Welke leibomen blijven groen in de winter?

Groenblijvende leibomen zijn bomen met een ontzettend hoge sierwaarde. Ze hebben het hele jaar (jaarrond) blad aan de boom en dat maakt we deze leiboom wintergroen noemen. Groenblijvende leibomen zorgen voor extra kleur in uw tuin, zeker wanneer andere bomen hun blad laten vallen in de herfst. Deze leibomen behouden jaarrond hun blad.

Een groenblijvende leiboom is dus een leiboom die het hele jaar door zijn groene bladeren behoudt. Groenblijvende leibomen zorgen daarom voor meer privacy, want in de winter behoudt deze leiboom zijn blad wat ervoor zorgt dat er geen doorkijk mogelijk is. De bekendste soorten zijn de lei Photinia, lei-olijfwilg en leilaurier.

Groenblijvende Leibomen kopen bij Van IJmeren

Van IJmeren heeft een ruim assortiment groenblijvende leibomen. We beschikken niet alleen over veel soorten wintergroene leibomen, maar ook over veel formaten van deze leibomen. Wanneer u jaarrond privacy wilt creëren door middel van een leiboom of een leiboom wil die groen blijft in de winter, dan zijn deze bomen uitermate geschikt voor in uw tuin. We hebben de volgende groenblijvende leibomen in ons assortiment.

Top 5 groenblijvende leibomen

Magnolia Grandiflora

De Magnolia grandiflora leiboom komt van oorsprong uit het middellands zeegebied en is goed toe te passen als leiboom. Omdat hij jaarrond groenblijvend is, biedt deze boom een perfecte afscheiding in de tuin en zorgt hij ook voor meer privacy in de tuin.

De Magnolia grandiflora is een prachtige groenblijvende boom. De Magnolia grandiflora heeft grote, leerachtige bladeren die groen zijn aan de bovenkant en die een opvallend bronskleurige onderkant hebben. In de maanden juni tot en met augustus bloeit deze boom met grote witte bloemen. Een unieke leiboom en aanwinst voor uw tuin.

Deze boom leveren we in:

– Kluit, kale wortel, pot (van oktober t/m april)

– Doorgroeikluit, pot (van april t/m september)

Wat zijn de 5 populairste leibomen? >>

Laurier caucasica

Prunus laurocerasus Caucasica als leiboom is een bladhoudende leiboom. De Leilaurier is geschikt voor vrijwel elke grondsoort. Deze boom heeft wel een hekel aan een te vochtige bodem. Deze groenblijvende leibomen kunnen last krijgen van de vorst. De Leilaurier word geleverd met een rek 120x120cm hierbij worden alle takken in het rek gebonden.

Het beste kunt u deze boom snoeien tussen juni en september. Deze boom word geleverd met kluit of pot. Dit is afhankelijk van het seizoen en de voorraad. Daarmee is de aanslag van deze boom goed en kunt u hem eenvoudig planten door de bovenkant van kluit/pot aan te houden.

De leilaurier heeft weinig eisen aan zijn grond en kan harde wind goed verdragen. Wij adviseren u wel om bij aanplant van deze leiboom twee boompalen per boom te plaatsen. Deze kunt u bevestigen met boomband. Door zijn rek vangt hij een hoop wind en kan minder goed wortelen als deze boom niet vast staat.

Portugese laurier Brenelia

De Portugese laurier ‘Brenelia’ (Prunus lusitanica ‘Brenelia’) is een mooi bloeiende kweekvorm van de Portugese laurier. Zijn glanzende bladeren zijn iets smaller en zijn takken hebben een kleur die dichter bij donkerrood dan het dieproze van de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ liggen. Wel zijn het beide uiterst decoratieve, wintergroene haagplanten met een elegante, luxe uitstraling. Deze laurierhaag kan uiteindelijk zo’n vier meter hoog worden en is dus prima geschikt om als privacyhaag aan te planten.

Voordelen:

 • Wintergroen
 • Dichte, compacte groeiwijze voor privacy in de tuin
 • Winterhard tot ongeveer -25 °C
 • Trekt vlinders, bijen en vogels aan
 • In vergelijking met andere laurierhagen redelijk onderhoudsarm

Nadelen:

 • Kan slecht tegen natte voeten
 • In de eerste jaren na aanplant moet de verzorging veel aandacht krijgen

Photinia Red Robin

De Photinia Red Robin (Glansmispel) in leivorm is een prachtige groenblijvende leiboom. In het voorjaar loopt de Photinia helder purperrood uit en lijkt het of de boom in rode gloed staat. Daarna krijgt de Photinia in het voorjaar, mits niet te laat gesnoeid, grote crémewitte schermbloemen, gevolgd door donkerrode bessen.

In de winter blijft de Leiphotinia glanzend groen, zodat de boom jaarrond sierwaarde heeft. De Leiphotinia groeit redelijk snel en staat het liefst op een beschutte plaats. De Leiphotinia is geregeld ook in meerderjarig formaat leverbaar. Deze leirekken zijn prachtig volgroeid en zorgen ervoor dat het geheel direct af is.

Hulst Nellie Stevens

De Ilex Nellie Stevens (Hulst) is een prachtige, opvallende, wintergroene hulstboom. De boom heeft een volle, piramidale kroon. Zonder snoei geeft dit aan de ene kant een krachtig en wild uiterlijk. Door jaarlijkse snoei is er aan de andere kant een mooi strak en modern uiterlijk te creëren.

Deze wintergroene Hulst heeft getande donkergroene, glanzende bladeren, in het voorjaar witte bloemen en in het najaar talrijke rode bessen die de winter door blijven hangen. De Ilex Nellie Stevens is een sterke boom die goed winterhard is.

Doordat deze boom wat trager groeit, vergt hij ook weinig onderhoud. Eenmaal per jaar de boom snoeien om zijn vorm te behouden is voldoende. Snoei de boom in het voorjaar. De hulst is niet alleen geliefd bij ons als mensen, maar ook bij vogels die graag in de boom vertoeven. Vogels vinden de rode/oranje besjes van deze boom erg lekker. Door de dichte kroonstructuur van de hulst maken vogels ook graag hun nestje om ‘beschut’ te kunnen broeden!

Volg ons op Facebook of lees verder:

Wat is de beste tijd om leibomen te planten? >>
9 Prachtig bloeiende magnolias >>
6 Bomen die in de herfst prachtig verkleuren >>

Terug naar overzicht

 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i