Het is winter, en buiten is het ijskoud. De meeste mensen kruipen met dit weer nog even lekker bij de kachel of verwarming, met een beker warme chocolademelk. Maar uw pas geplante bomen, die staan nog buiten! Het is nodig om deze te beschermen, en hoe doet u dat? Na het lezen van deze blog weet u alles over het bomen beschermen tegen vorst.
Hoe weet ik of mijn boom winterhard is? Nou, om te beginnen: heeft u een inheemse boom geplant, dan zit u standaard goed. Deze bomen groeien van nature al in Nederland, en zijn volledig gewend aan ons klimaat.
Heeft u geen inheemse boom, niet getreurd. Veel bomen zijn namelijk niet inheems, maar wel winterhard. Dit betekent dat zij vorstbestendig zijn. De meeste eiken, lindes, berken, esdoorns, essen, vrijwel alle laanbomen die wij verkopen zijn goed vorstbestendig.
Sierbomen daarentegen zijn vaak iets gevoeliger dan laanbomen. Dit omdat het vaak geen bomen zijn die van nature in Nederland groeien. Vooral vorst in het vroege voorjaar kan best gevaarlijk zijn, dan heeft de boom namelijk al knoppen gemaakt, waar het blad en de bloemen uit komen. Deze vriezen dan al gauw kapot. Dat hoeft niet te betekenen dat de boom dan direct doodgaat maar vaak heeft u geen of minder bloemen in het voorjaar.
Niet alle sierbomen zijn gevoelig voor vorst. Het krentenboompje bijvoorbeeld, een zeer decoratieve boom, kan heel goed tegen vorst.
Groenblijvende bomen zijn in de regel minder winterhard, alhoewel daar wel verschil in zit. Zo zijn de Laurier en Olijfwilg goed vorstbestendig in Nederland, maar zijn de Groenblijvende Tulpenboom en de Olijf best gevoelig voor vrieskou.
Een paar soorten waarbij u extra op moet letten zijn:
– Indische Sering
– Groenblijvende Tulpenboom
– Olijf
– Camelia
Wilt u zeker weten of uw bomen moet beschermen tegen vorst? Check het dan altijd even op de productpagina, of neem contact met ons op.