Dé natuurlijke
boomkweker

Italiaanse Populier

Populus nigra 'Italica'

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Populus nigra ‘Italica’ heeft een smalzuilvormige kroon met groen blad wat in de herfstgeelgroen kleurt. De boom is zeewindbestendig en is geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. (Kan ook op natte grond.)


Opmerkelijke kenmerken

Populus nigra, gewoonlijk zwarte populier genoemd, is een grote bladverliezende boom met een brede ronde kroon die typisch rijpt tot 60 tot 100 centimer hoog. Het is voornamelijk inheems in drassige laaglandgebieden, rivierdalen, vijverranden, bosranden, velden en bermen in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië. Donkergrijze schors op volwassen bomen is geknoopt, diep gespleten, knoestig en begraven. Afwisselende, eenvoudige, breed driehoekige tot ruitvormige, diepgroene bladeren (tot 8 cm lang) worden geel in de herfst. Zwarte populieren zijn tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op aparte bomen). Katjes verschijnen in de late winter tot het vroege voorjaar (maart-april) voordat de bladeren zich ontwikkelen. Hangende mannelijke katjes (tot 1-2 “lang) hebben apetale bloemen met dieprode helmknoppen. Meer rechtopstaande vrouwelijke katjes hebben apetale bloemen met twee groene stempels. Bestoven katjes op vrouwelijke bomen dragen tegen het einde van de zomer overvloedige zadenmassa’s, waarbij elk zaadje is omhuld met witte donzige haren (soms gewoonlijk zaadwol of zaaddons genoemd) die de door de wind waaiende verspreiding van de zaden vergemakkelijken. Voor sommigen zijn de donzige zaden een voorbeeld van de schoonheid van de natuur, maar voor anderen zijn ze niets meer dan landschapsafval.

 

Sommige kwekerijen verkopen alleen mannelijke bomen omdat veel huiseigenaren de donzige zaden een ietwat slordige overlast vinden. Aan de andere kant is een nadeel van mannelijke bomen dat ze overvloedige hoeveelheden stuifmeel produceren, wat nadelige gevolgen kan hebben voor sommige mensen met een allergie. Beide geslachten maken zich schuldig aan het laten vallen van veel bladeren en twijgen die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Wortels kunnen uitlopers vormen en kunnen soms invasief zijn. Ondiepe wortels kunnen trottoirs (trottoirs en straten) optillen, het maaien van gras bemoeilijken, septic tanks en afvoersystemen beschadigen en waardevolle tuinen verstoren ‘Italica’, algemeen bekend als Lombardische populier of Italiaanse populier, wordt verondersteld te zijn ontstaan in Italië (regio Lombardije aan de oevers van de rivier de Po) aan het einde van de 17e eeuw als een snelle mutatie van een mannelijke zwarte populier (P. nigra). Het is een smalle, zuilvormige boom met een buitengewoon rechtopstaande vertakking (bijna parallel aan de stam), een taps toelopende kroon en een ondiep uitspreidend wortelstelsel. Het is een boom met een korte levensduur (soms tot slechts 20 jaar) die doorgaans 40-50 ’(minder vaak tot 100’) hoog wordt met een spreiding tot slechts 15 ’breed. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in Noord-Amerika in 1784. Kale, deltaspierachtige, fijn gezaagde bladeren (2-4 “lang) zijn heldergroen gedurende het groeiseizoen en worden geel in de herfst. Grijsgroene bast rijpt na verloop van tijd tot zwart met groeven.

 

Complicaties
Gevoelig voor een aantal plagen en ziekten. Kankers zijn aanzienlijke problemen, vooral in warme en vochtige klimaten. Cytospora-kanker valt de bovenste takken van de boom en stam aan en is vaak dodelijk. Bijkomende mogelijke ziekteproblemen zijn onder meer afsterven, bladvlekken, roest en echte meeldauw. Mogelijke problemen met insecten zijn onder meer bladluizen, boorders, rupsen en schaal. Zwak hout wordt gemakkelijk beschadigd door wind. Ondiepe wortels kunnen trottoirs optillen, het maaien van gras bemoeilijken en afvoersystemen beschadigen. Vallend puin (bladeren en twijgen) moet regelmatig worden schoongemaakt. Vermijd ook om deze boom in gazons of tuinen te planten. Wordt niet beschouwd als een goede landschapsboom. Het best gebruikt voor windschermen of schermen of langs wegen.

