Dé natuurlijke
boomkweker

Eenstijlige Meidoorn

Crataegus monogyna

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Crataegus monogyna is de Eenstijlige Meidoorn, of de Wilde Meidoorn. De takken hangen iets af. Er komen doornen in. In het voorjaar komen er kleine witte bloemetjes in.

Geschikt voor

lanen, straten, parken

Blad

groen

Bloemen

wit, bloeit in mei

Herfstkleur

geel

Hoogte

5-8 m, klein

Kroon

rond, halfopen kroon

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Zilveresdoorn

Acer saccharinum 'Laciniatum Wieri'
Zilveresdoorn
Vanaf 57,50

Lijsterbes

Sorbus aucuparia edulis
Lijsterbes / Sorbus aucuparia 'Edulis' De eetbare lijsterbes - Sorbus aucuparia 'Edulis' De Sorbus aucuparia 'Edulis' heeft een ovale kroon met geveerd donkergroen blad. Aan deze boom komen eetbare vruchten, de vruchten hebben een zoetzure smaak en ze verschijnen in augustes en september. Geschikt voor zand- en veengrond.Uiterlijk lijkt de eetbare lijsterbes, Sorbus aucuparia 'Edulis', veel op de gewone lijsterbes. De vruchten van deze boom zijn groter, ruim 1 cm en rond, de smaak is aangenaam zoetzuur. De bessen zijn rijk aan vitamine C. De takken zijn dikker en de bladeren zijn van een dieper groen. De kroon van de 'Edulis' heeft een regelmatige ovale vorm en is half open. In 1810 werd in Moravië een mutant van de lijsterbes ontdekt met weinig tot geen bitterstoffen. Deze bomen werden vermeerderd en verspreid. Veredeling van de Sorbus aucuparia met deze eetbare variatie heeft tot de huidige variant gevoerd. De wilde lijsterbes is inheems in heel Europa, behalve aan de zuidkust van Spanje en Portugal. Kenmerken van de Sorbus aucuparia 'Edulus'De Sorbus aucuparia 'Edulis' groeit overal. Deze boom stelt weinig eisen aan de grond. Hij neemt genoegen met zandgrond, veengrond, voedselarme en zure grond. Een droge standplaats vormt geen probleem. De 'Edulis' bereikt een hoogte tussen 8 en 12 meter, met een kroon van 4 tot 5 meter breedte. Een makkelijke boom die zowel een plek in de volle zon als ook in de halfschaduw verdraagt. De bloei valt in de maanden mei tot juni. Daarna ontstaan de vrij grote oranje bessen, die midden september de beste smaak hebben. Schors en takken hebben een grijze kleur met een gladde structuur. Het oneven gevederde blad, met vijf tot tien bladparen, verkleurd in de herfst geel tot oranjerood. De 'Edulis' is goed bestand tegen vorst en harde wind. Een lijsterbes is een drachtboom voor bijen, een waardboom voor vlinders en een voedselboom voor vogels. Een waardevolle wilde fruitboom, een decoratieve boom die bijna overal tot zijn recht komt. De eetbare lijsterbes, een makkelijke boomDe Sorbus aucuparia 'Edulis' is een attractieve boom die men vaak in parken en op pleinen tegenkomt. Steeds vaker wordt hij als omzoming van brede lanen en straten toegepast. Regelmatig wordt hij als beplanting van daktuinen gebruikt. Zelfs in een ruime boombak groeit de 'Edulis' uit tot een stevige boom. Met zijn witte bloemen, de diep oranje bessen en de mooie bladkleuren in de herfst is deze boom een aanwinst in elke tuin. Wil u deze eetbare lijsterbes in de fruittuin aanplanten dan is een afstand van minimaal vijf meter tot andere bomen aan te raden. Het beste is het in dit geval de boomspiegel vrij van andere planten en onkruid te houden. U zult verrast zijn van de hoeveelheid fruit die u van deze boom kunt oogsten.
Vanaf 65,80

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i