Welke bomen blijven groen in de winter?

In de winter maken de bomen zich klaar voor de lagere temperaturen. Elke boom bereidt zich op zijn eigen manier voor. Bij veel bomen veranderen de bladeren van kleur in de herfst en vallen ze in de winter zelfs uit. Deze bomen noem je bladverliezende bomen. Sommige bomen blijven het gehele jaar door groen. Dit noemen we een wintergroene of groenblijvende boom.

Bij groenblijvende bomen blijven de naalden of het blad aan de boom. Groenblijvende bomen hebben meerdere voordelen. Dankzij een groenblijvende boom hebt u constant een groene tuin. Daarnaast biedt het praktische voordelen, zoals het hele jaar door privacy. Groenblijvende bomen vormen de basis van een prachtige en afwisselende tuin.

Lei Groenblijvende Tulpenboom

Magnolia grandiflora Leiboom
De Lei Magnolia Grandiflora wordt ook wel de groenblijvende tulpenboom of beverboom genoemd. De boom krijgt opvallenden bladeren van wel…
Vanaf 238,70

Glansmispel

Photinia fraseri 'Red Robin'
De Photinia fraseri Red Robin is een groenblijvende boom met veel kleur. Hij is de laatste jaren erg populair. De…
Vanaf 59,50

Lei Olijfboom

Olea europaea Leiboom
De Lei Olea europaea, ook wel bekend als de Lei Olijfboom, is een boomsoort uit de olijffamilie (Oleaceae). De boom…
Vanaf 238,50

Ontdek de groenblijvende bomen

Groenblijvende leibomen dragen bij aan de door u gewenste privacy, terwijl groenblijvende bolbomen uitstekend geschikt zijn voor kleine tuinen. Opvallend is dat sommige bolbomen, zoals de Viburnum tinus zelfs in de winter bloeien, waardoor ze het hele jaar door een prachtige aanvulling zijn op uw groene oase. We vertellen u welke groenblijvende bomen uw tuin het hele jaar door groen houden. Dit zijn de:

Chinese waaierpalm

De Trachycarpus fortunei ook wel de Chinese Waaierpalm genoemd heeft zijn eigenlijke oorsprong uit China en Japan. Het is een winterhard soort. Vandaar dat dit soort enorm populair is. Er zitten grote groene waaiervormige bladeren aan. In tropische landen kan hij wel 10 meter hoog worden. Maar in Nederland wordt deze meestal niet hoger dan zo’n 2 meter.

Glansmispel (Photinia)

Photinia fraseri ‘Red Robin’ (Glansmispel) als wintergroene leiboom gekweekt. Vooral in het voorjaar als de leiboom met vuurrood blad uitloopt is het een prachtig gezicht. In de zomer krijgt deze leiboom witte schermbloemen.

Italiaanse cipres

Cupressus sempervirens ‘Stricta’ is een smalblijvende Italiaanse cypres. Hij kan een hoogte van wel acht meter bereiken, maar groeit niet snel. Cupressus sempervirens ‘Stricta’ staat graag op een beschutte plek in de tuin. Op een beschutte plek met een goede afwatering is de Italiaanse Cypres winterhard. Snoeien is bij de Italiaanse cypres niet nodig, hij groeit van nature smal omhoog.

Laurierkers

De Portugese Laurierkers komt van oorsprong uit de landen die grenzen aan de Zwarte Zee, de Kaukasus, Iran en Turkije. De laurier is een uitzonderlijk populaire haagplant met een lange geschiedenis in Europa. Ook de hoogte van deze plant helpt mee bij de privacy die hij biedt als haag. De laurierkers wordt met gemak hoger dan twee meter en groeit ook nog eens heel snel: vaak wel 40 of 50 cm per jaar. Zo vormt de laurier dus binnen relatief korte tijd een prachtige grote haag die uw tuin helemaal afschermt van de nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers. Aangezien veel mensen een haag planten als vervanging van een schutting, is het dus ook niet zo ingewikkeld de populariteit van de laurier te verklaren. Zeker in grotere tuinen is deze plant perfect als haag.

Magnolia grandiflora

De Magnolia grandiflora op stam wordt steeds bekender in Nederland. De Magnolia grandiflora op stam valt op vanwege de late bloei in juni/juli. De boom krijgt dan grote tulpvormige witte bloemen. Het blad is groot van vorm en is aan de onderkant oranje/bronskleurig en aan de bovenkant donkergroen. Nieuwe twijgen zijn lichtgroen van kleur.

Olijfboom

Groen. Groener. Groenst. Een (lei) olijfboom is groen en blijft groen en grijs. Ook in de winter. Wist u dat een olijfboom in uw tuin in principe winterhard is? Tot -10 graden Celsius! Ook in de winter bent u trots op uw olijfboom. Wel adviseren we onze bomen, vanuit onze potten, voor het hele jaar in volle grond te zetten. Zo kan uw boom beter herstellen na lichte vorst.

Olijfwilg

De Elaeagnus Ebbingei (Olijfwilg of Zilverbes) in leivorm is een groenblijvende boom in het assortiment van Van IJmeren. Deze wintergroene, Mediterrane boom heeft opvallende glanzende, grijsgroene bladeren. In de zomer heeft de Olijfwilg witte, geurende bloemen en in het najaar onopvallende rode bessen. De boom is zeer sterk, ziekteresistent en goed bestand tegen zeewind. De Elaeagnus Ebbingei staat bekend om zijn opvallende bladkleur. Een prachtige, unieke, Mediteraanse leiboom.

Portugese laurier

De Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) is een stijlvolle lauriersoort met een relatief klein, donkergroen blad en een hoge dichtheid. Het is een smalle wintergroene haag. De wintervaste bladeren zijn ongeveer zes centimeter lang en in de lente geeft de struik mooie witte bloemen.

Steeneik

Steeneik leibomen (Quercus ilex leiboom) zijn groenblijvende leibomen die langzaam groeien. Doordat de boom het gehele jaar door groen blijft, is de boom bij uitstek geschikt om meer privacy in uw tuin te creëren. Daarnaast heeft de steeneik leiboom weinig onderhoud nodig, wat hem ook erg geliefd maakt bij tuineigenaren die geen groene vingers hebben.

Vijgenboom

De vijgenboom is een wijd vertakte struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, knobbelige takken met een gladde metaalgrijze bast. Als de struik of boom ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon. De boom wordt circa tien meter hoog.

Wilt u graag advies? Neem contact met ons op!

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i