Dé natuurlijke
boomkweker

Amerikaanse Linde

Tilia americana 'Nova'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Tilia americana ‘Nova’ of de Amerikaanse Linde, kan een forse boom worden. Hij krijgt een halfopen kroon met iets hangende takken. Het blad is opvallend groot voor een Lindeboom. Hij bloeit in juli/augustus met met tuilen zachtgele bloemen, die een lekkere geur verspreiden. Tilia americana ‘Nova’ kan op alle grondsoorten.

Geschikt voor

lanen, parken, grote tuinen

Blad

breed ovaal, glanzend donkergroen, groen

Bloemen

geelwit, in kleine trossen, in tuilen

Grondsoort

alle, niet te droog

Herfstkleur

geel

Hoogte

10 – 20 m, snelgroeiend, groot

Kroon

breed, eirond

Type-vorm

hoogstam boom

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij nog een smalle kroon, later wordt deze breder. Er komen witte bloemen in en in de herfst veel oranjerode bessen. De boom stelt weinig eisen. Vandaar dat deze boom ook veel in bossen staat. Door de vruchten trekt deze Sorbus veel vogels aan. De wilde lijsterbes: mooie bloemen, rode bessen en extra vogels in uw tuinDe gewone of wilde lijsterbes, Sorbus Aucuparia, is een relatief kleine loofboom of struik die meestal niet groter wordt dan acht tot twaalf meter. Dit maakt het de ideale boom voor de wat kleinere tuin. Maar met haar prachtige bladeren, bloemen en vruchten is de lijsterbes eigenlijk een aanwinst voor elke tuin. Kenmerken van de Sorbus AucupariaU herkent de lijsterbes eenvoudig aan de witte bloemen in het voorjaar en aan de oranje tot vuurrode bessen in de nazomer en herfst. De lijsterbes bloeit ongeveer vanaf mei tot juni. Ook de oneven geveerde bladeren herkent u eenvoudig. De smalle blaadjes groeien langs een twijgje tegenover elkaar, met een blad aan het uiteinde van het takje. De blaadjes van de lijsterbes zijn aan de bovenkant dof groen en aan de onderkant grijsgroen. De randen van de blaadjes zijn gezaagd. De stam en takken van de boom hebben een gladde, grijzige bast met subtiele horizontale lijnen. De wilde lijsterbes maakt deel uit van de rozenfamilie. De oranje of rode bessen van de lijsterbes worden veel door spreeuwen en lijsters gegeten. Op deze manier wordt de soort verspreid. Dit verklaart ook meteen de naam van de boom. Naast vogels worden ook vliegen, bijen en kevers aangetrokken door de boom. Deze beestjes komen af op de weeïge geur van de bloemen en zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. De lijsterbes is erg winterhard en stelt redelijk weinig eisen aan de ondergrond en weersomstandigheden. Hierdoor is het een boom die behoorlijk eenvoudig kan overleven.
Vanaf 74,20

