Dé natuurlijke
boomkweker

Krimlinde

Tilia europaea 'Euchlora'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

In de periode tussen juni en juli geeft de krimlinde grote gele bloemen die erg lekker ruiken en erg veel honing kunnen bevatten. De krimlinde is een erg makkelijke boom die weinig eisen heeft en kan zelfs langdurige droogte verdragen. Om die reden wordt deze boom vaak in de stad toegepast. Deze boom heeft geen speciale behoeften. De krimlinde kan potentieel 20 meter hoog worden bij ongeveer 8 meter breed met een maximale stamomtrek van 70 centimer. Uiteraard kunt u de krimlinde klein houden door goed te snoeien.


Krimlinde | Tilia europaea ‘Euchlora’

Tilia Europaea Euchlora of Crimean Lime werd voor het eerst geïntroduceerd in 1860 vanuit Duitsland. Men denkt dat deze bladverliezende boom een hybride is van Tilia Cordata, afkomstig uit een groot deel van Europa, en de zeldzame Tilia Dasystyla uit de Krim. Tuinders kunnen worden vergeven als ze hierdoor een beetje in de war zullen raken, want dit is een andere hybride met veel namen – hij wordt naamelijk vaak eenvoudigweg de Tilia Euchlora genoemd en daarnaast gewoonlijk ook als de Kaukasische limoen of als de Kaukasische linde. Europaea Euchlora heeft dan ook een dichte, ovale kroon, waarvan de onderste takken de neiging hebben te gaan hangen naarmate de boom rijpt. Jonge takken zijn kenmerkend groen. In het late voorjaar komen de glanzend groengroene hartvormige bladeren, tot 10 cm lang, tevoorschijn, gevolgd in juni en juli door de hangende schermen met geurige, roomwitte bloemen met een bijzondere overvloed aan honing – in feite is Euchlora een van de meest geschikte bomen voor de bijen. In de herfst worden de bladeren heldergeel voor een levendige en kleurrijke show tot eind oktober. Deze soort is bijzonder bladluisresistent.


Hoogte en verspreiding van Tilia Europaea Euchlora

Tilia Europaea Euchlora bereikt na 10 jaar een hoogte van 10 meter, groeit tot een volwassen hoogte van 15-20 meter en spreidt zich uit over 6-10 meter. Hoe winterhard is Tilia Europaea Euchlora? De Krimkalk is volledig winterhard in het VK en Noord-Europa. De Tilia Europaea Euchlora is als volgt het beste te gebruiken: Tilia Europaea Euchlora is een veelzijdige boom voor landschapsarchitectuur die in verschillende omgevingen kan worden gebruikt. Als een enkel exemplaar geplant, vormt het een uitstekend brandpunt in een gazon, waar zijn glanzende bladeren, langdurige bloemen en herfstkleur een lang interessant seizoen zullen geven. Als rij langs een rijbaan of laan geplant, bieden ze schaduw en fungeren ze als buffer tegen het verkeer. Het is een uitstekende boom voor opname in een natuur- of bostuin, waar de nectarrijke bloesems bijen en vlinders zullen aantrekken. Hij is ook geschikt om te snoeien en te trainen tot vormsnoei zoals dak, kandelaar, leiboom of leiboom, als interessant tuinaccent of als levend scherm.


Hoe zorg je voor Tilia Europaea Euchlora

Plant hem in de volle zon of halfschaduw op een blootgestelde of beschutte positie met elk aspect, in goed doorlatende grond met een neutrale of zure pH. Hij is droogtetolerant als het eenmaal is vastgesteld en verdraagt de hitte goed. Hij is bestand tegen zout en wind en is geschikt voor gebruik in kustgebieden. Hij is zeer tolerant ten opzichte van vervuiling en bestrating, waardoor het zelfs in binnenstedelijke locaties een goede keuze is. Hij is de meest bladluisresistente van de Tilia-soort en elimineert het probleem van rommelige bladluisuitwerpselen. De onderste takken kunnen worden gesnoeid om de ovale vorm van de kroon te behouden of voor een leivorm. Tilia Europaea Euchlora is een uitstekende landschapsboom die zowel aantrekkelijk blad als geurige bloemen heeft om het aan te bevelen aan de tuinman. De volledig standaard exemplaren kunnen worden gebruikt voor bovenafscherming.

