Gewone Esdoorn ‘Bruchem’

Acer pseudoplatanus 'Bruchem'

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Acer pseudoplatanus ‘Bruchem’ ook wel de Gewone Esdoorn genoemd. Het is een schone boom, die goed past langs lanen en straten. De eerste jaren groeit hij wat stikker, als hij ouder wordt krijgt hij een bredere kroon. Het blad is middelgroot en stevig. De bovenzijde donkergroen en de onderzijde blauwgrijs. Er komen geelgroene bloemen in, in trossen. De totale hoogte kan 20 meter worden. De boom is geschikt voor veel grondsoorten, want hij stelt weinig eisen. Zelfs natte, koude grond accepteert de boom. Hij is ook windbestendig.


De gewone Esdoorn ‘Bruchem’ (Acer pseudoplatanus Bruchem)

De Bruchem esdoorn is een vrij nieuwe boomsoort die een hoogte van ongeveer 20 meter kan bereiken. Het is een goed groeiende boom met een ovaalvormige kroon en een doorgaande stam. De bladeren zijn middelgroot, redelijk dik en groen met een blauwgrijze onderkant. De prachtige bloemen in deze esdoorn zijn geel, bijna groenachtig van kleur. In de maand april, voordat de bladeren zich vormen, komen deze hangende trosvormige bloemen tot bloei. Als vrucht draagt hij éénzadige gevleugelde nootjes. De jonge esdoorn groeit in zijn eerste jaren tot een zuilvorm. Pas op latere leeftijd neemt de groei in de breedte toe. De ‘Bruchem’ stelt weinig eisen stelt aan de bodem. Hij verdraagt zowel natte als koude bodems, zolang de grond maar niet te nat is, want daar houdt de boom niet van. Het liefst staat de hij op een plek in de zon of halfschaduw. Daarbij kan hij wel tegen een stootje en is windbestendig. Kortom, deze esdoorn stelt weinig eisen. De boomsoort is in het straatbeeld veelal terug te zien als straat- of laanboom. Het is wel aan te raden om een boompaal bij de jonge plant te plaatsen. Gebruik voor het poten ook een speciaal daarvoor bestemde aanplantgrond. Op deze wijze heeft u meer kans op een succesvolle boomgroei. Deze gewone esdoorn is ondanks zijn sobere naam een absolute aanwinst voor uw tuin. Die weinig moeite heeft met het aanpassen naar de weersomstandigheden.


Herkomst

De gewone esdoorn, oftewel in het Latijn bekend als de Acer pseudoplatanus ‘Bruchem’ is een vrij nieuwe, Nederlandse boomsoort die eind vorige eeuw voor het eerst is ontdekt in de Gelderse gemeente Bruchem. Een gezonde cultivar, die niet gevoelig is voor plagen en ziektes. Hij valt onder te verdelen in de familie van de Acer pseudoplatanus. En is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden geen inheemse soort, maar familie van de Noorse bergesdoorn.


Toepassing van esdoornhout

Het hout is zeer waardevol, omdat het in verschillende producten kan worden verwerkt. De houtsoort is populair vanwege de fijne structuur. Denk hierbij aan speelgoed, keukengereedschap, sporttoestellen, veel van deze producten zijn hiervan gemaakt. Maar ook veel muziekinstrumenten zijn vaak gemaakt van esdoornhout. Denkt u bijvoorbeeld aan de vitrinekasten in juwelierswinkels. De juwelen zijn dankzij deze toepassing nog mooier uit te stallen. Ook wordt het materiaal gebruikt voor het leggen van vloeren. Dit omdat het hout een prachtige en gevlamde structuur heeft. Daarnaast zijn esdoornhoutenvloeren slijtvast.

Windbestendigheid

zeer goed, ook zeewind

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

5-lobbig, vrij dik, donkergroen

Bloemen

geelgroen, in hangende trossen

Bodemvochtigheid

bestand tegen korte overstroming

Grondsoort

alle

Hoogte

15-20 m, middel

Kroon

eirond, dichte kroon

Oorsprong

De Dorschkamp, Wageningen, Nederland, 1984

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt halfverharding

Vruchten

gevleugelde nootvrucht

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Iep

Ulmus 'Columella'
De Ulmus ‘Columella’ heeft een zuilvormige kroon met donkergroen blad dat opvallend gedraaid is. Deze boom is erg smal en…
De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij…

Gewone Wilg

Salix alba
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad. Als het blad begint te…

Roodbladige Zomerlinde

Tilia platyphyllos 'Rubra'
Torenhoge, romantisch, plakkerig. Roodbladige zomerlinde linde is een knappe loofboom die een rijk thuis is voor dieren in het wild.…
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i