Dé natuurlijke
boomkweker

Witte en Grijze els

Alnus incana

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Alnus incana is de Witte en Grijze els. De boom krijgt een onregelmatige kroon met groen blad. In het voorjaar krijgt de boom “katjes” en in het najaar “elzenproppen”. De boom is geschikt voor droge klei- en zandgrond. De lnus incana, ook de witte of grijze els genoemd, is een mooie, middelgrote,

bladverliezende boom. In ideale omstandigheden wordt hij tot 20 meter hoog. Deze elzensoort behoort tot de berkenfamilie en is inheems in Europa en de Kaukasus. De lnus incana (incana betekent trouwens grauw of grijs) begint zijn leven als een forse struik, en groeit dan uit tot een boom met een kegelvormige kroon, vaak met meerdere stammen. Als hij ouder wordt, krijgt hij een rondere en bredere vorm. De stam en jonge twijgen zijn grijs en de schors is glad. De lnus incana heeft een breed, eirond blad met een dubbel gezaagde bladrand en een spitse top. De bladeren lijken best veel op die van berken- en haagbeukbladeren. Ze zijn middengroen gekleurd aan de bovenzijde. De onderkant van de bladeren hebben een grijze tint bedekt met lichtgrijze haren, vandaar de naam ‘witte’ els. Het hout van de witte en grijze els is lichtbruin tot geel van kleur. Het is zacht en fijn en goed te bewerken maar niet geschikt voor buitentoepassingen. Elshout wordt gebruikt voor het vervaardigen van bezemstelen, potloden, klompen en andere kleine voorwerpen.

De bloei van de witte en grijze Els

 

Deze boom bloeit in februari en maart. De bloeiwijze is bijzonder. De els heeft aparte vrouwelijke en mannelijke bloemen. Deze boom krijgt korte, rechtopstaande, roodachtige vrouwelijke katjes en lange, hangende paarsachtige mannelijke katjes die een flinke hoeveelheid geel stuifmeel produceren. In deze periode lokt de boom veel bijen en vlinders. In het najaar krijgt de witte en grijze els grijsbruine elzenproppen van ongeveer 1,5 cm. Deze staan met een aantal bij elkaar. De elzenproppen blijven gedurende de hele winter als sierelement aan de boom hangen. Soms wordt de boom ook wel grauwe els genoemd.

De meest geschikte plek voor een witte en grijze els

De witte en grijze els kunt u planten in woonwijken – typisch in grotere tuinen – als laanboom of in parken, als oeverbeplanting of als onderdeel van het openbare groen. Deze els kan ook ingezet worden als typische pionierboomsoort, voor de bebossing van nieuwe terreinen in droge voedselarme zandgrond en in hagen. De lnus incana houdt van een standplaats met veel zon, maar kan ook gepland worden in de halfschaduw. De lnus incana krijgt veel wortels en voelt zich daarom minder in zijn sas op plekken waar er veel verharding is. Qua bodem floreert hij in een vochtige en goed doorlaatbare bodem. Hij gedijt ook op een droge grond. Deze boom is goed winterhard en wind- en ziekteresistent. De witte en grijze els heeft geen snoei nodig. Wenst u dat toch te doen, dan is de winter of de zeer vroege lente het beste moment in het jaar.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

