Dé natuurlijke
boomkweker

Bomenzoeker

Kan ik u helpen met uw keuze?
WhatsApp kontaktieren

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Zwarte Walnoot

Juglans nigra
De Juglans Nigra wordt in het Nederlands de Zwarte Walnoot of Zwarte Noot genoemd. De naam van de boom komt van de zwartbruine schaal van de walnoot en de zwarte vingers, die volgen, als de vrucht uit de schaal wordt verwijderd. De boom bloeit in twee vormen. De mannelijke bloei is in de vorm van groene katjes van 5 tot 10 cm lang. De vrouwelijke bloemen zijn kleiner. Uiteraard maakt de Zwarte Walnoot ook walnoten. Deze worden gevormd in een groene, ruwe bolster van ongeveer 5 cm doorsnede, die vaak met 2 of 3 bij elkaar groeien. Er zitten geen stekels aan de bolster. De Zwarte Walnoot in uw tuin De Zwarte Walnoot is vooral geschikt voor grotere tuinen. Omdat de boom gemiddeld 30 meter hoog wordt, maar ook kan uitgroeien tot een boom van 50 meter hoog, is deze niet geschikt voor een stadstuin. De kroon is bij een jonge boom smal piramidevormig. Als de boom ouder wordt, zal de kroon zich meer spreiden en minder dicht worden. Een zwarte walnoot zal u daarom steeds meer schaduw in de tuin geven. De bomen kunnen tot wel 250 jaar oud worden. De Juglans Nigra is ook zeer geschikt om schaduw te bieden in een dierenweide. De boom en de bladeren zijn namelijk niet giftig voor dieren. Kenmerken van de Juglans Nigra De Zwarte Walnoot komt oorspronkelijk voor in het oosten van Noord-Amerika en in Zuidoost Canada. In Europa wordt de boom gebruikt als laanboom en in parken. Daarnaast wordt de boom vaak gekweekt voor zijn hout, dat populair is om meubels van te maken. De stam van de boom is donker en kleurt steeds donkerder, naarmate de boom ouder wordt. De stam is recht en heeft diepe groeven. De walnoten zijn geschikt om te eten en zijn zelfs erg smakelijk. De noot is moeilijk te kraken en de vrucht laat niet vanzelf los van de schaal. Maar als u de vrucht dan eindelijk uit de schaal gekregen heeft, dan is hij zeer geschikt om mee te bakken of te koken. De boom heeft grote, geveerde bladeren, die tot 60 centimeter lang worden. De afzonderlijke blaadjes van deze grote bladeren zijn langwerpig en tot 10 centimeter lang. Als je de blaadjes tussen je vingers wrijft, geven ze een prettige geur af. In de zomer hebben de bladeren een mooie groene kleur, in de herfst kleuren ze naar een mooie gele kleur. De boom groeit het beste op kalkhoudende klei- of zandgrond, die lichtvochtig is, maar de Zwarte Walnoot kan ook goed tegen droogte. In Duitsland zijn deze bomen ooit aangeplant in bossen langs de Rijn, maar daar hebben de meeste bomen niet overleefd. Omdat de boom zo groot is en de kroon breed uit kan waaieren, komt de Juglans Nigra het beste tot zijn recht als op zichzelf staande boom in een park of weide.
Vanaf 79,50

