Hartbladige Els

Alnus cordata

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Alnus cordata of de Hartbladige els, krijgt groene hartvormige bladeren. Het blad blijft in het najaar lang aan de boom zitten. De boom krijgt aan het eind van de winter “katjes” en in september “elzenproppen” en is geschikt voor klei- en zandgrond.

Een kenmerkende els geschikt voor elke tuin
De Alnus Cordata is in Nederland beter bekend onder de hartbladige els. Dit betreft een inheemse boom die zijn oorsprong vindt in Griekenland en Italië. Deze boom kent een krachtige basis, waar een boom uit kan groeien die tot vijftien meter hoog kan worden. Specifieke eigenschap van deze boom is dat de zijtakken kenmerkend horizontaal staan. Op het moment dat de knoppen gaan groeien zullen deze zich uitbreiden op korte steeltjes. Uit deze steeltje zullen vervolgens de kenmerkende hartvormige bladeren groeien.

Hoe kenmerkt de hartbladige els zich verder?
Zoals de naam al aangeeft zijn de bladeren van de Alnus Cordata (hartvormige els) ook hartvormig. De bladeren zijn tijdens de zomer groen en kunnen tussen de vijf en twaalf centimeter groot worden. Dit blad blijft tot diep in de herfst hangen. Na het uitvallen van de bladeren zullen langzaam de welbekende katjes tevoorschijn komen. Deze katjes worden op den duur vervangen door de kenmerkende ezelproppen. In trossen zullen ze zich ontwikkelen tot de ezelproppen twee a drie centimeter groot zijn. Lang in de winter zal je nog plezier hebben van deze ezelproppen. Zodra het winter is geweest komen de bladeren langzaam opzetten en herhaalt dit proces zich weer. De gehele boom zal een kegelvorm aannemen als de bladeren in bloei staan. Deze kegel krijgt een halfopen kroon. De schors en takken hebben een grijze kleur en krijgen na verloop van tijd een licht gegroefd karakter. Verzorg je de boom goed dan zal hij veertig centimeter per jaar kunnen groeien. Tegen de tijd dat de boom vijftien meter heeft bereikt zit hij op zijn hoogte punt. Het kan ook zijn dat de bomen er al na stoppen met een meter of tien.


Waar doet de Alnus Cordata het goed in?
De boom is prima geschikt voor het Nederlandse klimaat. Hij is vorstbestendig en kan tempraturen tot 20 graden onder Celsius prima aan. Ook kan hij prima naast een weg staan, daar hij geen problemen heeft met strooizout. Dit zal geen schadelijke gevolgen hebben voor deze boom. Een redelijke storm zal hij ook kunnen weerstaan. Toch kan het zijn dat hij bij heftige stormen problemen kan ondervinden. Door zijn minder diepe en fijne wortels kan het zijn dat hij in de problemen raakt. Zolang hij echter niet in de volle wind staat, zal dit probleem niet snel optreden.

Naast dit aandachtspuntje blijft de hartvormige els een erg makkelijke boom. De boom heeft geen moeite met droogte en kan dit goed weerstaan. Ook met vocht heeft hij geen enkel probleem. Zelfs in het geval van een lange overstroming kennen deze bomen geen enkel probleem. Met behulp kan de boom iets sneller groeien. Toch doet de hartvormige els het ook erg goed bij een voeding loze bodem. Dit maakt hem uitermate geschikt voor bijvoorbeeld heidegrond. Een andere plek waar je hem vaak terug kan vinden is aan zee. De boom heeft geen enkel probleem met de zoute lucht die vanuit de zee komt en kan zich erg goed schikken naar de voeding die in deze bodem te vinden is.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

lanen en brede straten

Blad

hartvormig, groen, 5 – 12 cm

Bloemen

katjes, februari/maart

Bodemvochtigheid

kan op droge grond en natte grond

Grondsoort

weinig eisend

Herfstkleur

geelbruin

Hoogte

10 – 15 m, middel

Kroon

breed kegelvormig, halfopen kroon

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

tonvormige elzenproppen, 2 – 3 cm

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Schietwilg

Salix alba 'Chermesina'
De Salix alba ‘Chermesina’ heeft een ronde kroon met groen smal blad. Opvallend zijn de oranjerode takken. De boom groeit…

Roodbladige Zomerlinde

Tilia platyphyllos 'Rubra'
Torenhoge, romantisch, plakkerig. Roodbladige zomerlinde linde is een knappe loofboom die een rijk thuis is voor dieren in het wild.…

Gewone Wilg

Salix alba
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad. Als het blad begint te…

Meelbes ‘Magnifica’

Sorbus aria 'Magnifica'
Meelbes boomDe Meelbes is een Sorbus soort die niet heel snel groeit. Hij kan ook goed tegen verharding, vandaar dat…
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i