Tuinieren in de herfst

Wat kunt u doen tijdens dit seizoen?

Hoewel we het nog niet willen geloven, de herfst is in aantocht. Voor veel mensen een tijd om binnen te blijven en terug te denken aan de warme zomermaanden. Toch is de herfst het ultieme jaargetijde om de handschoenen aan te trekken en de tuin een beurt te geven. Zo valt er nog wat te snoeien, kunt u de grond voorbereiden en nieuwe planten laten vestigen voordat de winter aanbreekt. In deze blog behandelen we 6 handige tips voor het tuinieren in de herfst.

1. Oogsten en snoeien

Er zijn nog planten, struiken of bomen die in de herfst een snoeibeurt nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan fruitbomen en berkenbomen. Ook is het, tijdens het tuinieren in de herfst, verstandig om de tuin eens door te lopen en dode of beschadigde takken te verwijderen. Zo gaat uw tuin met een nette uitstraling de winter in.

2. Planten of herplanten

U zou het misschien niet zomaar geloven maar de herfst is de ideale tijd om een boom te planten. In het najaar is de grond nog warm en is de temperatuur koeler. Dit zorgt ervoor dat planten voor de winter aanslaan en u al in de lente kunt genieten van de jonge boom. In de herfst is er ook voldoende neerslag zodat de pas geplante boom geen extra water nodig heeft. Een geregelde bui bevordert de wortelgroei. De boom gaat na het herfstseizoen in de winterslaap waardoor de wortels zich gaan ontwikkelen en in het voorjaar sterk terugkomen.

3. Bodemverzorging

Een gezonde bodem zorgt ervoor dat uw bomen de winter gemakkelijker doorkomen. Dit kunt u doen door het toevoegen van een laagje compost of de grond af te dekken zodat vocht en voeding beter in de grond blijven. Zo zijn afvallende bladeren hiervoor ideaal te gebruiken.

4. Bomen die mooi verkleuren

De normaal groene bladeren van veel boom verkleuren tijdens de herfst naar de meest uitbundige herfstkleuren. Kies daarom voor bomen die ook in de herfst deze schoonheid tonen. Welke soorten zijn het allermooist? Lees ze in de blog 6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren.

5. Bescherming

Bescherm planten die in de winter gevoelig zijn voor vorst. U kunt deze bijvoorbeeld bedekken met doeken, stro, mulch of speciale hoezen. Dit minimaliseert bevriezingsschade en zorgt dat de bomen niet bloot worden gesteld aan koude wind. Het plaatsen van planten dicht bij beschutting en bewatering vóór het vorstseizoen helpt ook bij het overleven in de winter.

6. Genieten

Een beetje cliché maar geniet ook van uw mooie herfsttuin. Als u ergens tijd en energie in steekt moet u er ook van kunnen genieten toch? Loop eens een extra rondje door de tuin en geniet van de warme herfsttinten en de rustige sfeer.

Met deze combinatie van goede bescherming, voorbereiding en zorg omarmt uw tuin in vol vertrouwen het komende seizoen. Daarbij bent u zelf ook gerustgesteld dat uw tuin goed voorbereid is op de uitdagingen van de herfst en de winter.

Verder lezen

7 Haagplanten met het hele jaar door bladeren

9 Prachtig bloeiende magnolia’s

De 5 mooiste bomen voor in een kleine tuin

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i