Dé natuurlijke
boomkweker

Verschil tussen bladverliezende- en groenblijvende bomen

Er zijn bladverliezende en groenblijvende bomen. Het verschil tussen deze bomen leggen we u graag uit.

Bladverliezende bomen

Bladverliezende bomen laten hun bladeren vallen in de herfst als gevolg van de kou en de afname in zonlicht. Gedurende de zomer absorberen de bladeren zonlicht en koolstofdioxide, die de boom voorzien van de nodige energie om de bladeren aan de boom te behouden. Wanneer een boom onvoldoende zonlicht ontvangt, resulteert dit in een tekort aan energieproductie. Als de grond in de wintermaanden koud of bevroren is, kunnen boomwortels ook geen vocht meer opnemen. De bomen verdrogen vervolgens veel vocht d.m.v. hun bladeren. Om vochtverspilling tegen te gaan laten ze het blad los.

Groenblijvende boom

Groenblijvende bomen behouden hun groene bladeren zelfs in de winter doordat ze continu fotosynthese uitvoeren. In de winter, wanneer andere bomen hun bladeren laten vallen, blijven groenblijvende bomen ook fotosynthetiseren, zij het in mindere mate. Dit proces helpt deze bomen om zonlicht om te zetten in voedingsstoffen, zelfs bij lagere temperaturen. Hierdoor behouden ze het hele jaar door hun groene kleur. Niet alle bladhoudende bomen zijn altijd groenblijvend, maar daarentegen zijn groenblijvende bomen wel altijd bladhoudend.

Verschil tussen bladverliezende- en groenblijvende bomen

Onderhoudstips voor groenblijvende bomen

Het planten van groenblijvende bomen is het hele jaar door mogelijk. Het aanplanten is alleen niet mogelijk als het overdag vriest, dan is de grond te hard. Geeft u de boom na het aanplanten water. Dit is voornamelijk belangrijk in de zomer en tijdens droge periodes. Extra water geven na het aanplanten zorgt voor een gezonde groei van de boom.

Let bij het aanplanten van een groenblijvende boom op de volgende punten:

  • Zorg voor een locatie met voldoende zonlicht
  • Kies een waterdoorlatende grond tijdens het aanplanten
  • Meng de uitgegraven grond met aanplantgrond
  • Geef de groenblijvende boom voldoende ruimte

Kies een locatie met voldoende zonlicht

Bevorder de gezonde groei van de groenblijvende boom door de boom aan te planten op een locatie met voldoende zonlicht. Plant de boom niet in grond waarbij de wortels constant in water komen te staan. Dit is belangrijk om wortelrot te voorkomen. Let daarom bij het aanplanten op de waterdoorlaatbaarheid van de grond. Het mengen van de aanplantgrond met de uitgegraven grond bevordert de gezonde groei van de wortels. Aanplantgrond bevat namelijk fosfaat, wat de wortelgroei stimuleert. Geef de boom bij het aanplanten voldoende ruimte, zodat deze zich kan ontwikkelen tot een volwassen exemplaar.

De 5 mooiste groenblijvende leibomen

Lei Glansmispel
Groenblijvende magnolia
Lei Steeneik
Lei Laurier
Portugese Lei Laurier “Brenelia”

Terug naar overzicht

  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i