Dé natuurlijke
boomkweker

Veldesdoorn ‘Elsrijk’

Acer campestre 'Elsrijk'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Acer campestre Elsrijk

Acer campestre Elsrijk is een fraaie, bladverliezende boom, die zeer vaak wordt gebruikt als laanboom omdat hij een kegelvormige kroon heeft die erg gesloten en dicht vertakt is. Door die dichte vertakking heeft de boom ook in de winter een mooie vorm. De Elsrijk is een cultivar van de veldesdoorn. Deze boom blijft iets kleiner en heeft ook iets kleinere bladeren dan zijn soortgenoten. Deze hoogstam wordt gemiddeld tien tot twaalf meter hoog en zes tot acht meter breed. Opvallend aan deze soort is dat de opgaande takken en twijgen beschikken over mooie kurklagen. De bladeren van deze boom zijn dan weer lichtgroen van kleur en drie- tot vijflobbig. Ze hebben een gegolfde bladrand. In de herfst verliest de Elsrijk zijn bladeren, maar net daarvoor tooit hij zich nog even in prachtige felgele herfstkleuren. Wanneer de Elsrijk zijn bladeren krijgt in het begin van de lente, zijn de jonge scheuten fraai roze-rood. Deze cultivar is een sterke boom die weinig last heeft van ziektes en goed winterhard is.

De bloei

De Elsrijk bloeit vanaf de lente, meer bepaald eind april, begin mei. Hij heeft kleine, weinig opvallende, tweeslachtige geelgroene bloempjes die een maand later vleugelnootjes worden van ongeveer 3 cm groot. De Elsrijk is zeer aanlokkelijk voor insecten, die op hun beurt mezen en ook andere vogels aantrekken

De meest geschikte plek voor een Acer campestre Elsrijk

De Acer campestre Elsrijk is zoals eerder gezegd uitstekend geschikt als bermbeplanting, omdat zijn oppervlakkig wortelstelsel geen schade toebrengt aan verhardingen (hij groeit een zware, sterk vertakte penwortel). Ook is deze laanboom zeer populair omdat hij goed bestand is tegen uitlaatgassen en strooizout. Verder kunt u de Elsrijk aanplanten in landelijke omgevingen maar ook in industriële omgevingen en rond bedrijven. Zelfs in kustomgevingen gedijt deze boom, omdat hij windbestendig is. Ook past hij mooi in privétuinen, zoals in een informele tuin of een cottagetuin of langs uw oprit. Wanneer u graag een boom heeft in uw tuin die weinig onderhoud vraagt, dan is de Acer campestre Elsrijk op uw lijf geschreven! De Elsrijk staat graag in volle zon of in halfschaduw en qua bodem is hij niet veeleisend: hij gedijt in elke goed doorlaatbare grond. Deze boom is ook geschikt om stevig in te snoeien, maar hij heeft niet zo veel nodig. De boom in vorm houden doet u best tussen juni en eind december. Nadien beginnen de sappen terug op gang te komen waardoor de kans bestaat dat de boom gaat bloeden.

Windbestendigheid

zeer goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

3/5-lobbig, donkergroen

Bloemen

kleine, eindstandige tuilen

Grondsoort

alle

Herfstkleur

geel

Hoogte

circa 12 m, middel

Kroon

dicht ovaal

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

eenzadig, gevleugeld

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, schaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Meelbes

Sorbus aria 'Majestica'
De prachtige meelbes, Sorbus aria 'Majestica'De Sorbus aria Majestica krijgt een compacte piramidale kroon. Hij groeit langzaam, winterhard en erg geschikt voor laanboom. Het is een rijkbloeiende boom. Het blad blijft tot in november aan de boom.De Sorbus aria "Majestica" in het nederlands ook wel lijsterbes of meelbes genoemd. Laten we beginnen met hoe deze boom eruit ziet. Het is een middelgrote boom met een gemiddelde hoogte van 8 tot 12 meter waar deze meelbes, lijsterbes of "Majestica" aan groeit. Deze boom kun je herkennen aan de vorm van de kroon die driehoekig gevormd is. De kroonvorm wordt op latere leeftijd breed eirond. Waardoor de vertakking vrij gesloten zal zijn. Het is een bladverliezende boom zoals de meeste bomen. De bladeren zijn mooi glanzend en breed met de vorm van een uitgerekte cirkel (elliptisch). De kleur van de bladeren zijn donkergroen aan de bovenzijde en witgrijs aan de onderkant. Niet te vergeten dat er mooie roomwitte bloemtrossen aan groeien. KenmerkenDe Sorbus aria Majestica is een lentebloeier, in de maanden mei en juni. In de herfst verkleurd de sorbus aria Majestica in een mooie gele kleur. De ideale standplaats voor deze boom is in de volle zon of op een plek waar het half zonlicht krijgt en waar het half in de schaduw staat. Verder is het zeker nuttig om te weten dat de Sorbus aria Majestica het goed doet iedere goed doorlaatbare grond. Want bij een goed doorlatende grond heb je gaatjes tussen de gronddeeltjes zitten die normaal gesproken lucht met zuurstof bevatten waar de wortels van de Sorbus aria Majestica dankbaar gebruik van maken. Als het flink regent kan het regenwater via deze gaatjes snel wegzakken. Dit is een voedend effect voor de Sorbus aria Majestica. Verder doet de Sorbus aria Majestica het ook goed in gemiddeld vruchtbare en humusrijke grond. De meelbes of lijsterbesAan de Sorbus aria Majestica groeien er kleine oranje, rode besjes in die ongeveer 12 millimeter groot kunnen worden. Alhoewel de bessen niet echt eetbaar zijn voor de mens. Worden ze heel erg op prijs gesteld door vogels. U herkent de Sorbus aria Majestica makkelijk aan de roomwitte bloemtrossen en de oranje, rode besjes. De Sorbus aria Majestica is hierom zeker een goede toevoeging aan uw tuin. Het neemt niet teveel plaats in beslag. Maar de plaats die het in beslag neemt is geen weggegooid grond. Uw tuin ziet er zeker levendiger uit met een Sorbus aria majestica erin. Het is prachtig dat zo’n middelgrote lijsterbesboom zoveel kan toevoegen aan uw tuin.

