Alles over de Portugese Laurierkers

In deze blog leest u aan de hand van een aantal vragen veel wetenswaardigheden over de populaire Portugese laurierkers.

Hoe hoog wordt de Portugese Laurierkers?

De struik groeit vlot, maar voornamelijk in de hoogte. Uiteindelijk kan de Portugese Laurier uitgroeien naar een struik van maar liefst drie meter hoog.

Is de Portugese Laurierkers winterhard?

Eén van de eigenschappen van de Portugese Laurierkers is dat deze zowel winterhard als wintergroen is. De Portugese Laurier is zeer geschikt om een dichte haag van te maken. De planten groeien bossig en zijn wintergroen. Ze geven een luxe gevoel en geven veel privacy.

Wat is het verschil tussen Laurierkers en Portugese Laurier?

In veel aspecten lijken de planten op elkaar. De verschillen zitten ‘m voornamelijk in het uiterlijk van de bladeren en het volume van de haag. De meeste gewone Lauriersoorten groeien zowel hard in de hoogte als in de breedte. De Portugese Laurier is hierop een uitzondering. De struik groeit vlot, maar voornamelijk in de hoogte. Uiteindelijk kan de Portugese Laurier maar liefst drie meter hoog worden. Dit maakt de Prunus Lusitanica de ideale struik als u beschutting in de tuin wilt creëren, maar niet wilt dat de struik te breed wordt.

Het uiterlijk van de bladeren

Een ander aspect waarin de Portugese Laurier verschilt van de gewone Laurier is het uiterlijk van de bladeren. De bladeren van de Prunus Lusitanica zijn namelijk een stuk kleiner dan die van de Prunus Laurocerasus.

Hoe breed wordt een Portugese laurier?

Het korte antwoord: één tot twee meter. Op de vraag hoeveel een Portugese laurier gemiddeld groeit luidt het uitgebreide antwoord: gemiddeld groeit de Portugese laurier 20 tot 35 centimeter per jaar in hoogte. Uiteindelijk kan de haag metershoog worden.

Hoe lang duurt het voordat de Portugese laurier groeit?

Met de snelgroeiende laurierkers maakt u in korte tijd een volle bladhoudende haag, de dichte groei zorgt voor veel privacy. U herkent de laurierkers aan de langwerpige tot ovale glimmende bladeren. Deze populaire haagplant bloeit met witte bloemen die heerlijk geuren.

Veelzijdig

Een laurierkers is echter veelzijdiger dan alleen als haag. U kunt de Prunus laurocerasus ook in uw tuin gebruiken als losse struik of bodembedekker en de laurierkers op stam of meerstammige boom is ook prachtig los of zelfs als leiboom. De laurierkers is zelfs geschikt om in een vorm te snoeien, zoals een blok of een bol. Een leuke vervanger voor de Buxus.

Hoe laat je Portugese Laurier sneller groeien?

Om de Portugese laurier zo snel mogelijk te laten groeien, is de juiste verzorging in de eerste jaren belangrijk. Zo dient de grond constant vochtig gehouden te worden nadat de Prunus lusitanica Angustifolia is aangeplant. Voorzie de haag op dat moment minimaal wekelijks van water. Bij warm weer dient de Portugese laurier meerdere keren in de week water te krijgen, bij voorkeur aan het begin van de ochtend. Ook het snoeien bevordert de groei, omdat het de dichtere vertakkingswijze stimuleert en u zo sneller een volle haag krijgt. Daarnaast kunt u de Portugese laurier optioneel in het voorjaar bemesten met organische mest.

Hoeveel water heeft de Portugese laurierkers nodig?

De Portugese laurier heeft weinig aandacht nodig als het gaat om watergeven. Alleen tijdens zeer droge zomers is het raadzaam de struik water te geven. Doe dit in de ochtend, als de zon nog niet zo fel is, en geef water direct bij de kluit. Dan wordt het water gelijk opgenomen in de grond, zonder te verdampen. Bovendien, door natte bladeren te vermijden voorkomt u dat er schimmelziekte ontstaat. Geef liever in een keer veel en goed water in plaats van vaak een beetje. De Portugese laurier kan niet zo goed tegen wateroverlast (‘natte voeten’). Breng, als u zeer ondoordringbare grond hebt, in dat geval tijdens het planten een drainagesysteem aan.

Hoe moet ik de Portugese laurier snoeien?

De Portugese laurier is niet moeilijk om te snoeien. De beste tijd om de struik te snoeien is in september. Maar ook snoei in het voorjaar, maart-april, verdraagt de plant goed. Verwijder eerst dode of beschadigde takken. Knip vervolgens de uitschietende takken weg voor een mooie vorm. Is de struik fors gegroeid? Snoei dan de takken wat dieper weg. Gebruik een snoeischaar en geen elektrische heggenschaar, die beschadigt de bladeren.

Soorten Portugese Laurier

Portugese Laurier ‘Brenelia’
Portugese Laurierkers ‘Angustifolia’
Portugese Lei Laurier 
Portugese Lei Laurier ‘Brenelia’
Grootbladige Portugese Lei Laurier 

Wat is de beste manier om mijn Portugese laurier te bemesten?

Geef uw Portugese laurier direct na het planten voeding in de vorm van compost of andere organische mest. Dan geeft u hem een goede start. Verder kunt u de Portugese laurier jaarlijks, in het voorjaar, bemesten. Volg de dosering op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof. Geef geen voeding meer na augustus, want dan zullen de jonge scheuten die daarna opkomen de winter niet overleven. Met de juiste verzorging en plantplek hebt u heel lang plezier van deze populaire struik. Geef voldoende water en voeding en geef hem jaarlijks een snoeibeurt. Meer onderhoud heeft uw Portugese laurier niet nodig.

Meer blogs lezen?
De voordelen van een bladhoudende beukenhaag >
Wat zijn de 5 populairste leibomen >
9 Meerstammige bomen met een hoge sierwaarde >

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i