De voordelen van een bladhoudende beukenhaag

Er zijn wat ons betreft minimaal negen voordelen van een bladhoudende beukenhaag.

U hebt het vast wel eens opgemerkt: bij Boomkwekerij Van IJmeren zijn wij een grote fan van beuken. Of u nu de voorkeur geeft aan een rode beuk, een groene beuk of een haagbeuk. U bent verzekerd van een fantastische haagplant. Waarom u juist voor een beukenhaag of haagbeuk zou moeten kiezen? Dat vertellen we u in dit artikel. Lees hier de voordelen van een bladhoudende beukenhaag.

De negen voordelen van beukenplanten op een rijtje

 • De beuk is een duurzame en stevige plant die gemakkelijk in het onderhoud is
 • Een haag van beuken vormt een natuurlijke afscheiding die privacy biedt én de wind goed tegenhoudt. Zo kunt u heerlijk in uw tuin genieten
 • Beukenplanten groeien relatief snel en kunnen daardoor in korte tijd een mooie grote haag vormen. In onze webshop kun je direct de gewenste hoogte van de plant aangeven. Zo kun je kiezen voor een lage haag van 40-60 cm of een hoge haag tot 200 cm. Voor ieder wat wils dus
 • Kiest u voor een haagbeuk in uw tuin? Geniet dan van een mooie bladhoudende haag, ook in de herfst en winter
 • De beuk is vrij resistent tegen ziektes en plagen. Ook wanneer u geen groene vingers hebt, kunt u deze dus goed onderhouden
 • Een beukenhaag en haagbeuk kan worden gesnoeid in verschillende vormen en maten, waardoor deze zich aanpast aan elke tuinstijl
 • Een haag in de tuin vormt een natuurlijke bron van zuurstof en kan de luchtkwaliteit in uw tuin aanmerkelijk verbeteren
 • Gebruikt u de haag niet als afscheiding in uw tuin? Dan kunt u deze ook gebruiken als mooie natuurlijke achtergrond voor andere planten en bloemen in de tuin
 • U kunt de haag planten in verschillende delen van de tuin, waaronder schaduwrijke gebieden. Zo geniet u van de voordelen van de haag op iedere gewenste plek in uw tuin

Eigenschappen beuken en haagbeuken

Beuken en haagbeuken, twee bomen die vaak worden verward, maar toch zo verschillend zijn. Beide bomen zijn prachtige aanwinsten voor uw tuin, maar hebben andere eigenschappen. Het is daarom belangrijk om te weten welke soort u precies wilt planten. Wij leggen u de verschillen uit tussen de beukenhaag en de haagbeuk, zodat u precies weet welke boom het beste bij uw tuin past. Van de unieke schors tot de specifieke groei, we zullen alles behandelen zodat u de keuze kunt maken voor de perfecte boom voor uw tuin.

Beukenhaag versus haagbeuk

Het verschil in familie

Het eerste verschil tussen de beukenhaag en haagbeuk is dat ze tot verschillende families behoren. De haagbeuk (carpinus betulus) behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). De beukenhaag (fagus sylvatica) valt onder de beukenfamilie (Fagaceae). Hierbij is er nog een onderscheid tussen de groene beukenhaag (fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (fagus sylvatica atropunicea).

Bladverlies

De haagbeuk is een bladverliezende boom. Dat betekent dat de haagbeuk zijn bladeren verliest in de herfst en het grootste deel van de winter kaal is. Dit kan een voordeel zijn als u op zoek bent naar een haag die minder privacy biedt in de winter. Ook is de haagbeuk makkelijker te snoeien omdat de takken zichtbaar zijn als de bladeren weg zijn. Aan de andere kant is de beukenhaag een bladhoudende boom, wat betekent dat deze in de herfst en winter zijn bladeren niet verliest. Let er wel op dat de bladeren verkleuren naar bruin. Ook de bladstructuur van de haagbeuk en beukenhaag verschillen. De haagbeuk heeft dikkere en bredere bladen dan de beukenhaag. Daarnaast zijn de nerven in de bladeren van de haagbeuk ook beter zichtbaar.