Roodbladige Zomerlinde

Tilia platyphyllos 'Rubra'
Torenhoge, romantisch, plakkerig. Roodbladige zomerlinde linde is een knappe loofboom die een rijk thuis is voor dieren in het wild. Bladluizen en hun roofdieren komen er naartoe en laten alles achter onder de boom bedekt met hun zoete en kleverige honingdauw. De bast is donkerder dan die van kleinbladige linde, en glad, en ontwikkelt zich met de jaren schilferige platen. De twijgen zijn grijsgroen in de schaduw maar zien er in zonlicht roodachtig uit. In tegenstelling tot kleinbladige linde, produceert grootbladige linde geen uitlopers vanaf de basis van de stam. Pas op voor: de hartvormige bladeren die aan de onderkant behaard zijn en ruw aanvoelen. In de winter herkenbaar aan: de grijze twijgen die niet erg behaard zijn en vaak helemaal geen haren hebben. Rode knoppen zijn groter dan 4 mm en hebben slechts 2-3 schubben. Hoe ziet grootbladige linde eruit: Hartvormig met een spitse punt, zacht behaard en met harige stengels. Ze zijn groter dan die van de kleinbladige linde, worden 6-12 cm lang en hangen bij warm weer. Gewone linde (Tilia x europaea) heeft plukjes witte haren tussen de adergewrichten, terwijl deze bij de kleinbladige linde (Tilia cordata) roestrood zijn. Grootbladige linde heeft aan de onderzijde haren. Wist je dat lindebomen werden vaak bij koninklijk besluit langs wegen geplant om geluk te hebben bij de oogsten.
Vanaf 74,20

