli) vormen zich lichtgroene en ronde zaadcapsules. De Chinese Linde Tilia henryana is een winterharde boom die zich aanpast en de meeste bodems verdraagt, mits ze diep en vochtig zijn. De boom groeit het beste in gebieden met verschillende seizoenen en zullen het geweldig doen als ze in de volle zon worden geplant. Tip: snoei de boom op jonge leeftijd om een gelijkmatig vertakte kroon te stimuleren.
Vanaf 63,10

Honingboom

Styphnolobium japonicum
De Sophora japonica, heeft een ronde kroon met donkergroen geveerd blad. In de herfst verschijnen grijze peulen. Na 10-15 jaar komen de eerste roomwitte bloemen. Deze boom heeft weinig last van ziekte en aantastingen. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Honingboom (Sophora japonica)De Sophora Japonica is de Japanse honingboom. De naam honingboom verwijst naar het feit dat deze boom bij vlinders en bijen enorm geliefd is vanwege de in ruime mate aanwezige nectar. Hoewel de naam doet vermoeden dat de boom uit Japan afkomstig is, is niets minder waar. De boom stamt oorspronkelijk namelijk uit Korea en China.De Japanse honingboom is een snelgroeiende en forse boom. De ronde kroon die in eerste instantie rond is, groeit later tot waaiervormig uit. De stam is bochtig en heeft een wat grillige vorm. De vertakkingen aan de gegaffelde stam beginnen meestal laag. De boom heeft daardoor een decoratieve uitstraling. De Japanse honingboom staat het liefste in een droge of enigszins vochthoudende grond en kan zowel in de zon als in lichte schaduw worden geplaatst. De standplaats mag een warme plek zijn. Een volwassen boom wordt ongeveer 15 tot 20 meter hoog. Kenmerken van de Sophora Japonica Qua uiterlijk herkent u deze boom aan de grillige, bochtige stam. De twijgen en takken zijn opvallend groen van kleur en hebben veel licht gekleurde kurkporiën (lenticellen). Wanneer deze lentecellen opengaan, verspreiden ze een onaangename lucht. Het blad, dat ongeveer 25 centimeter lang is, is samengesteld. De deelblaadjes zijn elliptisch tot eirond. Om de boom in bloei te zien staan, moet u enigszins geduld betrachten. De boom zal pas na 10 tot 15 jaar voor het eerst gaan bloeien. De bloemen, die vanaf juli tot september verschijnen, hebben een roomwitte, soms roomgele kleur. De bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter. Ze staan in pluimen die wel zo’n 30 centimeter lang kunnen worden. Tijdens de bloeiperiode is de hele boom met deze roomwitte bloemen bedekt. Hoe warmer de zomer, des te rijker de bloei zal zijn. Vanwege de vele nectar is de Japanse honingboom een goede drachtplant.In de herfst verschijnen de grijze peulen aan de boom.De Japanse honingboom is vrij ongevoelig voor aantastingen of ziektes. Wanneer het in de maanden maart, april of mei nog vriest, kan de boom enige vorstschade oplopen.Omdat deze boomsoort veel vocht en voeding opneemt Ä—n oppervlakkig wortelt, kunt u deze het beste als solitair aanplanten. Vanwege deze eigenschappen is de boom daarom wat lastiger met andere vaste planten te combineren.
Vanaf 78,80

Schietwilg

Salix alba 'Chermesina'
De Salix alba 'Chermesina' heeft een ronde kroon met groen smal blad. Opvallend zijn de oranjerode takken. De boom groeit vooral op vochtige tot natte plaatsen. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond.De schietwilg groeit en bloeit er wereldwijd lustig op losDe Latijnse familienaam voor de schietwilg is Salicaceae waarbij salix de naam van het geslacht aangeeft en alba de naam van het soort is. Deze wilgenboom komt in Nederland veel voor. Vooral in parken, langs sloten en aan oevers groeit de dorstige boom goed en snel. De vochtige grond waarop ze het beste groeien, is bij voorkeur kalkhoudend, maar op een zure grond, groeien ze ook. Felle zonnestralen vormen geen probleem en temperaturen ver beneden nul, kunnen ze ook goed aan. Onder de juiste omstandigheden, kan de schietwilg een hoogte bereiken van zo’n 20 tot 25 meter.  Een wilg langs een slootje lijkt een typisch Nederlands beeld, maar is dat niet, want schietwilgen komen bijna overal in Europa voor, alleen Scandinavië slaan ze grotendeels over. In Noordwest-Afrika, Midden-Azië en in veel gebieden daaromheen komt de schietwilg ook veel voor en ook daar is de boom vaak te vinden langs het water. Kenmerken van de bloemen en bladerenApril en mei is de bloeiperiode van de schietwilg. De bloeiwijzen zijn bloemen in de vorm van zachte katjes. Deze worden zo'n vijf centimeter groot. De boom is tweehuizig dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen niet samen op één boom groeien. Een boom is dus of mannelijk of vrouwelijk. In de lente, wanneer de boom volop bloeit, is het verschil in geslacht te zien. De mannelijk boom heeft dan als meest opvallende kenmerk gele helmknoppen. De vrouwelijke boom heeft dit niet. Vanuit het vrouwelijk vruchtbeginsel ontstaat de doosvrucht. Als deze opengaat zullen de pluizige zaden meegenomen worden door de wind. Hun kiemkracht is van korte duur. De smalle iets gekrulde bladeren zijn vijf tot tien centimeter lang en hebben een lancetvorm. De bovenkant is donkergroen en de onderkant is groen met een zilvertint. Groei van waterlot door bladverliesWanneer de schietwilg veel aan bladoppervlakte verliest, is de balans tussen kroon en wortelgestel verstoord. Dit gebeurt bij een bladverlies van meer dan 20%, bijvoorbeeld door te snoeien. De boom heeft de neiging het verlies aan bladoppervlakte zo snel mogelijk te herstellen. Het gevolg hiervan zijn snel groeiende twijgen. Dit worden waterloten genoemd. De groei van waterloten wordt (meestal) als onaantrekkelijk beschouwd. ZiektesDe schietwilg kan lastig gevallen worden door plagen. De watermerkziekte is een beruchte. De Brenneria salicis-bacterie is de veroorzaker van deze ziekte. De boom krijgt verstopte houtvaten en dat zorgt ervoor dat de delen boven de verstopping niet van genoeg voeding worden voorzien, verwelken en uiteindelijk afsterven. De grens tussen de gezonde en de zieke boomdelen is te zien aan de lokale groei van waterloten. De ziekte is besmettelijk, dus vaak zal de zieke boom helemaal verwijderd moeten worden. Door de boom ongeveer één keer per drie jaar te knotten, kan geprobeerd worden om de ziekte enigszins in toom te houden. Het knotten geneest de boom niet, maar vers groeiende scheuten zouden er minder last van kunnen hebben. Bladgal is niet zozeer een schadelijke ziekte, maar het ontsiert de boom behoorlijk. Galmijt (schietwilgwratmijt) is hier de boosdoener. Deze laat eitjes achter in de bladeren en tast het blad aan. De verkleuring kan lichtgroen tot rood zijn. Genezing is niet mogelijk, maar vaak snoeien of aangetaste takken weghalen, kan de aanwezigheid en dus de werking van galmijt soms verminderen.
Vanaf 53,00
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i