Dé natuurlijke
boomkweker

Meelbes

Sorbus aria 'Majestica'

Niet leverbaar

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De prachtige meelbes, Sorbus aria ‘Majestica’
De Sorbus aria Majestica krijgt een compacte piramidale kroon. Hij groeit langzaam, winterhard en erg geschikt voor laanboom. Het is een rijkbloeiende boom. Het blad blijft tot in november aan de boom.De Sorbus aria “Majestica” in het nederlands ook wel lijsterbes of meelbes genoemd. Laten we beginnen met hoe deze boom eruit ziet. Het is een middelgrote boom met een gemiddelde hoogte van 8 tot 12 meter waar deze meelbes, lijsterbes of “Majestica” aan groeit. Deze boom kun je herkennen aan de vorm van de kroon die driehoekig gevormd is. De kroonvorm wordt op latere leeftijd breed eirond. Waardoor de vertakking vrij gesloten zal zijn. Het is een bladverliezende boom zoals de meeste bomen. De bladeren zijn mooi glanzend en breed met de vorm van een uitgerekte cirkel (elliptisch). De kleur van de bladeren zijn donkergroen aan de bovenzijde en witgrijs aan de onderkant. Niet te vergeten dat er mooie roomwitte bloemtrossen aan groeien.


Kenmerken
De Sorbus aria Majestica is een lentebloeier, in de maanden mei en juni. In de herfst verkleurd de sorbus aria Majestica in een mooie gele kleur. De ideale standplaats voor deze boom is in de volle zon of op een plek waar het half zonlicht krijgt en waar het half in de schaduw staat. Verder is het zeker nuttig om te weten dat de Sorbus aria Majestica het goed doet iedere goed doorlaatbare grond. Want bij een goed doorlatende grond heb je gaatjes tussen de gronddeeltjes zitten die normaal gesproken lucht met zuurstof bevatten waar de wortels van de Sorbus aria Majestica dankbaar gebruik van maken. Als het flink regent kan het regenwater via deze gaatjes snel wegzakken. Dit is een voedend effect voor de Sorbus aria Majestica. Verder doet de Sorbus aria Majestica het ook goed in gemiddeld vruchtbare en humusrijke grond.


De meelbes of lijsterbes
Aan de Sorbus aria Majestica groeien er kleine oranje, rode besjes in die ongeveer 12 millimeter groot kunnen worden. Alhoewel de bessen niet echt eetbaar zijn voor de mens. Worden ze heel erg op prijs gesteld door vogels. U herkent de Sorbus aria Majestica makkelijk aan de roomwitte bloemtrossen en de oranje, rode besjes. De Sorbus aria Majestica is hierom zeker een goede toevoeging aan uw tuin. Het neemt niet teveel plaats in beslag. Maar de plaats die het in beslag neemt is geen weggegooid grond. Uw tuin ziet er zeker levendiger uit met een Sorbus aria majestica erin. Het is prachtig dat zo’n middelgrote lijsterbesboom zoveel kan toevoegen aan uw tuin.

Windbestendigheid

redelijk tot goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

groen

Bloemen

wit, bloeit in mei

Bodemvochtigheid

kan op droge grond

Grondsoort

lemige grond, zandgrond

Herfstkleur

geel

Hoogte

8 – 12 m, klein, middel

Kroon

breed eirond, dichte kroon

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

oranje, rood

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Iep ‘Dodoens’

