Dé natuurlijke
boomkweker

Meidoorn

Crataegus lavalleei

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Crataegus lavalleei is een kleine boom. De kroon in onregelmatig rond met diepgroen blad. In het voorjaar is het blad een beetje rood. in de herfst blijft het blad lang aan de boom. Aan de boom zitten doornen van circa 4 CM. Er komen witte bloemen aan de boom, als de bloemen uitgebloeid zijn komen er lichtoranje vruchten aan. Geschikt voor zandgrond.


Zomers witte bloemen, ‘s winters rode bessen

De tweestijlige meidoorn, in het Latijn Crataegus laevigata genoemd, is een plant uit de rozenfamilie. Het is een (kleine) boom of struik en groeit met gemak bijna overal in Europa. De maximum hoogte is zo’n vier á vijf meter. De begroeiing is dicht en tamelijk onregelmatig van vorm. De vertakking vindt bij de grond plaats en de struik heeft een lage kroon. De bladeren hebben een driehoekige vorm, soms neigt het naar een eivorm. De bloemen zijn wit en groeien in trossen. De geur wordt meestal niet als aangenaam ervaren. Vanaf september verschijnen er niet giftige roodoranje bessen. Deze sierlijke bessen blijven in de winter hangen, waardoor de meidoorn ook ‘s winters kleur aan de tuin geeft. Door de scherpe doornen van ruim twee centimeter lang, wordt de meidoorn ook wel als heg gebruikt om vee tegen te houden.


De meidoorn in de tuin planten

Alle sierheesters, dus ook de meidoorn kan het best geplant worden in de lente of in de herfst. Het is hierbij belangrijk dat het nog niet gevroren heeft. De meidoorn groeit goed op de gewone aarde van de tuin. Hier hoeft geen speciale aarde voor aangeschaft te worden. Hoewel de plant een lichte voorkeur heeft voor de enigszins leemachtige grond, stelt het verder geen eisen aan zijn ondergrond. Als er een plek in de tuin is waar de zon hevig brandt, dan is dat de ideale plek. Zelfs een hittegolf zal worden overleefd. Als er geen intense zonnestralen mogelijk zijn, dan bloeit de meidoorn ook, alleen zal hij als schaduwplant niet zo heel groot worden. Het planten van de meidoorn is simpel:

Graaf een (ruim) gat van ongeveer 40-60 cm diep. Voor de oudere plant zo’n 90 cm diep.
Plaats de plant met kluit in het gat.
Vul het gat met de plant, op met tuinaarde.
Druk de tuinaarde aan en geef vaak water. Later zijn de wortels diep genoeg om zelf voor water te zorgen


De meidoorn snoeien en in vorm knippen

Het snoeien van een meidoorn is een makkelijke klus, die het best tussen de herfst en het voorjaar gedaan kan worden. De meidoorn bloeit niet op nieuw uitgelopen takken, maar op het oude hout. Het terugsnoeien tot vlak boven de basis hoeft slechts eenmaal per twee of drie jaar gedaan te worden. Afgezien van het terugsnoeien, kan een heg in vorm geknipt moeten worden, dat kan het best één of twee keer tijdens het groeiseizoen gebeuren.


Vogels ook blij met een meidoorn in de tuin

Vogels zijn blij met de meidoorn. Ze kunnen er schuilen tijdens een onverwachte vluchtpoging voor de vijand, maar ze bouwen er ook hun nestje. Ze blijven er net zo lang totdat hun jongen groot genoeg zijn en uitvliegen. Daarbij komt dat de meidoorn door de rode bessen ook nog eens rijkelijk in hun voedingsbehoefte voorziet. In de lente is de bloesem aantrekkelijk voor onder meer bijen en vlinders. Ook op die manier vormt de plant een voedingsbron voor de vogels.


