Beukenhaag en haagbeuk

Wilt u een beukenhaag kopen voor uw tuin? Dan kunt u bij Van IJmeren terecht voor diverse soorten beukenhagen en volop informatie over de diverse soorten, de aanplanting en de verzorging. De beukenhaag is een populaire boomsoort in Nederland.

We gebruiken de beukenhaag voor het aanleggen van hagen in zowel voor- als achtertuinen. Door het relatief eenvoudige onderhoud en de bladhoudende eigenschappen van de haag is de beukenhaag erg geliefd. Toch zijn er enkele dingen die u moet weten voor u besluit om een beukenhaag kopen.

Bekijk onze beukenhagen >

Beukenhaag en haagbeuk - vanijmeren

Wanneer beukenhagen planten?

Van oktober tot april kunt u met kluit of kale wortel planten. Als het blad helemaal bruin is, zijn de struikjes in rust. Beukenstruikjes die in pot gekweekt zijn kunt u het hele jaar door planten. Plant een beukenhaag niet als het vriest of als de grond zeer nat is.

Wat zijn de verschillen tussen een beuk en een haagbeuk?

Het grote verschil is dat een beukenhaag zijn blad behoudt in de winter terwijl een haagbeuk zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en biedt meer privacy. De verschillen zijn vrij opvallend en belangrijk.

Haagbeuk

  • Verliest al zijn blad in het najaar, ook het verdorde blad valt eraf
  • Heeft veel vroeger groen blad in het voorjaar, ongeveer drie weken
  • Bestaat enkel met een groen blad, niet met een rood blad
  • Kan op redelijk natte grond gezet worden
  • Groeit iets sneller
  • Zachter blad, behaard

Beukenhaag

  • Men noemt deze ook wel bladhoudend. Het blad hangt in de winter verdord aan de plant. De nieuwe knoppen in het voorjaar duwen het oude blad eraf bij het uitlopen
  • Is redelijk laat met uitlopen in het voorjaar
  • Bestaat zowel in het groen als het rood
  • Kan vrij slecht tegen natte grond
  • Heeft een blinkend blad

De haagbeuk en beukenhaag zijn beide ideale haagplanten. U kunt ze smal houden door regelmatig te snoeien. De afzonderlijke planten groeien mooi in elkaar tot één geheel. Hierdoor wordt het een massieve, ondoordringbare haag.

Onderhoud van de beukenhaag

Wilt u een beukenhaag kopen, dan loont het om eerst op de hoogte te zijn van het onderhoud. Omdat deze soort bladhoudend is, scheelt het qua onderhoud, omdat u geen bladeren hoeft te vegen wanneer de herfst en winter aanbreken. Toch zal snoeien nodig zijn om de vorm en het formaat van uw wens en tuinoppervlakte te behouden. Snoeien is eenvoudig omdat dit minimaal eens per jaar hoeft te gebeuren en met een gewone heggenschaar of eventueel een elektrische heggenschaar uitgevoerd kan worden.

Haagbeuk is bladverliezend

De haagbeuk is een plant uit de categorie bladverliezende haagplanten. Haagbeuken kunnen een hoogte van maar liefst 15 tot 20 meter bereiken en zijn schitterend in een haag maar groeien ook erg mooi in hun eentje. Een haagbeuk is geschikt voor het creëren van een heel lage tot een enorm hoge haag die u zowel weelderig kunt laten groeien als kunt snoeien in een strakke vorm. Haagbeuken zijn inheemse waardplanten voor vogels en insecten. Onder andere de appelvink en de boomklever zijn dol op de zaden die haagbeuken in de herfst produceren.

Rode beukenhaag bekijken >

Wanneer uw beukenhaag snoeien?

Voorjaar

Uw beukenhaag is natuurlijk op zijn mooist als hij strak gesnoeid is. Het is daarom natuurlijk handig om te weten hoe u uw beukenhaag moet snoeien en het is ook belangrijk om te weten wanneer u uw beukenhaag kunt snoeien. Het snoeien van uw beukenhaag kunt u het beste twee keer per jaar doen: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Met de snoeibeurt in het voorjaar zorgt u ervoor dat de haag voldoende ruimte heeft om tijdens het groeiseizoen uit te breiden en nieuwe vertakkingen aan te maken. U snoeit dan alles wat er is bijgegroeid weg, en geeft de plant als het ware een ‘frisse start’. Houdt u hierbij rekening met de gewenste hoogte en breedte die u voor ogen hebt.