Zwarte populier

Populus nigra
De zwarte populier: klassieke elegantie De zwarte populier is een elegante, zeldzame boom. Vroeger kwam hij veel voor in luxe Britse kasteeltuinen, maar tegenwoordig ziet u hem niet zo vaak meer. De wetenschappelijke benaming voor deze boom is Populus Nigra. Deze imposante boom kan wel 30 meter hoog worden en 200 jaar oud worden. Haar bast is zo diep donkerbruin dat hij zwart wordt als hij nat is. De bast is knoestig en ziet er weerbarstig uit. De populus nigra in het algemeen In de Griekse mythologie komt deze boom voor in het verhaal van Phaeton. Toen Phateon omkwam waren zijn zussen zo ontdaan van verdriet dat de goden hadden besloten om de dames in zwarte populieren te veranderen. Daarnaast wordt er in folklore verhalen verteld dat gevallen rode katjes van deze boom de vingers van de duivel zouden zijn. Daarom werd vroeger afgeraden de zaden van deze boom op te rapen. Ze zouden ongeluk brengen als men ze oppakt. Jong blad van deze boom gevormd in het voorjaar is bedekt met kleine haartjes. Deze haartjes verdwijnen vanzelf weer in de herfst. De volwassen bladeren van de zwarte populier zijn groen en glanzend. Ze hebben de vorm van een hart en ruiken enigszins kruidig. Bloei De zwarte populier draagt of vrouwelijke of mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes zijn groen-geel en de mannelijke katjes zijn rood van kleur. Bestuiving vindt plaats door de wind. Als de katjes bevrucht zijn, vormen de vrouwelijke bomen wollige zaden, die lijken op watten. Aan het einde van de zomer laat de boom deze vallen. In noord-west Europa ziet u de zwarte populier het vaakst. Maar de boom is toch zeer zeldzaam aan het worden. Hij groeit het liefst op vlak land nabij rivieren of sloten. Het Nederlandse landschap is dus een goede omgeving voor deze boom. De vrouwelijke zwarte populier komt overigens minder vaak voor in de natuur dan de mannelijke zwarte populier. De waarde van deze boom Deze boom is zeer waardevol voor de natuur, met name voor rupsen. De katjes vormen al vroeg in het seizoen tevens een waardevolle voedselbron in de vorm van pollen en nectar voor bijen en andere insecten. Het zaad van de katjes wordt gegeten door vogels. Al met al een boom die als voedselbron veel oplevert voor de natuur. Helaas neemt het aantal zwarte populieren af in ons landschap. Kiezen voor het planten van een zwarte populier is daarom een verstandige keuze voor het behoud van de biodiversiteit van onze natuur. Het hout van de zwarte populier is enorm licht van kleur, bijna wit. Dit hout is zeer fijn van structuur en tevens zacht en veerbaar. Vroeger werden door deze eigenschappen vooral karwielen van dit hout gemaakt. Ook werd het veel gebruikt voor houten vloeren, omdat het hout van nature minder brandbaar is dan andere houtsoorten.
Vanaf 73,70

Zwarte els ‘Laciniata’