Ulmus 'Dodoens'
De Ulmus Dodoens is een Iep die snel groeit. Er komt groen gekarteld blad aan. In de herfst verkleurt het blad geel. De boom kan goed tegen wind, en weinig ziektegevoelig. Kan tegen vochtige grond. Iep 'Dodoens' (Ulmus 'Dodoens')Ulmus Dodoens, ook wel bekend als Dodoens Iep, is een bladverliezende breedbladige iep met een goede resistentie tegen iepziekte. Het is een stoere breedharige iep die in de jaren vijftig in Nederland werd gekweekt vanwege zijn weerstand tegen iepziekte en in de jaren zeventig voor commerciële verkoop werd vrijgegeven. Hij heeft de tand des tijds doorstaan en blijft resistent. Deze iep is een groeikrachtige boom met ruige bladeren die in de herfst voor bladval van diepgroen naar helder geel verkleuren. Ulmus Dodoens gedijt op de meeste vrij doorlatende bodems, zowel licht als zwaar, en kan zelfs groeien op land dichtbij de kust. Samen met Ulmus Lobel werd Ulmus Dodoens in 1973 geïntroduceerd door Hans Haybroek, de Nederlandse botanicus die bekend staat om zijn onderzoek naar het iepgeslacht. Tegenwoordig staat Ulmus Dodoens langs veel van de grachtenstraten (grachten) in Amsterdam, waar het een ideale grachtenboom is.   KenmerkenUlmus Dodoens is een snelgroeiende grote iep met een kegelvormige kroon. Hij heeft een zilverachtige, gladde grijze bast die naarmate het groeit, in aantrekkelijke patronen scheurt. Rond maart en april produceert deze ziektebestendige iep kleine ingetogen groene bloemen waar vroege bestuivers dol op zijn. De volgende bloemen vormen kleine eivormige bladeren van 6-10 cm lang, met donkergroen aan de bovenkant en een lichtgroene onderkant om een glinsterend effect te geven in de wind. In de vroege zomer veranderen bloemen in kleine vruchten. In de herfst verkleuren de glanzende groene bladeren naar boterachtig geel en oker voordat ze vallen met het koude winterweer. De stam van Ulmus Dodoens vormt een architectonisch raamwerk in een kale tuin. Hij vormt snel takken en ontwikkelt een wijd reikende kroon. Hoogte en breedte van Ulmus Dodoens zijn als volgt. Dit is een grote iep die uitgroeit tot een volwassen hoogte van 20 meter en zich uitspreidt over 10-15 meter. Hoe winterhard is Ulmus Dodoens? Dit is een winterharde iep die bestand is tegen temperaturen onder het vriespunt van Nederland, zoute kustomstandigheden en vervuilde stedelijke gebieden. Hoe Ulmus Dodoens te gebruiken? Deze grote boom heeft ruimte nodig om te groeien, dus past hij in lanen en grote tuinen. Het is een goede keuze voor kustgebieden omdat het bestand is tegen zout en harde wind zodra het is gevestigd.  
Vanaf 56,20

Amerikaanse Linde

Tilia americana 'Nova'
Tilia americana 'Nova' of de Amerikaanse Linde, kan een forse boom worden. Hij krijgt een halfopen kroon met iets hangende takken. Het blad is opvallend groot voor een Lindeboom. Hij bloeit in juli/augustus met met tuilen zachtgele bloemen, die een lekkere geur verspreiden. Tilia americana 'Nova' kan op alle grondsoorten.
Vanaf 84,40

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Honingboom

Styphnolobium japonicum
De Sophora japonica, heeft een ronde kroon met donkergroen geveerd blad. In de herfst verschijnen grijze peulen. Na 10-15 jaar komen de eerste roomwitte bloemen. Deze boom heeft weinig last van ziekte en aantastingen. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Honingboom (Sophora japonica)De Sophora Japonica is de Japanse honingboom. De naam honingboom verwijst naar het feit dat deze boom bij vlinders en bijen enorm geliefd is vanwege de in ruime mate aanwezige nectar. Hoewel de naam doet vermoeden dat de boom uit Japan afkomstig is, is niets minder waar. De boom stamt oorspronkelijk namelijk uit Korea en China.De Japanse honingboom is een snelgroeiende en forse boom. De ronde kroon die in eerste instantie rond is, groeit later tot waaiervormig uit. De stam is bochtig en heeft een wat grillige vorm. De vertakkingen aan de gegaffelde stam beginnen meestal laag. De boom heeft daardoor een decoratieve uitstraling. De Japanse honingboom staat het liefste in een droge of enigszins vochthoudende grond en kan zowel in de zon als in lichte schaduw worden geplaatst. De standplaats mag een warme plek zijn. Een volwassen boom wordt ongeveer 15 tot 20 meter hoog. Kenmerken van de Sophora Japonica Qua uiterlijk herkent u deze boom aan de grillige, bochtige stam. De twijgen en takken zijn opvallend groen van kleur en hebben veel licht gekleurde kurkporiën (lenticellen). Wanneer deze lentecellen opengaan, verspreiden ze een onaangename lucht. Het blad, dat ongeveer 25 centimeter lang is, is samengesteld. De deelblaadjes zijn elliptisch tot eirond. Om de boom in bloei te zien staan, moet u enigszins geduld betrachten. De boom zal pas na 10 tot 15 jaar voor het eerst gaan bloeien. De bloemen, die vanaf juli tot september verschijnen, hebben een roomwitte, soms roomgele kleur. De bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter. Ze staan in pluimen die wel zo’n 30 centimeter lang kunnen worden. Tijdens de bloeiperiode is de hele boom met deze roomwitte bloemen bedekt. Hoe warmer de zomer, des te rijker de bloei zal zijn. Vanwege de vele nectar is de Japanse honingboom een goede drachtplant.In de herfst verschijnen de grijze peulen aan de boom.De Japanse honingboom is vrij ongevoelig voor aantastingen of ziektes. Wanneer het in de maanden maart, april of mei nog vriest, kan de boom enige vorstschade oplopen.Omdat deze boomsoort veel vocht en voeding opneemt Ä—n oppervlakkig wortelt, kunt u deze het beste als solitair aanplanten. Vanwege deze eigenschappen is de boom daarom wat lastiger met andere vaste planten te combineren.
Vanaf 78,80
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i