Dé natuurlijke
boomkweker

Smalbladige Es

Fraxinus angustifolia 'Raywood'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ heeft een brede eivormige kroon met diepgroen geveerd blad. In april heeft de boom geelgroenen pluimen. En in de herfst kleurt het blad oranje tot paarsrood. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond.

Smalbladige es (Fraxinus angustifolia) is een snelgroeiende, middelgrote loofboom. Hij heeft een breed verspreidingsbereik dat zich uitstrekt van de Kaukasus, door Midden- en Zuid-Europa tot Noordwest-Afrika. In zijn noordelijke verspreiding hybridiseert hij van nature met gewone es (Fraxinus excelsior). De houtkwaliteit van de boom is inferieur in vergelijking met andere essensoorten en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van pulphout en producten zoals fineer, laminaat en multiplex. De boom is populair als park- en bermboom in stedelijke omgevingen. Het sap wordt, wanneer het door de wind wordt gekristalliseerd, manna genoemd en wordt als zoetstof en in de geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig wordt dit product alleen geproduceerd in Sicilië, Italië. De Smalbladige es groeit in milde klimaten, vaak op vochtige bodems in oeverbossen, langs rivieren en in het laagland; het groeit echter ook op goed gedraineerde hellingen. Het wordt meestal aangetroffen in gemengde loofbossen waar het bijdraagt aan een rijke biodiversiteit. De boom is een licht eisende soort en kan verstoorde gebieden koloniseren.


Gevoelighedem

Net als gewone es is smalbladige as gevoelig voor de Chalara fraxinea-schimmel en heeft de laatste tijd last van het afsterven van de as. U heeft misschien gehoord van assterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Chalara fraxinea. Deze ziekte verwoest al meer dan 10 jaar bossen met gewone es (Fraxinus excelsior) in heel Europa. De eerste symptomen van de ziekte werden begin jaren negentig in Polen ontdekt en is nu wijdverspreid in heel Europa. Symptomen zijn onder meer ernstige ontbladering, verwelking, schorsnecrose op stengels en verkleuring van het hout. Essenbomen van alle groottes (volwassen bomen, jonge boompjes en zaailingen) worden aangetast door deze ziekte, zowel in bossen als in stedelijke gebieden, en het leidt in de meeste gevallen tot boomsterfte. De situatie is nijpend in veel Europese landen, waar tot nu toe 80-90 procent van de essenbomen is aangetast. Er is waargenomen dat de ziekte zich verspreidt tot 20-30 kilometer per jaar. Naast sporen kan de ziekte zich ook via plantmateriaal verspreiden.

ECOLOGIE
Deze as vormt bosjes of verschijnt samen met andere formaties, altijd geassocieerd met het grondwater waarvan hij afhankelijk is. Om deze reden komt het voor in de buurt van fonteinen en bronnen, waterlopen en watermassa’s, waar het gewoonlijk een buitenrand vormt rond wilgen, elzen en populieren. Hij is onverschillig voor bodemtype, maar doet het het beste op zanderige, losse, goed ontwikkelde, zure substraten. Hij groeit van zeeniveau tot 1600 m. Aangenaam uitziende boom die wel 25 m hoog kan worden. Zijn grijze bast met de leeftijd en heeft soms een zeer dikke stam, een eigenschap die wordt aangemoedigd door het periodiek snoeien van de takken. De bladeren zijn bladverliezend, tegenovergesteld (hoewel sommige af en toe afwisselend zijn) en samengesteld, met gewoonlijk 7-11 blaadjes. Deze zijn lancetvormig, meestal 10-30 mm breed en gekarteld, maar met ver uit elkaar geplaatste tanden. De knoppen zijn bruin of bleekbruin, in tegenstelling tot die van Fraxinus excelsior L., waarmee het verward kan worden. De bloemen ontwikkelen zich voordat de bladeren zich hebben gevormd, zijn groenachtig, hebben geen bloembladen en vallen daardoor onopvallend op, ook al groeien ze in kleine hangende groepen. De vruchten vormen ook in groepen; ze zijn afgeplat, ovaal en zeer langwerpig.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