Alnus glutinosa 'Laciniata'
De Zwarte els Laciniata (Alnus Glutinosa Laciniata) is een elegant ogende boom. Met zijn kleine, diep ingesneden bladeren en de brede, kegelvormige bladerkroon is het een sieraad in grote tuinen of parken. Meer dan andere elzen geeft de Alnus Glutinosa Laciniata een bijzondere seizoenbeleving. In de winter trekt de boom veel zaadetende vogels aan die zich te goed doen aan de zaden in de elzenproppen. Zwarte els Laciniata: een bijzondere seizoenbeleving De Zwarte els Laciniata is een grote boom die een hoogte van 12 meter kan bereiken. Het bladerdak kan uitgroeien tot wel 8 meter breed. Daardoor is de boom minder geschikt voor kleine tuinen. Maar de kegelvormige groeivorm met de iets afhangende takken geven de boom een elegant uiterlijk dat erg decoratief is in grote tuinen of parken. De verschijning van Alnus Glutinosa Laciniata verandert met de seizoenen. Dit zorgt voor een bijzondere seizoenbeleving. In februari begint de bloei van de boom met de opvallende katjes. De mannelijke katjes zijn geelbruin en kunnen wel 7 cm lang worden. De vrouwelijke katjes zijn een stuk kleiner. Hierna verschijnen de paarsachtige knoppen waaruit frisgroene jonge blaadjes groeien. Deze blaadjes groeien uit naar een diepe donkergroene kleur. In de herfst verkleuren de bladeren naar een mooi helder geel. De gele herfstbladeren blijven tot diep in het najaar aan de boom hangen. Vanaf september tot ver in de winter wordt de boom gesierd met eikelvormige elzenpropjes. Dit zijn de verhoute vrouwelijke katjes waarin zich de zaden bevinden. De elzenproppen zijn, vanwege de zaadjes, zeer geliefd bij menig zaadetend vogeltje. Veelzijdig gebruik van elzenproppen Elzen zijn eenhuizig. Dat betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen aan dezelfde boom groeien. Dit worden katjes genoemd. Bij de zwarte els Laciniata verschijnen de mannelijke, hangende katjes al in februari. De vrouwelijke katjes zijn veel korter en minder opvallend. In de herfst verhouten de vrouwelijke katjes. Ze lijken dan op kleine dennenappels en worden elzenproppen genoemd. Deze elzenproppen blijven vaak een jaar aan de boom hangen, waardoor ze, vooral in de winter, een belangrijke voedselbron vormen voor veel soorten zaadetende vogels. Behalve als voedselvoorraad voor vogels, hebben de elzenproppen ook een decoratieve functie. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in bloemenboeketten. Minder bekend is het gebruik van elzenproppen in aquaria. Naast dat ze het aquarium een natuurlijke uitstraling geven, zijn ze ook goed voor de gezondheid van de vissen. De elzenproppen geven in het water looizuren af die bacterie- en schimmelwerend zijn. Meer vogels in uw tuin De Zwarte els Laciniata maakt van uw tuin een levendige plek. Veel vogelsoorten houden zich graag op tussen het gebladerte van de boom. Het brede bladerdek geeft ze daar alle ruimte voor. Ook in de winter is het tussen de takken een drukte van belang. Vogels als putter, sijs, keep en vink snoepen van de zaden uit de elzenproppen. Als u van vogels houdt, is de Alnus Glutinosa Laciniata een verrijking van uw tuin.
Vanaf 102,30

Zwarte els ‘Imperialis’

Alnus glutinosa 'Imperialis'
Deze Zwarte els is een langzaam groeiende boom. De boom krijgt kleine blaadjes, dat in de herfst vrij lang blijft hangen. De Alnus glutinosa Imperialis krijgt in september elzenproppen en blijven lang hangen. De els kan tegen natachtige grond. De zwarte els.De zwarte els is een boomsoort die veel voorkomt. De zwarte els of te wel de alnus glutinosa komt al heel lang in onze streken voor. In zijn wortels heeft de zwarte els bacteriën die de stikstof uit de lucht kunnen binden. Hij wordt om die reden vaak aangeplant om de grond te verbeteren of om erosie langs rivieroevers te voorkomen.  De kleur van het hout is geelachtig en laat zich gemakkelijk bewerken. Overal waar het vochtig is, kun je hem tegenkomen. Daarbij kun je denken aan de oevers van sloten, langs waterkanten, beken en rivieroevers, moerassen en broekbossen. Broekbossen zijn bossen waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de hoge waterstand. Grondwater dat door een druk naar boven komt, maakt de bovenlaag vochtig. Dat noemen we dan een kwel. In veel gevallen zorgt een ondergrondse waterstroom voor de druk die het grondwater naar boven drukt. Dat kan gebeuren door een ondergrondse waterstroom die van een hoger gelegen gebied naar een lager gedeelte stroomt. Zo'n ondergrondse druk kan ontstaan over een kleine afstand. maar ook over een groter gebied. Vegetatiekundig vallen de broekbossen onder de elzenbroekbossen of de berkenbroekbossen. De kenmerken van de Zwarte ElsDe knoppen van de jonge bladeren zijn kleverig. Daarom ook de naam "glutinosa" wat "kleverig" betekent. De toevoeging van “zwart” komt door de schors. De schors van jonge bomen is donkerbruin. De wortels van de zwarte els liggen aan het oppervlakte. Omdat de wortels dicht aan het opperlak komen, staan ze in vochtige gebieden. Zo kunnen ze het water, wat ze nodig hebben, opnemen. De boom kan gemakkelijk een hoogte bereiken van 25 meter. Een boom van 35 meter zul je niet snel zien. De zwarte elzen vermeerderen zich door de uitlopers waardoor de bomen meerstammig worden. In het begin heeft de schors een glanzend grijsbruine kleur. Hij zal daarna snel veranderen tot een zwartbruine kleur, waarbij de schors schubbig en gegroefd wordt. De knoppen van de zwarte els zijn kaal. Een zwarte els heeft eironde omgekeerde bladeren, zodat hij gemakkelijk te herkennen is. De randen van de bladeren zijn dubbel gezaagd en hebben een lengte van 4 tot 11 centimeter. Jonge delen van een zwarte els zijn kleverig. We zeggen dat de zwarte els eenhuizig is. Hierbij vallen de houtige mannelijke katjes niet uiteen als ze rijp zijn. Dat doen de katjes bij de berkenbomen wel. De katjes van de els zijn 6 tot 12 centimeter lang. Wanneer ze bloeien hangen ze slap en wordt het stuifmeel verspreid. De vrouwelijke katjes hebben steeltjes Ze hangen met drie of vier katjes aan een steeltje. Het hout van de els wordt regelmatig toegepast voor heipalen. Het hout zal niet rotten wanneer hij in het water staat.
Vanaf 63,30

