Canadapopulier

Populus canadensis 'Robusta'

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Populus ‘Robusta’ heeft een brede zuilvormige kroon met donkergroen blad dat in de herfst geelgroen kleurt. Geschikt voor klei- en zandgrond. De Canadapopulier is een spontane kruising, die vanaf het midden van de 18e eeuw veel aangeplant is in Nederland. De boom is relatief makkelijk in de verzorging, houdt van licht en water, en levert uitstekend en makkelijk bewerkbaar hout. Ook heeft de Canadapopulier aantrekkelijke bladeren en kan hij gebruikt worden in open terreinen om voor beschutting te zorgen.


Over de Canadapopulier Populus robusta

De Canadapopulier Populus robusta is een kruising tussen twee populierensoorten, namelijk de Zwarte Populier (Populus nigra) en de Amerikaanse populier (Populus deltoides). De kruising is in de 18e eeuw spontaan ontstaan. Deze boom heeft een brede kroon en kan tot 30 meter hoog worden. De schors is eerst glad en wordt op latere leeftijd licht gegroefd, en is dan grijsbruin. Het driehoekige of hartvormige blad van de boom wordt ongeveer 13 centimeter lang en is aantrekkelijk, felgroen en glimmend. Deze boom is tweehuizig: er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke individuen. Ze produceren allebei katjes; de vrouwelijke katjes worden door de wind bestoven. Opvallend is het zaadpluis van de boom: er wordt zoveel pluis geproduceerd dat het lijkt alsof er sneeuw is gevallen onder de boom. Sommige mensen zijn allergisch voor dit pluis en/of voor het stuifmeel van de boom. De boom vormt zijn zaden in de maanden september en oktober.


Toepassingen van de Canadapopulier

De Canadapopulier heeft een erg rechte stam die uitstekend bestand is tegen de wind. Om die reden is hij in het verleden vaak aangeplant als windbreker in kustgebieden. Ook langs wegen, akkers en kanalen staan veel Canadapopulieren. Toen deze kruising in de 18e eeuw in Frankrijk ontstond, werd al snel de waarde van de boom ingezien. Het hout is zacht en eenvoudig te bewerken, en werd veel gebruikt voor woningconstructies, klompen en lucifers. Tegenwoordig wordt het hout verwerkt in o.a. pallets, meubels, keukengerei en speelgoed. Het hout is relatief vuurbestendig.

De boom kan vermeerderd worden met behulp van winterstekken. Net als andere populieren groeit de boom snel en heeft een hoge houtopbrengst. De populier wortelt aan de oppervlakte en de wortels bestrijken een groot gebied. Om die reden kan hij beter niet te dicht bij gebouwen en bij stoepen of fietspaden worden geplant – er kunnen dan stenen en leidingen omhoog geduwd worden. Hij is wel uitstekend op zijn plek langs lanen, in parken en in singels. Een Canadapopulier is een kortlevende soort: na een leeftijd van 80 jaar begint de boom minder mooi te worden.


Aankoop en verzorging

In Nederland zijn ongeveer 15 rassen van deze mooie populier beschikbaar. Populus robusta is licht- en voedselminnend, maar kan niet goed tegen fluctuerende grondwaterstanden. De boom verbruikt veel water en is dus op zijn plek in natte gebieden, bijvoorbeeld aan de oevers van waterpartijen en in de buurt van draslanden. Het voorkomen van takbreuk is mogelijk door de boom te snoeien. De Canadapopulier Populus robusta is winterhard en overleeft probleemloos temperaturen tot -20 graden C. Deze kruising is niet gevoelig voor zogenaamde spiraalgallen op de bladeren. De weerstand tegen bacteriekanker (Xanthomonas), populierenroest en bladvlekkenziekte (Marssonina) varieert per ras.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

driehoekig tot ruitvormig

Bloemen

mannelijke katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

alle

Hoogte

30 – 35 m, snelgroeiend, groot

Kroon

breed zuilvormig tot kegelvormig

Oorsprong

Nederland, 1934

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

geen

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

1012CONTK

10-12 CM stamomtrek in pot / kluit

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Meelbes

Sorbus aria 'Majestica'
De prachtige meelbes, Sorbus aria ‘Majestica’De Sorbus aria Majestica krijgt een compacte piramidale kroon. Hij groeit langzaam, winterhard en erg…

Iep

Ulmus 'Columella'
De Ulmus ‘Columella’ heeft een zuilvormige kroon met donkergroen blad dat opvallend gedraaid is. Deze boom is erg smal en…
Vanaf 62,50

Schietwilg

Salix alba 'Chermesina'
De Salix alba ‘Chermesina’ heeft een ronde kroon met groen smal blad. Opvallend zijn de oranjerode takken. De boom groeit…
Vanaf 53,00

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een…
Vanaf 66,30
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i