Honingboom

Styphnolobium japonicum
De Sophora japonica, heeft een ronde kroon met donkergroen geveerd blad. In de herfst verschijnen grijze peulen. Na 10-15 jaar komen de eerste roomwitte bloemen. Deze boom heeft weinig last van ziekte en aantastingen. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Honingboom (Sophora japonica)De Sophora Japonica is de Japanse honingboom. De naam honingboom verwijst naar het feit dat deze boom bij vlinders en bijen enorm geliefd is vanwege de in ruime mate aanwezige nectar. Hoewel de naam doet vermoeden dat de boom uit Japan afkomstig is, is niets minder waar. De boom stamt oorspronkelijk namelijk uit Korea en China.De Japanse honingboom is een snelgroeiende en forse boom. De ronde kroon die in eerste instantie rond is, groeit later tot waaiervormig uit. De stam is bochtig en heeft een wat grillige vorm. De vertakkingen aan de gegaffelde stam beginnen meestal laag. De boom heeft daardoor een decoratieve uitstraling. De Japanse honingboom staat het liefste in een droge of enigszins vochthoudende grond en kan zowel in de zon als in lichte schaduw worden geplaatst. De standplaats mag een warme plek zijn. Een volwassen boom wordt ongeveer 15 tot 20 meter hoog. Kenmerken van de Sophora Japonica Qua uiterlijk herkent u deze boom aan de grillige, bochtige stam. De twijgen en takken zijn opvallend groen van kleur en hebben veel licht gekleurde kurkporiën (lenticellen). Wanneer deze lentecellen opengaan, verspreiden ze een onaangename lucht. Het blad, dat ongeveer 25 centimeter lang is, is samengesteld. De deelblaadjes zijn elliptisch tot eirond. Om de boom in bloei te zien staan, moet u enigszins geduld betrachten. De boom zal pas na 10 tot 15 jaar voor het eerst gaan bloeien. De bloemen, die vanaf juli tot september verschijnen, hebben een roomwitte, soms roomgele kleur. De bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter. Ze staan in pluimen die wel zo’n 30 centimeter lang kunnen worden. Tijdens de bloeiperiode is de hele boom met deze roomwitte bloemen bedekt. Hoe warmer de zomer, des te rijker de bloei zal zijn. Vanwege de vele nectar is de Japanse honingboom een goede drachtplant.In de herfst verschijnen de grijze peulen aan de boom.De Japanse honingboom is vrij ongevoelig voor aantastingen of ziektes. Wanneer het in de maanden maart, april of mei nog vriest, kan de boom enige vorstschade oplopen.Omdat deze boomsoort veel vocht en voeding opneemt Ä—n oppervlakkig wortelt, kunt u deze het beste als solitair aanplanten. Vanwege deze eigenschappen is de boom daarom wat lastiger met andere vaste planten te combineren.
Vanaf 78,80

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80

Gele Acacia

Robinia pseudoacacia 'Frisia'
De groeiwijze van 'Frisia' is minder sterk dan bij de soort. De bladeren zijn groot, geveerd en mooi goudgeel gekleurd. Aan de takken zitten stevige doorns die op jeugdige leeftijd roodachtig gekleurd zijn. Afkomstig uit Nederland. Over de Gele valse acacia (Robinia pseudoacacia Frisia)De Gele valse acacia (Robinia pseudoacacia Frisia) wordt ook wel Robinia of acacia genoemd. De echte acacia is een boomsoort die vooral in tropische gebieden voorkomt. De Gele valse acacia heeft net als de echte acacia's stekels op de takken, maar is afkomstig uit Noord-Amerika. Sinds de 17e eeuw wordt deze plant ook in Europa gekweekt. Het ras 'Frisia' is één van de lager blijvende varianten, en is met een hoogte van maximaal 12 tot 14 meter goed geschikt voor de meeste tuinen. De plant heeft een halfopen kroon en een grillige vorm. De bladeren zijn geveerd en bestaan uit 10 tot 20 deelbladeren. Deze plant produceren aantrekkelijke bloemtrossen met een crèmewitte kleur en een fijne geur die in juni verschijnen. Typerend is de platte peul die tot 20 centimeter land wordt. De stam kan erg dik worden en vooral op latere leeftijd een grillige vorm met veel bulten en uitlopers hebben. ToepassingDe valse acacia groeit erg snel en is economisch interessant. De plant levert hardhout dat grillig maar wel duurzaam is. Het hout weerstaat rotting, insectenvraat, mechanische schade en uitdroging. In het verleden is het hout gebruikt voor gereedschap, wielspaken, stokken en zelfs voor houten tandwielen. Vanwege de grillige groei is het lastig om Robinia-hout is grote oppervlakten en formaten toe te passen. Sinds de plant in Europa wordt gekweekt, kan hij op veel plekken binnen de stad worden gevonden. Brede straten, parken, industriegebieden en begraafplaatsen zijn de belangrijkste groeiplaatsen. Vanwege het formaat moet de boom niet in al te kleine tuinen worden geplant, ook omdat de plant een wijd vertakt, oppervlakkig wortelstelsel ontwikkelt met uitlopers. Plant hem niet dicht in de buurt van lichte straatbedekking zoals stoepen, omdat de wortels de tegels omhoog kunnen duwen.
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i