Zwarte els

Alnus glutinosa
De zwarte els (Latijnse naam: Alnus glutinosa) is in Nederland een inheemse boomsoort en herkenbaar aan de bekende katjes. Deze, vaak meerstammige, boom is een mooie ranke verschijning en kan een hoogte van wel 24 meter bereiken, al gebeurt dit zelden. De boom dankt zijn Nederlandse naam aan de donkere schors bij jonge bomen. De zwarte els is een vroegere bloeier, zelfs als het nog volop winter is. De elzenproppen blijven in de winter aan de boom blijven hangen en zijn een belangrijke voedselbron voor vogels waaronder het sijsje en de putter. In vroeger tijden werd de els gezien als een duivelse boom. Elzenhout wordt namelijk oranjerood als het aan de lucht wordt blootgesteld en daarom dacht men dat de boom bloedde. De drassige plaatsen waar elzen groeien droeg bij aan het ontstaan van nog meer volksgeloof. Zo zouden dwaallichtjes in de elzen niets vermoedende reizigers de moerassen in lokken… Door de stroom verzorgd Een deel van de Latijnse naam zegt al iets over de favoriete plek van de boom. ‘Alnus’ is afgeleid van ‘alor amne’ wat betekent: ik word door de stroom verzorgd. Je ziet elzen dan ook vaak langs oevers, bij beken, in moerassen, aan singels en sloten staan. De toevoeging ‘glutinosa’ staat voor de kleverigheid van de knoppen en het jonge blad. Het zwarte elzenhout bevat chemische stoffen die het waterafstotend maken. Onder water heeft dit hout dan ook een zeer lange levensduur en wordt vaak gebruikt als heipaal. De vroegere fundering van Amsterdam bestond uit elzenhout. Eigenschappen en toepassingen Een sterk punt is dat elzen op voedselarme plaatsen kunnen groeien waar veel andere bomen dat niet kunnen. Dat is te danken aan de wortelknolletjes waarin zich bacteriën bevinden. Hierdoor kan de boom rechtstreeks stikstof uit de lucht op nemen en zo zelf in een deel van de behoefte voorzien. Dat zorgt voor een bodem verbeterend effect. Elzen zijn prima geschikt als solitaire boom maar zeker ook als haag. Door de constructie van dichte takken is de zwarte els is goed bestand tegen zee)wind en stuifzand. Vroeger werden op Terschelling de akkers tegen zeewind en stuifzand beschermt door het aanplanten van elzenhagen. Een geschikte boom dus voor de winderige kuststreek, maar ook voor tuinen met een hoge grondwaterstand. De zwarte els is goed bestand tegen overstromingen, is winterhard (verdraagt een temperatuur tot -35 gr.C) en kan tegen strooizout. De boom heeft geen problemen met grove snoei of knotten, maar houdt niet van verharding (bestrating).
Vanaf 74,20