attractieparken, begraafplaatsen, Tuin

Blad

hartvormig

Bloemen

katjes

Bodemvochtigheid

kan op droge grond en natte grond

Grondsoort

weinig eisend

Herfstkleur

geelbruin

Hoogte

10 – 15 m, middel

Kroon

breed kegelvormig

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

tonvormige elzenproppen

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

redelijk

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Kleinbladige Linde

Tilia cordata 'Greenspire'
De Tilia cordata 'Greenspire' heeft een eivormige kroon met groen blad. In het voorjaar verschijnen er sterk geurende bloemen. En in het najaar komen er vruchten aan de boom. Geschikt voor alle grondsoorten. Kleinbladige Linde (Tilia cordata 'Greenspire')De Tilia Cordata Greenspire is de kleinbladige linde, ook wel de winterlinde genoemd. Het blad op zich is niet klein maar wel klein vergeleken met andere soorten lindes. Als jonge, krachtig groeiende boom heeft deze linde in eerste instantie een piramidale vorm. Later groeit deze linde uit tot een boom met een ovale, eivormige kroon. Deze boom stelt weinig eisen aan de bodem en kan goed tegen droogte. Deze linde is ook bestand tegen luchtverontreiniging en zelfs tegen zeewind. De boom houdt van een zonnige standplaats maar verdraagt ook een plek in de halfschaduw. Deze soort is zeer winterhard. De boom kan in volwassen toestand wel 10 tot 15 meter hoog werden en tot 10 meter breed. Kenmerken van de Tilia Cordata GreenspireQua uiterlijk herkent men deze kleinbladige linde aan de lange blaadjes. De blaadjes zijn ongeveer drie tot vijf centimeter lang en gezaagd. Ze zijn aan de bovenzijde donkergroen en aan de onderzijde ietwat blauwachtig van kleur. De boom bloeit in juni en juli en ontwikkelt dat zoetgeurende, gele bloemetjes. De bloemetjes staan in opstaande tuilen van vijf tot 12 bloemetjes bij elkaar. Vlinders, bijen en andere insecten komen de boom in de bloeiperiode dan ook graag bezoeken. Na de bloei worden er kleine, grijze ronde vruchtjes (een soort “nootjes”) gevormd. De vruchtjes, die een vleugeltjes hebben, zijn zachtbehaard en zitten meestal per twee bij elkaar. De jonge twijgen zijn groen tot roodbruin. In de herfst verkleuren de blaadjes naar opvallend botergeel. Deze boomsoort is vrij ongevoelig voor luis. ToepassingDeze sterke, krachtig groeiende boom komt u vaak tegen in lanen, parken, grote tuinen, als straatboom en in stedelijke en landelijke omgeving. De boom heeft nog een fantastische eigenschap. De Tilia Cordata Greenspire kan uitstekend als leiboom worden toegepast. De jonge zijtakken laten zich gemakkelijk leiden. OnderhoudIn principe hoeft u deze kleinbladige linde, wanneer de vorm en de grootte u bevalt, niet te snoeien. Wilt u dat toch, dan kunt u dat het beste in de zomerperiode doen om bloeden te voorkomen. Wanneer u de leivorm heeft aangekocht, moet u er rekening mee houden dat de boom tenminste eens per jaar in vorm moet worden gesnoeid. Dat dient u in de wintermaanden, wanneer de boom in rust is en alle bladeren heeft verloren, te doen. De uitgeleide armen kunnen helemaal teruggesnoeid worden, evenals de kleine twijgjes die op de stam groeien. Let bij een jonge boom vooral de eerste twee jaar goed op en knip de twijgjes van de uitgeleide armen terug op zogenaamde kapstokjes. De boom zal hierdoor in het voorjaar makkelijker uitlopen.
Vanaf 62,80

Iep

Ulmus 'Columella'
De Ulmus 'Columella' heeft een zuilvormige kroon met donkergroen blad dat opvallend gedraaid is. Deze boom is erg smal en is daardoor geschikt als laan en straatboom. Geschikt voor alle grondsoorten. Iep (Ulmus 'Columella')Ulmus Columella wordt ook wel de Columella-iep of de resistente iep genoemd. Het is een Nederlandse cultivar die in 1967 is gemaakt door het Dorschkamp Research Institute in Wageningen. Deze bladverliezende boom is zeer resistent tegen iepziekte. Het werd in 1989 te koop aangeboden aan het publiek. Tijdens de lentemaanden produceert Ulmus Columella dichte clusters van lichtgroene bloemen. Na de bloei begint het blad te verschijnen. De bladeren zijn ruw en gedraaid. Ze hebben de neiging om iets terug te krullen rond de stengel. De geschulpte bladeren zijn gerangschikt in zichtbare asymmetrische clusters die zich op korte takken bevinden en ongeveer 7 centimeter lang zijn. Dezelfde soort die deze iep produceert zijn ovaal van vorm en slechts 3–17 mm lang en 10–12 mm breed. In de herfst verandert het blad in heldergeel voordat het valt. Hoogte en verspreiding van de Ulmus ColumellaDe Columella Iep groeit tot een hoogte van 20 meter met een bladerdak van 3 tot 5 meter. Dit is een hoge, snelle boom met een slanke zuilvormige kroon met een halfopen bladerdak en zeer rechtopstaande takken. Hoe winterhard is de Ulmus Columella? Columella Iep is winterhard tot UK zone 5 en is bestand tegen temperaturen van -28 tot -23 C. Hoe de Ulmus Columella te gebruiken. Deze Resistente Columella Iep is een uitstekende boom voor gebruik langs lanen en opritten. De Columella Iep is met groot succes door heel Amsterdam aangeplant als stads- en straatboom. Het is ook een acceptabel windscherm. De boom groeit goed in kustgebieden. Huiseigenaren kiezen er vaak voor om hem als schaduwboom in het landschap te gebruiken. Hoe zorgt u voor de Ulmus ColumellaPlant de Ulmus Columella in de volle zon tot halfschaduw. Het is niet al te kieskeurig over de bodemgesteldheid, maar als de grond goed is, zal de boom opmerkelijk snel groeien. Plant het idealiter op een locatie die goed doorlatend is en niet vatbaar voor overstromingen. Houdt de Columella Iep tijdens het eerste groeiseizoen gelijkmatig vochtig maar niet te nat om de wortelgroei te bevorderen. Eenmaal geworteld, is de boom relatief zorgeloos. Windbestendig, de boom is door heel Nederland aangeplant, waar hij door zijn zuilvorm populair is geworden als straatboom. Hij wordt algemeen aangetroffen in Amsterdam, waar hij op grote schaal is aangeplant als vervanging voor de even snelle Guernsey-iep, 'Sarniensis', zelf een vervanging voor de Belgische iep, Ulmus × hollandica 'Belgica', die had zo gemakkelijk kunnen bezwijken aan de eerdere stam van de iepziekte na de Eerste Wereldoorlog. 'Columella' is ook geplant ter vervanging van Guernsey Elm in Edinburgh. In proeven was 'Columella' de enige cultivar die tijdens de droogte van 2006 in moeilijkheden raakte en begin augustus het grootste deel van zijn loof afstootte; een eigenschap die mogelijk is geërfd van een van de voorouders van de boom, de Himalaya-iep Ulmus wallichiana. 'Columella' bloeide voor het eerst op 8-jarige leeftijd, in maart; de resulterende zaden bleken een matige levensvatbaarheid te hebben. 'Columella' kwam voor in Nieuw-Zeelandse overheidsproeven in de jaren negentig op het Hortresearch-station, Palmerston North.
Vanaf 62,50