Windbestendigheid

weinig windgevoelig

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

scheef hartvormig

Bloemen

in tuilen

Bodemvochtigheid

kan op droge grond

Grondsoort

alle

Hoogte

15-20 m, middel

Kroon

ovaal tot breed eivormig

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

vaal, aan top smal toelopend

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Zilveresdoorn

Acer saccharinum 'Laciniatum Wieri'
Zilveresdoorn
Vanaf 57,50

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80

Gewone Wilg

Salix alba
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad. Als het blad begint te groeien komen de katjes ook aan de boom. Geschikt voor vochtige grondsoorten zoals klei-, zand- en kalkrijke grond. (kan ook op drogere plaatsen.) De Schietwilig (Salix Alba)De schietwilg (Salix alba) is een snelgroeiend lid van de wilgenfamilie met een smalle, ovale bladenkroon die van een afstand zilverkleurig lijkt. De takken stijgen in een hoek van 30 tot 50° op en de boom groeit tot een hoogte van 10 tot 30 meter en een diameter van tot 1 meter. De bladeren zijn vier keer zo lang (5-10 cm) als breed (0,5-1,5 cm), en hebben een fijne, zilverachtige beharing op de onderkant. De schietwilg is tweehuizig, ze hebben vrouwelijke óf een mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes hebben één honingklier en korte stijlen en stempels. De mannelijke katjes twee honingklieren hebben en gele helmknoppen. De Schietwilg leeft vooral op vochtige, vruchtbare grond en wordt dan ook vaak langs sloten, wegen en weilanden geplant. Ze doen het vooral goed in de buurt van stromend water en kunnen daar ook in staan. De bloeitijd is van April tot Mei, en de bladeren vallen in het najaar. Hij staat mooi langs sloten en weilanden, maar kan ook prachtig in grote of kleine tuinen staan als boom of struik. Ze zijn bij Boomkwekerij van IJmeren verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Een schietwilg voor in de tuin of langs de slootDe Salix alba, beter bekend als schietwilg, is een zeer zeldzame boom die vaak langs sloten en wegen geplant wordt. Met hun mooie, zilverachtige kleur is het een prachtige plant om als boom of struik in je tuin te hebben. Ze groeien snel, vooral de grotere bomen, maar leven over het algemeen minder lang in vergelijking met andere loofbomen. De schietwilgen worden vooral als knotwilg langs wegen of sloten geplaatst, en zijn een belangrijke plant voor vogels om in te broeden en voor insecten om nectar uit te halen wanneer de wilg in bloei staat. Zo kun jij de biodiversiteit bij jou in de buurt bevorderen. Hij houdt van een vochtige, natte omgeving, vandaar dat hij ook vaak langs de waterkant gezien kan worden. Zolang het vochtig is, houd hij van iedere soort grond. Het is een uitstekende windbreker en staat ook geweldig als solitaire boom in de volle zon of half in de schaduw. De schietwilg wordt vaak gebruikt als landschapsboom, en in de vorm van een knotwilg moet deze een keer per drie jaar tot net boven de stam weggeknipt worden. Daarnaast wordt hij goed winterhard, kan uitstekend tegen de zeewind en verdraagt verharding goed. Hij kan gemiddeld tot wel 25 meter hoog worden en werkt goed als grondverankering naast sloten, weilanden of de waterkant. Maar ze doen het ook uitstekend in parken, tuinen en lanen.
Vanaf 53,00

Meelbes ‘Magnifica’

Sorbus aria 'Magnifica'
Meelbes boomDe Meelbes is een Sorbus soort die niet heel snel groeit. Hij kan ook goed tegen verharding, vandaar dat hij ook erg geschikt is om langs lanen en straten te plaatsen. De boom bloeit rijkelijk in witte trossen. In de herfst komen er oranjerode bessen aan. De zogeheten meelbes, ook wel de ‘Sorbus aria Magnifica’ genoemd, is familie van de lijsterbes. In tegenstelling tot de gewone lijsterbes, is de meelbes kleiner van stuk. De meelbes is een boom die niet snel groeit, waarbij de bladeren aan de bovenzijde groen en glanzen. De onderzijde is wit van kleur. Aan de boom groeien bloemen die in trossen bij elkaar zitten. De vruchten die gevormd worden, zijn rood/oranje van kleur, wat aantrekkelijk is voor de vogels, want die eten deze vruchten. De meelbes boom kopenAlvorens je de meelbes boom wilt aanschaffen, is het goed rekening te houden of de boom wel in uw tuin kan staan. Zo heeft het aardig wat ruimte nodig en gedijt het niet in een kleine tuin. De boom kan, mits hij volgroeid is, wel 5 tot 10 meter hoog worden. Qua grondsoort maakt het de boom niets uit waar het gepland wordt. Hij groeit goed in klei, zand, droge of vochtige grond. Het is goed rekening te houden dat de boom in de tuin wordt gepland waar de zon goed bij kan komen, maar waar ook halfschaduw aanwezig is. Zo komt de boom het beste tot zijn recht en groeit hij goed door. Wel moet u zorgen voor voldoende vocht aan- en afvoer. In de lente/zomer begint de boom weer in bloei te komen en komen er mooie witte bloemen uit de meelbos en na deze bloei worden er rode lijsterbesjes aangemaakt. In de herfstperiode komen er gele bladeren aan de boom en dient u rekening te houden met het feit dat de meelbes boom gesnoeid moet worden tussen de maand oktober en februari om te voorkomen dat de lijsterbes boom dood gaat. Op het snoeien na, kan de boom goed tegen lage temperaturen en is de boom ‘winterhard’ te noemen. Voor- en nadelen aankoop meelbes boomDe voordelen van deze meelbes boom is dat het in de herfst prachtige bladeren geeft en in de zomer lekker geurende bloemen heeft. Ook de besjes die na de bloemen wordt gecreëerd, zijn erg in trek bij vogels. Een leuk gezicht in uw tuin om de vogels bezig te zien gaan. Daarnaast is de boom makkelijk te onderhouden. Het nadeel van deze boom is dat het niet zijn blad behoudt en in de winter dus kaal gaat worden. Het is ook raadzaam de besjes niet in handen te laten komen van kinderen. De besjes zijn namelijk giftig en alleen voor vogels te verdragen.
Vanaf 83,90
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i