Zwarte berk Meerstammig

Betula nigra Meerstammig
De Betula nigra meerstammig ook wel de Zwarte berk genoemd, wordt een middelgrote struik. De stammen krijgen eerst een geelbruine kleur, later verkleuren ze naar donkerbruin, bijna zwart. De bast gaat krullen. Dezemeerstammige berk heeft een beetje hangende takken. Er komen in april geelgroene katjes in.
Vanaf 73,60

Zwarte Berk

Betula nigra
De Betula nigra, in het Nederlands ook wel Zwarte Berk genoemd is een berkensoort die geen witte bast heeft. De bast is echter wel erg opvallend, bruin en heel erg schilferend. De boom groeit in het wild vooral als meerstammige, maar wordt tegenwoordig ook veel met een enkele stam opgekweekt. De boom wordt zo'n 10-15 meter hoog, met een grillige kroon, en kan goed tegen veel water.
Vanaf 66,30

Zuilvormige Witte Paardenkastanje

Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis'
De Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis' oftewel de Zuilvormige Witte Paardenkastanje is de bekendste en mooiste van de grote bloeiende bomen. De statige piramidevorm van volgroeide bomen wordt in de bloeitijd opgesierd met grote, opvallende, rechtopstaande crème bloempluimen die op de takken staan. De boom stelt niet veel eisen aan de grondsoort daarom ziet u deze statige boom veel in brede straten, lanen, begraafplaatsen, pleinen, groenstroken en plantsoenen. Ieder zichzelf respecterend park zou een groep decoratieve Zuilvormige Witte paardenkastanjes moeten hebben. Vooral in de herfst is de boom gewild bij kinderen, die van de kastanjes leuke beestjes kunnen maken. Vroeger werd deze winterharde boom langs weilanden geplaatst voor schaduw voor het vee. Boom en blad Zuilvormige Witte Paardenkastanje De witte kastanje komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en de Balkan en is een lid van de zeepboomfamilie. In de Hortus Botanicus van Leiden werd in 1608 de eerste Nederlandse wilde kastanje geplant. Deze kastanjeboom heeft een paar volksnamen zoals wilde kastanje, paardenkastanje en witte kastanje. De Latijnse benaming voor de Zuilvormige Witte Paardenkastanje is: Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis'. Zowel de Nederlandse als de Latijnse naam zijn logisch, want deze opvallende boom heeft een piramidevorm met een kegelvormige kroon. De onderste takken kunnen twee tot drie meter breed worden. Indien u de boom in uw tuin wilt plaatsen, houdt u er dan rekening mee dat de boom zes meter breed kan worden en de hoogte van deze volwassen kastanjeboom ligt gemiddeld tussen de 20 en 25 meter. De eerste tien jaren van zijn leven groeit hij een meter per jaar, daarna gaat het langzamer. De schors is bij jonge bomen glad en bruin. Naarmate de Zuilvormige Witte Paardenkastanje ouder wordt scheurt de bast en het schors draait in lijsten rechtsom naar boven. Het hout van deze boom heeft weinig brandwaarde, bewaart slecht en als stookhout ongeschikt. In het voorjaar krijgen de takken kleverige bladknoppen. Daaruit verschijnen zachtbruine behaarde wollige blaadjes. De volgroeide bladeren zijn ongeveer 20cm lang en handvormig met vijf tot zeven vingers. In de herfst kleuren de randen en de nerven geel naar roodbruin. Alles tussen de nerven en randen blijft nog lang groen. Bloem en vrucht Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis' De Zuilvormige Witte Paardenkastanje is het meest bekend om zijn uitbundige bloeiwijze aan de buitenkant van de boomkroon. Tussen april en juni krijgt iedere tak een rechtopstaande pluim van 20 cm hoog, ook wel kaars genoemd. Zo'n pluim bestaat uit honderden crèmekleurige bloemetjes. Als je dichtbij kijkt zie je dat de macule, het honingmerk voor bijen, van geel naar rood in het centrum verloopt. De heerlijke geur trekt insecten aan. Uiteindelijk richting september zullen deze bloemen kastanjes geworden zijn. De bolster is knalgroen en heeft stekels. In de bolster zit vaak één ronde kastanje, maar ook twee of drie kastanjes komt voor. Paarden en vee vinden de kastanjes lekker . Deze vrucht is voor de mens erg bitter en licht giftig, maar ze wordt wel gebruik voor zeep en genezing. Oud bijgeloof zegt: doe een kastanje in je broekzak en je jicht verdwijnt.
Vanaf 62,30