Najaar

Met de snoeibeurt in het najaar zorgt u ervoor dat de haag de winter gemakkelijk door kan komen. De haag kan nog steeds nieuwe vertakkingen aanmaken en zal dat waarschijnlijk ook doen, maar hij is geen extra energie kwijt aan al die extra vertakkingen. Voor beide snoeibeurten geldt dat u uw haag het beste kunt snoeien als er geen felle zon is. Snoei uw haag dus op een bewolkte dag. Bij felle zon kunnen de bladeren namelijk makkelijk verbranden na het snoeien. Snoei niet na september, de kans op nachtvorst is dan namelijk groter en dit kan vorstschade geven aan uw haag.

Waar kan een beuk niet tegen?

Het antwoord op deze vraag luidt: De bast van de beukenbomen kan niet goed tegen zonlicht. Dit geldt zowel voor de struiken die als haagplant worden aangeplant als voor de bomen op hoogstam. Normaal gesproken zorgen de bladeren van de bomen voor schaduw op de stam, maar als dat niet mogelijk is, is het raadzaam om de bast van de beukenboom in te pakken met jute.

Waarom onderhoud aan uw beukenhaag plegen?

Voor het beste resultaat is het enorm belangrijk dat u uw beukenhaag goed onderhoudt. Als u goed voor uw beukenhaag zorgt, wordt dit een mooie, dikke, groene en of rode haag waar u jarenlang van kunt genieten. Een goed verzorgde beukenhaag kan functioneren als een prachtige natuurlijke schutting en biedt meer dan genoeg beschutting.

Groene beukenhaag bekijken >

Hoe plant u uw beukenhaag?

Wilt u een beukenhaag planten vanuit de vollegrond met blote wortel, dan kunt u dat het beste doen wanneer de haag volledig in rust is. Op die manier verstoort u het groeiproces van de haag niet. Plant de haag – als het weer het toelaat – het liefste vanaf medio/eind oktober en vóór half april. Op die manier heeft de haag ruim de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zorgt u er wel voor dat u zeker weet dat er geen vorst meer zal zijn wanneer u de haag plant. De plant kan hier wel tegen, maar als het streng vriest, kunt u zelf geen grondbewerking uitvoeren. Het planten in het najaar werkt goed. De plant is dan al sneller gewend aan zijn nieuwe omgeving, en de plant maakt alvast nieuwe wortels aan. Het eerste snoeimoment is dan in het voorjaar, vlak voor het groeiseizoen van de haag. Zo geeft u uw beukenhaag de beste kans om nieuwe vertakkingen te ontwikkelen.

Verzorg uw beukenhaag en haagbeuk goed

Een haagbeuk is een onderhoudsvriendelijke plant, die niet veel aandacht behoeft. Toch zijn er een paar dingen waar u op moet letten wanneer u een beukenhaag in uw tuin hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u uw haag één of twee keer per jaar goed bemest. Op die manier heeft de haag genoeg voedingsstoffen om gezond te blijven en te blijven groeien. Ook moet de heg één, het liefst twee keer per jaar gesnoeid worden, zodat de plant nieuwe vertakkingen aan kan maken. Als het voor een langere periode droog is, is het belangrijk dat u de plant water geeft. Dit gebeurt voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Wanneer uw plant echt een tekort aan water heeft, kunnen de bladeren vervroegd uitdrogen en uitvallen. Uiteindelijk, wanneer de haag écht te weinig water heeft gehad, sterft deze natuurlijk. Laat het niet zo ver komen en leg bij een langere droge periode een tuinslang bij de plant. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is en dan kan de plant er weer even tegenaan. Of kiest u voor een druppelslang, waardoor de plant altijd is voorzien van water.

Meer blogs lezen?
6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren >
Het hele jaar door bladeren? Deze 7 groenblijvende haagplanten hebben het >
Hoe plant je een boom? >

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i