Verschil in groei van de haagbeuk en beukenhaag

Beide bomen kunt u snoeien. Wel is de haagbeuk gedurende de lente en zomer dichter begroeid dan de beukenhaag. Dit komt door de nauwere groei van de haagbeuk. Het is wel raadzaam om na het planten van de haagbeuk met snoeien te wachten totdat deze die de gewenste hoogte heeft. Bij de beukenhaag is het belangrijk dat u een jongere haag al regelmatig topt. Hierdoor vertakt de beukenhaag goed vanaf de onderkant en groeit hij mooi dicht.

Groene erfafscheiding

Wanneer u op zoek bent naar een groene erfafscheiding, dan zult u al vrij snel bij de beukenhaag uitkomen. Dit is niet voor niks, want deze haag heeft een hoop voordelen als schutting. Hieronder staan vijf redenen om uw schutting nu te vervangen door de beukenhaag.

Winterhard

Veel mensen zijn bang dat wanneer ze voor een groene schutting kiezen, ze in de winter zo de tuin van de buren inkijken. Best logisch, want de meeste bomen en planten verliezen in de herfst hun bladeren. De beukenhaag is winterhard, waardoor deze ook in de winter genoeg privacy biedt. Schrik niet als de haag in de winter bruin wordt. Dit hoort er gewoon bij. Let op: u moet de beukenhaag niet verwarren met de haagbeuk. Deze verliest namelijk wel een groot gedeelte van zijn blad in de winter.

Snelle groeier

De beukenhaag is een echte snelgroeier. Dit is een groot voordeel. Het houdt namelijk in dat u snel een volle haag zult hebben. Hiermee creëert u sneller de gewenste privacy. Aan de andere kant houdt het ook in dat u de haag wel af en toe zult moeten snoeien. Doet u dit niet, dan zal de haag verder uw tuin in groeien en zult u dus een gedeelte van uw tuin prijsgeven aan de beukenhaag.

Makkelijk te snoeien

Het snoeien van de beukenhaag dient u ongeveer twee keer per jaar te doen. De beste tijden om dit uit te voeren zijn in juni en eind augustus. De haag is gemakkelijk terug te snoeien en daarnaast hoeft dit dus ook niet heel vaak te doen. Slechts twee keer per jaar Hierdoor is de haag ook toe te passen als u een onderhoudsvriendelijke tuin wenst. Op deze manier hebt u toch wat groen in uw tuin.

Goedkoper dan andere hagen

Over het algemeen is de beukenhaag in vergelijking tot andere hagen een goedkopere haag. U koopt deze haag al vanaf € 35,- voor 10 stuks. De haagbeuk is hierna de meest voordelige haag, die zit op de € 40,- per 10 hagen. De taxushaag, ligusterhaag en laurierhaag liggen een stuk hoger qua prijs. Uiteindelijk is het natuurlijk ook belangrijk dat u de haag mooi vindt, maar een lage prijs is een mooie bijkomstigheid.

Variatie

Bent u minder van het groen, maar wilt u wel een natuurlijke afscheiding in uw tuin? Ook dan zit u met de beukenhaag goed. De beukenhaag is er namelijk niet alleen in het groen, maar heeft ook een rode variant en zelfs een gemengde variant. Hierdoor kunt u zelf kiezen welke kleur u in uw tuin terug wilt zien.

Bestel jouw haagbeuk of beukenhaag online

Nu de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag duidelijker zijn, kunt u de haag kiezen die het beste bij uw tuin past. Bij Van IJmeren bestelt u eenvoudig een haag naar ‘t gewenste formaat online. Wij leveren de bomen snel bij u thuis vanuit onze kwekerij in Opheusden. Door onze jarenlange ervaring in het kweken van haagplanten bent u verzekerd van vol betakte bomen. Benieuwd hoeveel haagplanten u nodig hebt voor jouw tuin? Neem gerust contact met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag.

Meer blogs lezen

Wat zijn de 5 populairste leibomen? >
7 meerstammige bomen voor in een kleine tuin >
9 Meerstammige bomen met een hoge sierwaarde >

Terug naar overzicht

 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i