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Lijsterbes

Sorbus aucuparia edulis
Lijsterbes / Sorbus aucuparia 'Edulis' De eetbare lijsterbes - Sorbus aucuparia 'Edulis' De Sorbus aucuparia 'Edulis' heeft een ovale kroon met geveerd donkergroen blad. Aan deze boom komen eetbare vruchten, de vruchten hebben een zoetzure smaak en ze verschijnen in augustes en september. Geschikt voor zand- en veengrond.Uiterlijk lijkt de eetbare lijsterbes, Sorbus aucuparia 'Edulis', veel op de gewone lijsterbes. De vruchten van deze boom zijn groter, ruim 1 cm en rond, de smaak is aangenaam zoetzuur. De bessen zijn rijk aan vitamine C. De takken zijn dikker en de bladeren zijn van een dieper groen. De kroon van de 'Edulis' heeft een regelmatige ovale vorm en is half open. In 1810 werd in Moravië een mutant van de lijsterbes ontdekt met weinig tot geen bitterstoffen. Deze bomen werden vermeerderd en verspreid. Veredeling van de Sorbus aucuparia met deze eetbare variatie heeft tot de huidige variant gevoerd. De wilde lijsterbes is inheems in heel Europa, behalve aan de zuidkust van Spanje en Portugal. Kenmerken van de Sorbus aucuparia 'Edulus'De Sorbus aucuparia 'Edulis' groeit overal. Deze boom stelt weinig eisen aan de grond. Hij neemt genoegen met zandgrond, veengrond, voedselarme en zure grond. Een droge standplaats vormt geen probleem. De 'Edulis' bereikt een hoogte tussen 8 en 12 meter, met een kroon van 4 tot 5 meter breedte. Een makkelijke boom die zowel een plek in de volle zon als ook in de halfschaduw verdraagt. De bloei valt in de maanden mei tot juni. Daarna ontstaan de vrij grote oranje bessen, die midden september de beste smaak hebben. Schors en takken hebben een grijze kleur met een gladde structuur. Het oneven gevederde blad, met vijf tot tien bladparen, verkleurd in de herfst geel tot oranjerood. De 'Edulis' is goed bestand tegen vorst en harde wind. Een lijsterbes is een drachtboom voor bijen, een waardboom voor vlinders en een voedselboom voor vogels. Een waardevolle wilde fruitboom, een decoratieve boom die bijna overal tot zijn recht komt. De eetbare lijsterbes, een makkelijke boomDe Sorbus aucuparia 'Edulis' is een attractieve boom die men vaak in parken en op pleinen tegenkomt. Steeds vaker wordt hij als omzoming van brede lanen en straten toegepast. Regelmatig wordt hij als beplanting van daktuinen gebruikt. Zelfs in een ruime boombak groeit de 'Edulis' uit tot een stevige boom. Met zijn witte bloemen, de diep oranje bessen en de mooie bladkleuren in de herfst is deze boom een aanwinst in elke tuin. Wil u deze eetbare lijsterbes in de fruittuin aanplanten dan is een afstand van minimaal vijf meter tot andere bomen aan te raden. Het beste is het in dit geval de boomspiegel vrij van andere planten en onkruid te houden. U zult verrast zijn van de hoeveelheid fruit die u van deze boom kunt oogsten.
Vanaf 65,80
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i