Dé natuurlijke
boomkweker

Katsuraboom

Cercidiphyllum japonicum

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De katsuraboom wordt soms ook wel de koekjesboom genoemd. Dit komt omdat de boom in de herfst naar vers gebakken koekjes ruikt. De boom loopt vroeg uit. Het jonge blad is bronskleurig in de zomer veranderd het in groen. En in de herfst weer naar geeloranje. Deze Haagbeuk is geschikt voor lanen, parken en als soitair in uw tuin.


Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum)

De Katsura boom is een eersteklas landschapsplant met interesse voor vier seizoenen en een fijne textuur. In het voorjaar bloeien minuscule onopvallende bloemen net voordat het loof tevoorschijn komt met een roodpaarse kleur, die rijpt tot koelblauwgroen. De hartvormige bladeren worden in de herfst een spectaculaire weergave van geel en abrikoos. Naarmate het blad wat ouder wordt, geeft het een subtiel en zoet aroma af dat vergelijkbaar is met suikerspin of kaneel. In de winter tijden pronken deze bomen met hun fijne takstructuur en gespleten schors. De Katsura boom presteert bewonderenswaardig als een scherm. Bomen in de vorm van een struik zijn bijzonder geschikt om als scherm te gebruiken. Als exemplaar moet de Katsura boom ergens worden geplant waar een waarnemer kan genieten van de subtiele bloemen van deze boom, zaaddozen (als u een vrouwelijke boom heeft) en aromatisch herfstgebladerte. Op de natte locaties zal de boom snel groeien, zolang hij tijdens de vestigingsperiode geen droogte heeft gehad.


Onderhoudstips voor de boom

De Katsura boom is droogte-intolerant en heeft grote hoeveelheden vocht nodig bij de eerste vestiging. Pas geplante bomen moeten regelmatig worden bewaterd en de omringende grond mag niet uitdrogen. Eenmaal gevestigd, is de boom tolerant ten opzichte van wat droogte en een breed scala aan bodemgesteldheid. Een grote mulchring is voor deze boom een absolute noodzaak om bodemvocht vast te houden. Afgezien van water, is de boom niet bijzonder wat betreft de bodemtextuur of de beschikbaarheid van voedingsstoffen, hoewel hij snel tot zeer snel zal groeien wanneer hij in organisch rijke, constant vochtige bodems wordt geplaatst. Teveel zon en vorst kunnen problematisch zijn op droge, hete en / of winderige locaties, hoewel de Katsura boom geen noemenswaardige insecten- of ziekteproblemen heeft. Het correct plaatsen van de Katsura boom is de belangrijkste stap om een gezonde, bloeiende landschapsplant te garanderen. Als het niet vanwege het gebrek aan droogtetolerantie was geweest, had Katsura boom alle vakjes aangevinkt om overal en op elk type grond te kunnen leven. Zolang de boom constant vocht krijgt, verdraagt hij grond en luchtzout, evenals zure of basische grond. Zonder noemenswaardige ziektes is het praktisch de perfecte stadsboom, zolang hij niet op een plek staat waar zelden vocht beschikbaar is.

 

 

Achtergrond
De wetenschappelijke naam Cercidiphyllum verwijst naar het gebladerte van de Katsura-boom dat een opvallende gelijkenis vertoont met het gebladerte van Eastern Redbud (Cercis canadensis). Eastern Redbud heeft echter een alternatieve bladindeling, terwijl het gebladerte van de Katsura boom het tegenovergestelde is. De soortnaam japonicum verwijst naar het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de boom in Japan en Oost-China. Hoewel Katsura Tree wordt vermeld als een gematigde groei, is het in staat tot snelle groeispurten onder optimale omstandigheden. Van sommige bomen is gemeld dat ze meer dan 1,20 meter per jaar groeien als ze voldoende vocht en voldoende voeding krijgen. Welke combinaties werken goed bij deze boom? De Katsura boom moet worden gecombineerd met planten met vergelijkbare vochtbehoeften. Gebruik beplanting die wat afwijkt in kleur om de textuur van de boom te contrasteren. Vermijd het gebruik van droge schaduwplanten, omdat deze het vocht dat de Katsura boom nodig heeft niet verdragen.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

eirond tot bijna rond

Bloemen

eenslachtig, onopvallend, roodachtig

Bodemvochtigheid

bestand tegen korte overstroming

Grondsoort

los, liefst leemhoudend

Herfstkleur

geel, oranje

Hoogte

6 – 12 (15) m, klein, middel

Kroon

eerst ovaal, later rond

Oorsprong

Japan, China

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt halfverharding

Vruchten

kokervrucht, circa 1,5 cm

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Kleinbladige Linde

Tilia cordata 'Greenspire'
De Tilia cordata ‘Greenspire’ heeft een eivormige kroon met groen blad. In het voorjaar verschijnen er sterk geurende bloemen. En…
Vanaf 62,80

Zomerlinde

Tilia platyphyllos
Met zijn hoogte tot wel 40 meter, hartvormige bladeren en zoetgeurende, gele bloemen in de zomer is de zomerlinde een…
Vanaf 62,80
De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij…
Vanaf 74,20

Japanese Zelkova

Zelkova serrata
De Zelkova serrata heeft een breede ronde kroon met langwerpig zachtgroen blad dat in de herfst rood en oranjegeel kleurt.…
Vanaf 69,80
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i