Ziektes en plagen

De meidoorn lijkt een probleemloos leven te kunnen leiden doordat hij overal makkelijk groeit en weinig onderhoud behoeft. Helaas is de struik niet onverwoestbaar, want ze zijn wel gevoelig voor ziektes, zoals bacterievuur, meeldauw, schimmels en appelschurft. Insectenplagen kunnen ook een probleem veroorzaken. In dat geval zijn bijvoorbeeld rupsen, bladluizen en mineervliegen vaak de boosdoeners. Om dit te verhelpen kan bij een kwekerij of tuincentrum om advies gevraagd worden.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

groen

Bloemen

wit, bloeit in mei

Grondsoort

lemige grond, zandgrond

Herfstkleur

geel

Hoogte

4 – 6 m, klein

Kroon

rond/bolvormig, dichte kroon

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

geel, oranje

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80

Amerikaanse Linde

Tilia americana 'Nova'
Tilia americana 'Nova' of de Amerikaanse Linde, kan een forse boom worden. Hij krijgt een halfopen kroon met iets hangende takken. Het blad is opvallend groot voor een Lindeboom. Hij bloeit in juli/augustus met met tuilen zachtgele bloemen, die een lekkere geur verspreiden. Tilia americana 'Nova' kan op alle grondsoorten.
Vanaf 84,40

Iep ‘Dodoens’

Ulmus 'Dodoens'
De Ulmus Dodoens is een Iep die snel groeit. Er komt groen gekarteld blad aan. In de herfst verkleurt het blad geel. De boom kan goed tegen wind, en weinig ziektegevoelig. Kan tegen vochtige grond. Iep 'Dodoens' (Ulmus 'Dodoens')Ulmus Dodoens, ook wel bekend als Dodoens Iep, is een bladverliezende breedbladige iep met een goede resistentie tegen iepziekte. Het is een stoere breedharige iep die in de jaren vijftig in Nederland werd gekweekt vanwege zijn weerstand tegen iepziekte en in de jaren zeventig voor commerciële verkoop werd vrijgegeven. Hij heeft de tand des tijds doorstaan en blijft resistent. Deze iep is een groeikrachtige boom met ruige bladeren die in de herfst voor bladval van diepgroen naar helder geel verkleuren. Ulmus Dodoens gedijt op de meeste vrij doorlatende bodems, zowel licht als zwaar, en kan zelfs groeien op land dichtbij de kust. Samen met Ulmus Lobel werd Ulmus Dodoens in 1973 geïntroduceerd door Hans Haybroek, de Nederlandse botanicus die bekend staat om zijn onderzoek naar het iepgeslacht. Tegenwoordig staat Ulmus Dodoens langs veel van de grachtenstraten (grachten) in Amsterdam, waar het een ideale grachtenboom is.   KenmerkenUlmus Dodoens is een snelgroeiende grote iep met een kegelvormige kroon. Hij heeft een zilverachtige, gladde grijze bast die naarmate het groeit, in aantrekkelijke patronen scheurt. Rond maart en april produceert deze ziektebestendige iep kleine ingetogen groene bloemen waar vroege bestuivers dol op zijn. De volgende bloemen vormen kleine eivormige bladeren van 6-10 cm lang, met donkergroen aan de bovenkant en een lichtgroene onderkant om een glinsterend effect te geven in de wind. In de vroege zomer veranderen bloemen in kleine vruchten. In de herfst verkleuren de glanzende groene bladeren naar boterachtig geel en oker voordat ze vallen met het koude winterweer. De stam van Ulmus Dodoens vormt een architectonisch raamwerk in een kale tuin. Hij vormt snel takken en ontwikkelt een wijd reikende kroon. Hoogte en breedte van Ulmus Dodoens zijn als volgt. Dit is een grote iep die uitgroeit tot een volwassen hoogte van 20 meter en zich uitspreidt over 10-15 meter. Hoe winterhard is Ulmus Dodoens? Dit is een winterharde iep die bestand is tegen temperaturen onder het vriespunt van Nederland, zoute kustomstandigheden en vervuilde stedelijke gebieden. Hoe Ulmus Dodoens te gebruiken? Deze grote boom heeft ruimte nodig om te groeien, dus past hij in lanen en grote tuinen. Het is een goede keuze voor kustgebieden omdat het bestand is tegen zout en harde wind zodra het is gevestigd.  
Vanaf 56,20

