Dé natuurlijke
boomkweker

Witte Abeel

Populus alba 'Raket'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De veelzijdige witte abeel of populus alba ‘Raket’

De witte abeel of populus alba ‘Raket’ is een loofboom die voorkomt in onze streken, Midden- en Zuid-Europa, Noord-Azië en de Kaukasus. Hij wordt tot 20 meter hoog en opvallend aan deze boom is dat zijn groeisnelheid in de eerste jaren hoog is, maar daarna afneemt in zijn verdere leven. Aan de naam van deze loofboom werd ‘Raket’ toegevoegd omwille van zijn model in zijn jeugd: een smalle zuilvormige vorm die hard groeit, en steile, verticale takken heeft. De witte abeel heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 120 tot 150 jaar. Na zijn jeugd krijgt de witte abeel of populus alba zijn typische brede, ronde, halfopen kroon. U herkent hem aan de vaak kromme stam. Zijn twijgen kleuren grijsbruin en zijn donzig behaard. Hoe de witte abeel aan zijn naam komt? Dat is duidelijk. De handlobbige bladeren zijn aan de bovenzijde donkergroen, maar hebben een opvallende witviltige kleur aan de onderzijde. De bladeren beginnen te groeien in de maand maart. Bijzonder is de ruwe schors van deze loofboom, die grijs is met zwarte ruitvormige putjes. U kunt de schors ook herkennen omdat hij op spijkerschrift lijkt. Wanneer de loofboom ouder wordt, is zijn schors zwartgrijs gegroefd.

De bloei van de witte abeel

De populus alba bloeit in april. De boom bloeit in grijs behaarde, hangende katjes en trekt daarbij vlinders. De witte abeel is tweehuizig, dat wil zeggen dat er afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. Deze bladverliezende loofboom draagt geen vruchten. In de herfst tooit hij zich met mooie gele bladeren.

De meest geschikte plek voor de witte abeel of populus alba

Deze abeel stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Hij groeit zowel in kleigrond als in zand, en kan droge en meer vochtige bodems aan. Op zeer arme of zeer zware grondsoorten krijgt hij het wel moeilijk. De populus alba vormt afhankelijk van de bodem zowel oppervlakkige als diepgaande wortels, maar verkiest wel iets verder van verdichting te staan.
Deze loofboom is geschikt voor algemeen gebruik. De witte abeel kunt u aanplanten in stedelijk gebied als apart staande straatboom in lanen, brede straten (hij is bestand tegen strooizout) en in plantsoenen. Deze soort past ook in een meer landschappelijke beplanting, hij is weinig gevoelig voor wind. En u kunt hem ook aanplanten in kustgebieden. Ook in grote private tuinen, komt de witte abeel tot zijn recht. Deze boom met hout dat een geelbruine tot roodachtige kern heeft, is ook geschikt voor houtproductie. Hou er wel rekening mee dat het hout een lage duurzaamheid heeft en bijgevolg snel rot.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

