U kunt ons mailen via
verkoop@vanijmeren.nl

Uitgebreide planttips

Een boom planten in de tuin. Het lijkt eenvoudig, maar er komt toch nog wat bij kijken. Zelfs een boom van een kerel kan daardoor soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom een korte handleiding als ondersteuning bij het planten van een boom!

Wanneer plant ik een boom?

Het beste tijdstip om een boom te planten is in het najaar. De bomen zijn dan in rust en hierdoor stoor je het natuurlijke proces niet. Ook in het voorjaar kunnen bomen geplant worden, maar het nadeel daarvan is dat u direct na het planten het risico loopt op warm en droog weer. In de zomer planten kan alleen met bomen die op jonge leeftijd in een pot zijn gezet en daarin blijven groeien totdat ze geplant worden.

Waarin plant ik een boom?

De meeste tuinen hebben een goede grond om een boom in te planten omdat iedere tuin vaak wel een natuurlijke cyclus heeft. Toch raden wij aan om een bodem verbeterende potgrond mee in het plantgat te mengen.

Graven

Vervolgens is het een kwestie van graven. Het plantgat moet ruim zijn zodat de wortels niet knikken of draaien als je ze in het plantgat plaatst. Graaf niet te diep want dan loopt u de kans dat het boomgat tot op het grondwater komt. Het gat loopt dan vol met water en daardoor verrotten de wortel. Graaf het gat minimaal 20 centimeter groter dan de breedte van de wortelkluit.

Het echte werk

De boom planten! Als u een jonge boom plant moet er ter ondersteuning en bescherming een boompaal naast de boom geplaatst worden. Dus:

1. Plaats de boompaal ongeveer 20 centimeter in de vaste grond.
2. Een boom moet altijd van de boompaal afwaaien. Waait de boom te vaak tegen de boompaal, dan ontstaan er wonden die ziektes kunnen veroorzaken. Vul de bodem van het plantgat met ongeveer 20 centimeter losse grond
3. Plaats de boom in het plantgat op zo’n manier dat de bovenkant van de kluit gelijk is of hoger dan het maaiveld. Plant niet te diep want dan gaat de boom dood.
4. Vul het plantgat op tot halverwege de hoogte van de wortelkluit en druk de grond aan.
5. Licht de boom dan iets op en druk de grond opnieuw aan.
6. Plaats een tweede boompaal naast de boom.
7. Bind de boom vast met boomband en boompalen.
8. Geeft de boom vervolgens water. Er zitten meestal nog wat open plekken in het boomgat en door het water geven, sluit de grond om de wortels.
9. Vul dan het gat weer aan met grond. Als na een aantal jaren de boom stevig genoeg lijkt, kunnen de boompalen nog steeds blijven staan. Dit kan geen kwaad.

Aandacht en… liefde

Het is nu aan de boom zelf om te groeien. Maar daar is wel het nodige onderhoud van de eigenaar voor nodig. Zo moeten de beschadigde takken uit de boom gesnoeid
worden. En zoals niemand kan ook een boom niet zonder een beetje liefde.

Instructie beukenhaag planten

Hoeveel beukenhaag moet ik op 1 meter planten? Als u een enkele rij poot plant u er 5 a 6 op een meter. Als u een dubbele rij poot dan plant u er 7 op een meter. Een dubbele rij zit eerder dicht dan een enkele rij.

 

 

Hoe plant ik een beukenhaag?

Het eerste waar u voor moet zorgen is dat de bodem een goede structuur heeft. Dat betekent dat er geen stenen of grote, harde voorwerpen in mogen zitten. Het beste is om er aanplantgrond bij te doen. Maar ook de grond een beetje mengen met zand kan al goed helpen. Graaf een brede gleuf voor de beukenhaag, afhankelijk van de breedte van de wortels. Ze moeten er ruim in staan. de diepte van de gleuf ongeveer 30 centimeter en de breedte van de gleuf ongeveer 40cm. Nu kunt u de beukenhaag planten. Meng de aanplantgrond of het zand met de grond die u er net heeft uitgeschept. Bij een enkele rij plant u de haag 20 centimeter uit elkaar. Bij een dubbele rij plant u ze 15 cm uit elkaar.

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i