Zuilvormige Veldesdoorn

Acer campestre 'Fastigiatum'
De zuilvormige veldesdoorn wordt circa 12 meter hoog. Deze boom heeft een ovale dichte kroon. In de herfst is Acer campestre Fastigiatum mooi geel. In mei heeft deze veldesdoorn mooie geelgroene kleine bloemen. De zuilvormige veldesdoorn is niet veeleisend en kan op alle grondsoorten goed geplant worden. Deze bomen kunnen goed tegen een vochtige grond, ze zijn zelfs bestand tegen korte overstromingen.   De Acer campestre Fastigiatum wordt vaak toegepast en geplant in lanen, brede straten, pleinen en grote tuinen. Komt oorspronkelijk uit Europa, westelijk Azië en Noord-Afrika. Deze veldesdoorn is schaduwverdragend en bestand tegen vorst. Bijen en vlinders worden erg aangetrokken door de Acer campestre Fastigiatum.
Vanaf 102,50

Zuilvormige Tulpenboom

Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum'
De Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum'is een smalle boom met groen blad en krijgt op latere leeftijd bloemen. Is geschikt voor alle grondsoorten. Wat voor boom is nu precies de Zuilvormige Tulpenboom? De Zuilvormige Tulpenboom is een prachtige Zuilboom. De Latijnse zoekterm voor dit prachtige exemplaar is: de Liriodendron tulipifera Fastigiatum. Een complexe naam, die toch zo makkelijk te houden is. De Zuilvormige Tulpenboom is een boom die behoorlijk snel groeit. In Nederland kan deze boom wel 30 meter hoog worden! Het blad van deze mooie boom heeft een zeer typische vorm. Je zou kunnen stellen dat de bladtop ontbreekt, dit is dan ook de reden waarom het een tulpenboom wordt genoemd: het blad heeft iets weg van een tulp. In de winter wordt het blad van deze boom opvallen geel. Dit geeft een prachtig beeld. Daarnaast hebben oude exemplaren van deze boom een zeer grove takkenstructuur. Dit geeft een indrukwekkend gezicht. Al met al is deze gigant dus zeker een lust voor het oog, een zuilboom voor de echte liefhebber. Overigens is de bloeitijd van dit prachtstuk in de zomer: rond juni, juli.
Vanaf 72,50