Krimlinde

Tilia europaea 'Euchlora'
In de periode tussen juni en juli geeft de krimlinde grote gele bloemen die erg lekker ruiken en erg veel honing kunnen bevatten. De krimlinde is een erg makkelijke boom die weinig eisen heeft en kan zelfs langdurige droogte verdragen. Om die reden wordt deze boom vaak in de stad toegepast. Deze boom heeft geen speciale behoeften. De krimlinde kan potentieel 20 meter hoog worden bij ongeveer 8 meter breed met een maximale stamomtrek van 70 centimer. Uiteraard kunt u de krimlinde klein houden door goed te snoeien. Krimlinde | Tilia europaea 'Euchlora'Tilia Europaea Euchlora of Crimean Lime werd voor het eerst geïntroduceerd in 1860 vanuit Duitsland. Men denkt dat deze bladverliezende boom een hybride is van Tilia Cordata, afkomstig uit een groot deel van Europa, en de zeldzame Tilia Dasystyla uit de Krim. Tuinders kunnen worden vergeven als ze hierdoor een beetje in de war zullen raken, want dit is een andere hybride met veel namen - hij wordt naamelijk vaak eenvoudigweg de Tilia Euchlora genoemd en daarnaast gewoonlijk ook als de Kaukasische limoen of als de Kaukasische linde. Europaea Euchlora heeft dan ook een dichte, ovale kroon, waarvan de onderste takken de neiging hebben te gaan hangen naarmate de boom rijpt. Jonge takken zijn kenmerkend groen. In het late voorjaar komen de glanzend groengroene hartvormige bladeren, tot 10 cm lang, tevoorschijn, gevolgd in juni en juli door de hangende schermen met geurige, roomwitte bloemen met een bijzondere overvloed aan honing - in feite is Euchlora een van de meest geschikte bomen voor de bijen. In de herfst worden de bladeren heldergeel voor een levendige en kleurrijke show tot eind oktober. Deze soort is bijzonder bladluisresistent. Hoogte en verspreiding van Tilia Europaea EuchloraTilia Europaea Euchlora bereikt na 10 jaar een hoogte van 10 meter, groeit tot een volwassen hoogte van 15-20 meter en spreidt zich uit over 6-10 meter. Hoe winterhard is Tilia Europaea Euchlora? De Krimkalk is volledig winterhard in het VK en Noord-Europa. De Tilia Europaea Euchlora is als volgt het beste te gebruiken: Tilia Europaea Euchlora is een veelzijdige boom voor landschapsarchitectuur die in verschillende omgevingen kan worden gebruikt. Als een enkel exemplaar geplant, vormt het een uitstekend brandpunt in een gazon, waar zijn glanzende bladeren, langdurige bloemen en herfstkleur een lang interessant seizoen zullen geven. Als rij langs een rijbaan of laan geplant, bieden ze schaduw en fungeren ze als buffer tegen het verkeer. Het is een uitstekende boom voor opname in een natuur- of bostuin, waar de nectarrijke bloesems bijen en vlinders zullen aantrekken. Hij is ook geschikt om te snoeien en te trainen tot vormsnoei zoals dak, kandelaar, leiboom of leiboom, als interessant tuinaccent of als levend scherm. Hoe zorg je voor Tilia Europaea EuchloraPlant hem in de volle zon of halfschaduw op een blootgestelde of beschutte positie met elk aspect, in goed doorlatende grond met een neutrale of zure pH. Hij is droogtetolerant als het eenmaal is vastgesteld en verdraagt de hitte goed. Hij is bestand tegen zout en wind en is geschikt voor gebruik in kustgebieden. Hij is zeer tolerant ten opzichte van vervuiling en bestrating, waardoor het zelfs in binnenstedelijke locaties een goede keuze is. Hij is de meest bladluisresistente van de Tilia-soort en elimineert het probleem van rommelige bladluisuitwerpselen. De onderste takken kunnen worden gesnoeid om de ovale vorm van de kroon te behouden of voor een leivorm. Tilia Europaea Euchlora is een uitstekende landschapsboom die zowel aantrekkelijk blad als geurige bloemen heeft om het aan te bevelen aan de tuinman. De volledig standaard exemplaren kunnen worden gebruikt voor bovenafscherming.
Vanaf 76,90
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i