groen, geveerd blad

Bloemen

geelgroen, bloeit in april

Grondsoort

alle, wel goed gedraineerd

Herfstkleur

geel

Hoogte

15-20 m, middel

Kroon

breed eirond, halfopen kroon

Oorsprong

Europa

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

twijgen groen

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

redelijk

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Zilveresdoorn

Acer saccharinum 'Laciniatum Wieri'
Zilveresdoorn
Vanaf 57,50

Zilverlinde

Tilia tomentosa 'Brabant'
De zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' is een bladverliezende, grote loofboom die oorspronkelijk uit Nederland komt. Deze snelgroeiende linde wordt 20 tot 25 meter hoog en hij heeft een indrukwekkende halfopen, konische kroon die tot 15 meter breed wordt en uitloopt in een spitse top. De zilverlinde heeft een zware, rechte stam en stevige schuin opgaande takken en een gladde donkergrijze schors die, hoe ouder de boom wordt, diepere groeven zal krijgen. De bladeren van de tilia tomentosa zijn hartvormig met een scherpe top, de bladrand is scherp gezaagd. De bovenkant van de bladeren zijn donkergroen en de onderkant van het blad heeft een witachtige kleur, vandaar de naam ‘zilverlinde’. ‘Tomentosa’ betekent ook 'viltig behaard'. De zilverlinde kunt u ook herkennen aan het olijfgroene hout dat in de zomer behaard is en in de winter kaal. Het hout is zacht en gemakkelijk bewerkbaar. Het is geschikt voor houtsnijwerk, speelgoed, potloden, borstels en klein meubilair.   De bloei van de zilverlinde Deze linde bloeit rijkelijk in juli en augustus met zoetgeurende en eetbare lichtgroene bloemen. De lindebloemen groeien in hangende tuilen met drie tot vijf in een groepje. Deze boom is omwille van zijn bloemen met grote hoeveelheden nectar zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels en ook vlinders. Vanaf augustus of september zijn er de kleine rondovalen vruchtjes met een vleugeltje. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtig goudgeel pallet.   De meest geschikte plek voor de zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' Vanwege de gelijkvormige groei is de zilverlinde 'Brabant' heel populair. Deze boom verkiest een plekje in de zon tot de halfschaduw, en hij floreert op alle grondsoorten zoals veengrond, zandgrond en klei. De zilverlinde is bijzonder geschikt voor straat- en parkbeplanting want hij verdraagt droogte, een gesloten wegdek en luchtvervuiling in zijn buurt. Door zijn specifieke, viltige blad is deze boom vrij ongevoelig voor luis. U kunt hem ook inplanten in een landschappelijke omgeving of in een industriegebied of kustgebied. De zilverlinde is trouwens een van de meest aangeplante soorten in de openbare ruimte in West-Europa. Ook in grotere tuinen komt de tilia tomentosa goed tot zijn recht. Door zijn talrijke bladeren zorgt deze boom voor verkoelende schaduwplekken. De zilverlinde vindt zeker ook zijn plaats in natuurtuinen, omwille van zijn populariteit bij bijen en hommels. Het is een soort boom wiens bladeren lang aan de takken blijven hangen in de herfst. Qua onderhoud verdraagt hij snoei.
Vanaf 62,60

Koningslinde

Tilia europaea 'Pallida'
De Tilia europaea 'Pallida' heeft een piramidaalvormige kroon met hartvormig groen blad. Takken zijn geelbruin maar worden snel erna bruinrood. Geschikt voor alle grondsoorten. De Koningslinde, een koninklijke aanwinst voor uw tuin!De koningslinde is een sierlijke boom en een uiterst waardevolle toevoeging aan uw tuin! De boom wordt ook wel ‘’koningsboom genoemd’’ en kan met zijn open kroonstructuur met recht ‘’koninklijk’’ genoemd worden, omdat deze in Nederland wordt geplant wanneer er sprake is van een troonswisseling. De boom kan ontzettend oud worden, wel tot 1000 jaar! Daarom is het ook al een hele oude traditie om deze boom te planten ter ere van een geboorte. Iedere boom heeft een eigen geschiedenis, maar dit is wel heel speciaal! De KoningslindeDe Tilia europaea ‘Pallida’, oftewel de Koningslinde is een populaire boom in Nederland. De Koningslinde is een kruising van de zomer- en winterlinde en een gekweekte boomsoort. De boom is weelderig, ontzettend sterk en kan goed tegen harde wind. U kunt de boom ook als leiboom kiezen. De Koningslinde is in diverse maten en vormen te verkrijgen en wordt tot 20 à 30 meter hoog. De boom kan ook breed uitgroeien en is mede daardoor uitstekend geschikt voor middelgrote en grote tuinen. Kenmerken van de KoningslindeDe kroon van de Pallida heeft allereerst een spitse top, later wordt deze stomper en erg breed. De Pallida heeft lichtgroen blad en een geel/groene onderkant. De bladvoet is breed en enigszins hartvormig, met een rode bladsteel. De takken zijn in het begin geelbruin, maar veranderen al snel van kleur naar bruinrood. Rondom de stam zijn bijna geen wortels, maar wel veel spruiten, die aan de voet herhaaldelijk verwijderd moeten worden. De bast is de eerste tijd dun, pas als de boom ouder wordt krijgt de grijze stam diepe groeven. De boom loopt uit in het voorjaar en heeft tijdens de bloeitijd in mei/juni prachtige lichtgele, geurende bloemen in prachtige tuilen. De linde heeft ook vruchten, deze zijn rond, hebben haartjes en voelen aan als vilt. In de zomer is de Koningslinde het mooist. U kunt dan genieten van een frisgroene kleur én prachtige bloemen met heerlijke geur! Bijen worden aangetrokken door de lindebloesem, waarvan zij heerlijke honing kunnen maken. Daarnaast kan de bloesem ook gebruikt worden als thee met een geneeskrachtige werking. De Pallida heeft als herfstkleur rustig geel en verliest in het najaar zijn blad en vruchten. Snoeien en standplaatsDe Koningslinde is goed te snoeien, dit is jaarlijks aan te bevelen. U kunt de stam het beste vrij houden van te lage zijtakken, daar kunt u in juni al voor zorgen. De reguliere snoei kan het beste plaatsvinden tussen oktober en maart. De boom heeft geen mest nodig. Eigenlijk is de Palida een boom waar u vooral van kunt genieten en waar weinig verzorging bij komt kijken. De boom gedijt het beste in half schaduw en doet het goed in diverse soorten grond, oftewel: een echte aanwinst in iedere Nederlandse tuin! Misschien wel het mooiste van deze boom, is het verhaal dat hij zonder woorden vertelt. Deze herinneringsboom laat úw verhaal achter voor uw gezin en misschien zelfs de volgende generatie(s)!
Vanaf 58,30

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i