Japanese Zelkova

Zelkova serrata
De Zelkova serrata heeft een breede ronde kroon met langwerpig zachtgroen blad dat in de herfst rood en oranjegeel kleurt. Japanese Zelkova (Zelkova serrata)De Japanse Zelkova is een stoere stadsboom voor schaduw in woongebieden en straatbeplanting. Het heeft een spreidende, meestal opgaande, vertakte vaasvormige groeiwijze. De kroon is korter en ronder dan de Amerikaanse iep. De bast is glad, roodbruin als hij jong is met prominente kersachtige lenticellen. Naarmate de boom ouder wordt, is de buitenste schors grijsbruin en vaak exfoliërend, waardoor een oranjeachtige binnenste schors zichtbaar wordt. Middelgroene bladeren veranderen in de herfst in de kleuren geel, oranje, bruin, dieprood tot roodachtig paars. Deze boom verdraagt de meeste grondsoorten, inclusief die met een pH tot ongeveer 7,5, maar geeft de voorkeur aan diepe, vochtige, goed doorlatende bodems. Hij doet het goed in de volle zon. Gevestigde bomen zijn redelijk droogte en wind tolerant (mits goed gesnoeid). Het is resistent tegen iepziekte met een goede resistentie tegen iepbladkever en Japanse kever. Jonge bomen zijn vatbaar voor vorst, dus verplanten moet in het voorjaar plaatsvinden. Snoeien moet in de herfst worden gedaan en Japanse zelkova zal wat snoeien vereisen om een sterke structuur te ontwikkelen. De hoofdtakken moeten langs een enkele stam uit elkaar staan, zodat ze een veilige grip op de stam ontwikkelen, vooral in stedelijke gebieden. Takken moeten minder dan de helft van de stamdiameter blijven om een sterke vorm te behouden. Toepassingen voor zelkova zijn onder meer gazon, schaduw en straatboom, parkeerplaatseiland, bufferstrook en bonsai. Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, medium natte, goed doorlatende bodems in de volle zon. Gevestigde bomen verdragen wat droogte. Geeft de voorkeur aan rijke, vochtige lemen. Over het algemeen tolerant ten opzichte van stedelijke omstandigheden. Opmerkelijke kenmerkenZelkova serrata, gewoonlijk Japanse zelkova genoemd, is een middelgrote tot grote bladverliezende boom, die doorgaans 50-80 cm hoog wordt met een zich uitspreidende, meestal opwaarts vertakte, vaasvormige kroon. Hij is inheems in Japan, Taiwan en Oost-China. Hij staat bekend om zijn sierlijke vorm, schoon blad, aantrekkelijke schors en weerstand tegen iepziekte. Zelkova is de laatste jaren zelfs gepromoot als vervanger van Amerikaanse iep (Ulmus americana) vanwege zijn resistentie tegen iepziekte. Onbeduidende kleine groene bloemen verschijnen in de lente als het blad tevoorschijn komt. Bloemen maken plaats voor kleine, niet-opzichtige, eivormige, vleugelloze steenvruchten die in de herfst rijpen. Langwerpig-elliptisch middengroen blad (tot 8 cm lang) met grove, ciliate randtanden en toegespitste toppen. De herfstkleur is variabel, variërend van onopvallend geel tot aantrekkelijke tinten geeloranje tot roodbruin. Gladde grijze schors bij de jeugd exfolieert met de leeftijd om oranjebruine binnenbast te onthullen. Zelkova wordt in Japan gewaardeerd als een commerciële houtboom. Geslachtsnaam kan verwijzen naar de oorspronkelijke naam van de Republiek Georgië (Zelkova carpinifolia komt oorspronkelijk uit de Kaukasus). Specifieke bijnaam en aanvullende algemene naam van zaagblad zelkova verwijzen beide naar de gekartelde bladranden.
Vanaf 69,80

Zilverlinde

Tilia tomentosa 'Brabant'
De zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' is een bladverliezende, grote loofboom die oorspronkelijk uit Nederland komt. Deze snelgroeiende linde wordt 20 tot 25 meter hoog en hij heeft een indrukwekkende halfopen, konische kroon die tot 15 meter breed wordt en uitloopt in een spitse top. De zilverlinde heeft een zware, rechte stam en stevige schuin opgaande takken en een gladde donkergrijze schors die, hoe ouder de boom wordt, diepere groeven zal krijgen. De bladeren van de tilia tomentosa zijn hartvormig met een scherpe top, de bladrand is scherp gezaagd. De bovenkant van de bladeren zijn donkergroen en de onderkant van het blad heeft een witachtige kleur, vandaar de naam ‘zilverlinde’. ‘Tomentosa’ betekent ook 'viltig behaard'. De zilverlinde kunt u ook herkennen aan het olijfgroene hout dat in de zomer behaard is en in de winter kaal. Het hout is zacht en gemakkelijk bewerkbaar. Het is geschikt voor houtsnijwerk, speelgoed, potloden, borstels en klein meubilair.   De bloei van de zilverlinde Deze linde bloeit rijkelijk in juli en augustus met zoetgeurende en eetbare lichtgroene bloemen. De lindebloemen groeien in hangende tuilen met drie tot vijf in een groepje. Deze boom is omwille van zijn bloemen met grote hoeveelheden nectar zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels en ook vlinders. Vanaf augustus of september zijn er de kleine rondovalen vruchtjes met een vleugeltje. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtig goudgeel pallet.   De meest geschikte plek voor de zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' Vanwege de gelijkvormige groei is de zilverlinde 'Brabant' heel populair. Deze boom verkiest een plekje in de zon tot de halfschaduw, en hij floreert op alle grondsoorten zoals veengrond, zandgrond en klei. De zilverlinde is bijzonder geschikt voor straat- en parkbeplanting want hij verdraagt droogte, een gesloten wegdek en luchtvervuiling in zijn buurt. Door zijn specifieke, viltige blad is deze boom vrij ongevoelig voor luis. U kunt hem ook inplanten in een landschappelijke omgeving of in een industriegebied of kustgebied. De zilverlinde is trouwens een van de meest aangeplante soorten in de openbare ruimte in West-Europa. Ook in grotere tuinen komt de tilia tomentosa goed tot zijn recht. Door zijn talrijke bladeren zorgt deze boom voor verkoelende schaduwplekken. De zilverlinde vindt zeker ook zijn plaats in natuurtuinen, omwille van zijn populariteit bij bijen en hommels. Het is een soort boom wiens bladeren lang aan de takken blijven hangen in de herfst. Qua onderhoud verdraagt hij snoei.
Vanaf 62,60
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i