handlobbig, donkergroen

Bloemen

vrouwelijke katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

vochthoudend

Hoogte

15 – 20 m, snelgroeiend, middel

Kroon

breed piramidaal

Oorsprong

Nederland, 1956

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

vruchtkatjes

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Gewone Wilg

Salix alba
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad. Als het blad begint te groeien komen de katjes ook aan de boom. Geschikt voor vochtige grondsoorten zoals klei-, zand- en kalkrijke grond. (kan ook op drogere plaatsen.) De Schietwilig (Salix Alba)De schietwilg (Salix alba) is een snelgroeiend lid van de wilgenfamilie met een smalle, ovale bladenkroon die van een afstand zilverkleurig lijkt. De takken stijgen in een hoek van 30 tot 50° op en de boom groeit tot een hoogte van 10 tot 30 meter en een diameter van tot 1 meter. De bladeren zijn vier keer zo lang (5-10 cm) als breed (0,5-1,5 cm), en hebben een fijne, zilverachtige beharing op de onderkant. De schietwilg is tweehuizig, ze hebben vrouwelijke óf een mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes hebben één honingklier en korte stijlen en stempels. De mannelijke katjes twee honingklieren hebben en gele helmknoppen. De Schietwilg leeft vooral op vochtige, vruchtbare grond en wordt dan ook vaak langs sloten, wegen en weilanden geplant. Ze doen het vooral goed in de buurt van stromend water en kunnen daar ook in staan. De bloeitijd is van April tot Mei, en de bladeren vallen in het najaar. Hij staat mooi langs sloten en weilanden, maar kan ook prachtig in grote of kleine tuinen staan als boom of struik. Ze zijn bij Boomkwekerij van IJmeren verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Een schietwilg voor in de tuin of langs de slootDe Salix alba, beter bekend als schietwilg, is een zeer zeldzame boom die vaak langs sloten en wegen geplant wordt. Met hun mooie, zilverachtige kleur is het een prachtige plant om als boom of struik in je tuin te hebben. Ze groeien snel, vooral de grotere bomen, maar leven over het algemeen minder lang in vergelijking met andere loofbomen. De schietwilgen worden vooral als knotwilg langs wegen of sloten geplaatst, en zijn een belangrijke plant voor vogels om in te broeden en voor insecten om nectar uit te halen wanneer de wilg in bloei staat. Zo kun jij de biodiversiteit bij jou in de buurt bevorderen. Hij houdt van een vochtige, natte omgeving, vandaar dat hij ook vaak langs de waterkant gezien kan worden. Zolang het vochtig is, houd hij van iedere soort grond. Het is een uitstekende windbreker en staat ook geweldig als solitaire boom in de volle zon of half in de schaduw. De schietwilg wordt vaak gebruikt als landschapsboom, en in de vorm van een knotwilg moet deze een keer per drie jaar tot net boven de stam weggeknipt worden. Daarnaast wordt hij goed winterhard, kan uitstekend tegen de zeewind en verdraagt verharding goed. Hij kan gemiddeld tot wel 25 meter hoog worden en werkt goed als grondverankering naast sloten, weilanden of de waterkant. Maar ze doen het ook uitstekend in parken, tuinen en lanen.
Vanaf 53,00

Purperkleurige Trompetboom

Catalpa erubescens 'Purpurea'
Purperkleurige Trompetboom
Vanaf 89,50

Meelbes ‘Magnifica’

Sorbus aria 'Magnifica'
Meelbes boomDe Meelbes is een Sorbus soort die niet heel snel groeit. Hij kan ook goed tegen verharding, vandaar dat hij ook erg geschikt is om langs lanen en straten te plaatsen. De boom bloeit rijkelijk in witte trossen. In de herfst komen er oranjerode bessen aan. De zogeheten meelbes, ook wel de ‘Sorbus aria Magnifica’ genoemd, is familie van de lijsterbes. In tegenstelling tot de gewone lijsterbes, is de meelbes kleiner van stuk. De meelbes is een boom die niet snel groeit, waarbij de bladeren aan de bovenzijde groen en glanzen. De onderzijde is wit van kleur. Aan de boom groeien bloemen die in trossen bij elkaar zitten. De vruchten die gevormd worden, zijn rood/oranje van kleur, wat aantrekkelijk is voor de vogels, want die eten deze vruchten. De meelbes boom kopenAlvorens je de meelbes boom wilt aanschaffen, is het goed rekening te houden of de boom wel in uw tuin kan staan. Zo heeft het aardig wat ruimte nodig en gedijt het niet in een kleine tuin. De boom kan, mits hij volgroeid is, wel 5 tot 10 meter hoog worden. Qua grondsoort maakt het de boom niets uit waar het gepland wordt. Hij groeit goed in klei, zand, droge of vochtige grond. Het is goed rekening te houden dat de boom in de tuin wordt gepland waar de zon goed bij kan komen, maar waar ook halfschaduw aanwezig is. Zo komt de boom het beste tot zijn recht en groeit hij goed door. Wel moet u zorgen voor voldoende vocht aan- en afvoer. In de lente/zomer begint de boom weer in bloei te komen en komen er mooie witte bloemen uit de meelbos en na deze bloei worden er rode lijsterbesjes aangemaakt. In de herfstperiode komen er gele bladeren aan de boom en dient u rekening te houden met het feit dat de meelbes boom gesnoeid moet worden tussen de maand oktober en februari om te voorkomen dat de lijsterbes boom dood gaat. Op het snoeien na, kan de boom goed tegen lage temperaturen en is de boom ‘winterhard’ te noemen. Voor- en nadelen aankoop meelbes boomDe voordelen van deze meelbes boom is dat het in de herfst prachtige bladeren geeft en in de zomer lekker geurende bloemen heeft. Ook de besjes die na de bloemen wordt gecreëerd, zijn erg in trek bij vogels. Een leuk gezicht in uw tuin om de vogels bezig te zien gaan. Daarnaast is de boom makkelijk te onderhouden. Het nadeel van deze boom is dat het niet zijn blad behoudt en in de winter dus kaal gaat worden. Het is ook raadzaam de besjes niet in handen te laten komen van kinderen. De besjes zijn namelijk giftig en alleen voor vogels te verdragen.
Vanaf 83,90
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i