Zuilvormige Ruwe Berk

Betula pendula 'Fastigiata'
Zuilvormige Ruwe Berk
450,00

Zuilvormige Moeraseik

Quercus palustris 'Green Pillar'
De Quercus palustris Green Pillar is een moeraseik die in een zuilvorm groeit. Deze blijft vrij smal. En is daardoor geschikt voor kleine tuinen en langs lanen en paden. de zuilvormige moeraseik krijgt in de herfst mooie rode herfstkleuren.  Wat voor soort boom is precies de Zuilvormige Moeraseik? De Zuilvormige Moeraseik is een prachtige eikensoort, een echte Zuilboom. De Latijnse zoekterm of naam voor deze boom is de Quercus palustris Green Pillar. Een ingewikkelde naam voor een boom die zich zo eenvoudig laat verzorgen. Deze boom kan behoorlijk groot worden. reken op ongeveer 20 a 25 meter. Over het algemeen is de moeraseik een stabiele boom die in een flink tempo kan groeien bij de juiste omstandigheden. De boom is vaak goed te herkennen aan het blad dat diep ingesneden is. De horizontale stand van de takken is ook kenmerkend voor deze boom. Hierdoor krijgt de boom een soort piramide achtige kroon. Het schors van deze boom is glad en ondiep, soms gegroefd en grijs gekleurd. De herfstkleur van de bladeren is rood en de bloeitijd is mei. De bloemen zijn kleine gele katjes. De vruchten zijn natuurlijk eikels, maar wel kleine varianten. Ongeveer 1 tot 1.5 cm groot.
Vanaf 44,90

Zuilvormige meidoorn

Crataegus monogyna 'Stricta'
De Crataegus monogyna Stricta is een zuilvormige meidoorn. In mei komen er witten bloemetjes in. De boom krijgt in de herfst geel blad en kleine rode steenvruchten. Erg geschikt voor langs straten en lanen en kleine tuinen. Kan niet tegen natte grond. Het voorjaar en het najaar zijn bij bij uitstek de jaargetijden om uw tuin te onderhouden, uw tuinplannen te verwezelijken en nieuwe struiken en bomen aan te planten. Graag brengen wij daarom een specifieke boomsoort onder uw aandacht, de zogenaamde zuilboom. Met name wordt de zuilvormige meidoorn speciaal in de schijnwerpers gezet. Wat is een zuilvormige boom? In tegenstelling tot hun “normale” soortgenoten, groeit een zuilvormige boom voornamelijk in de hoogte en in mindere mate de breedte in. De takken van een dergelijke boomsoort groeien langs de stam omhoog.
Vanaf 54,40
De Magnolia kobus 'Fastigiata' wordt een zuilvormige magnolia boom. Voor de bladontwikkeling krijgt de boom openstaande witte bloemen met een doorsnede van 10 CM. Op latere leeftijd bloeit hij rijkelijk. Geschikt voor alle grondsoorten. De geurige witte bloemen van de Magnolia zijn pas het begin van wat je aantrekt aan de boom. De boom oogt ook heel exotisch met zijn donkergroene bladeren en grote zaaddozen. Tijdens de herfst worden de zaaddozen geopend en komen er rode bessen tevoorschijn. Deze bessen behoren tot het favoriete voedsel van heel wat vogels en andere wilde dieren. De Magnolia soort waar we het in dit artikel over hebben, is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom of grote struik die oorspronkelijk voorkomt in de bosgebieden van Japan. De bloeitijd van de Beverboom start in maart en eindigt in april. Net zoals de bladeren zijn de bloemen opzichtig en geurig. De Beverboom vertoeft graag in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde watertoevoer nodig.
Vanaf 95,00

Zuilvormige Eik ‘Regal Prince’

Quercus warei 'Regal Prince'
De Quercus warei 'Regal Prince' is een kruising tussen de Quercus robur Fastigiat en Quercus bicolor ook wel een zuileik genoemd. Hij krijgt groen blad. de takken groeien stik omhoog. Daardoor blijft de boom redelijk smal. Is minder gevoelig voor meeldauw. In de herfst verkleuren de bladeren naar geel.
Vanaf 127,20
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i