Windbestendigheid

zeer goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

groen

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

alle

Herfstkleur

geel

Hoogte

25 – 30 m, groot

Kroon

rond, bolvormig

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

groen

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80

Japanese Zelkova

Zelkova serrata
De Zelkova serrata heeft een breede ronde kroon met langwerpig zachtgroen blad dat in de herfst rood en oranjegeel kleurt. Japanese Zelkova (Zelkova serrata)De Japanse Zelkova is een stoere stadsboom voor schaduw in woongebieden en straatbeplanting. Het heeft een spreidende, meestal opgaande, vertakte vaasvormige groeiwijze. De kroon is korter en ronder dan de Amerikaanse iep. De bast is glad, roodbruin als hij jong is met prominente kersachtige lenticellen. Naarmate de boom ouder wordt, is de buitenste schors grijsbruin en vaak exfoliërend, waardoor een oranjeachtige binnenste schors zichtbaar wordt. Middelgroene bladeren veranderen in de herfst in de kleuren geel, oranje, bruin, dieprood tot roodachtig paars. Deze boom verdraagt de meeste grondsoorten, inclusief die met een pH tot ongeveer 7,5, maar geeft de voorkeur aan diepe, vochtige, goed doorlatende bodems. Hij doet het goed in de volle zon. Gevestigde bomen zijn redelijk droogte en wind tolerant (mits goed gesnoeid). Het is resistent tegen iepziekte met een goede resistentie tegen iepbladkever en Japanse kever. Jonge bomen zijn vatbaar voor vorst, dus verplanten moet in het voorjaar plaatsvinden. Snoeien moet in de herfst worden gedaan en Japanse zelkova zal wat snoeien vereisen om een sterke structuur te ontwikkelen. De hoofdtakken moeten langs een enkele stam uit elkaar staan, zodat ze een veilige grip op de stam ontwikkelen, vooral in stedelijke gebieden. Takken moeten minder dan de helft van de stamdiameter blijven om een sterke vorm te behouden. Toepassingen voor zelkova zijn onder meer gazon, schaduw en straatboom, parkeerplaatseiland, bufferstrook en bonsai. Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, medium natte, goed doorlatende bodems in de volle zon. Gevestigde bomen verdragen wat droogte. Geeft de voorkeur aan rijke, vochtige lemen. Over het algemeen tolerant ten opzichte van stedelijke omstandigheden. Opmerkelijke kenmerkenZelkova serrata, gewoonlijk Japanse zelkova genoemd, is een middelgrote tot grote bladverliezende boom, die doorgaans 50-80 cm hoog wordt met een zich uitspreidende, meestal opwaarts vertakte, vaasvormige kroon. Hij is inheems in Japan, Taiwan en Oost-China. Hij staat bekend om zijn sierlijke vorm, schoon blad, aantrekkelijke schors en weerstand tegen iepziekte. Zelkova is de laatste jaren zelfs gepromoot als vervanger van Amerikaanse iep (Ulmus americana) vanwege zijn resistentie tegen iepziekte. Onbeduidende kleine groene bloemen verschijnen in de lente als het blad tevoorschijn komt. Bloemen maken plaats voor kleine, niet-opzichtige, eivormige, vleugelloze steenvruchten die in de herfst rijpen. Langwerpig-elliptisch middengroen blad (tot 8 cm lang) met grove, ciliate randtanden en toegespitste toppen. De herfstkleur is variabel, variërend van onopvallend geel tot aantrekkelijke tinten geeloranje tot roodbruin. Gladde grijze schors bij de jeugd exfolieert met de leeftijd om oranjebruine binnenbast te onthullen. Zelkova wordt in Japan gewaardeerd als een commerciële houtboom. Geslachtsnaam kan verwijzen naar de oorspronkelijke naam van de Republiek Georgië (Zelkova carpinifolia komt oorspronkelijk uit de Kaukasus). Specifieke bijnaam en aanvullende algemene naam van zaagblad zelkova verwijzen beide naar de gekartelde bladranden.
Vanaf 69,80

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30

Zomerlinde

Tilia platyphyllos
Met zijn hoogte tot wel 40 meter, hartvormige bladeren en zoetgeurende, gele bloemen in de zomer is de zomerlinde een opvallende en imposante verschijning. Niet voor niets is deze boom dan ook vaak terug te vinden in straten, lanen en parken. Maar ook in uw tuin zal hij een echte blikvanger zijn. U kunt hem als alleenstaande boom planten, maar ook als leilinde is hij heel geschikt. Herkomst De zomerlinde, in het Latijn tilia platyphyllos of tilia grandifolia (grootbladige linde), behoort tot de familie van Malvaceae (kaasjeskruidfamilie). De naam “tilia” stamt mogelijk van het Griekse woord (p)tilon (vleugel). “Platyphyllos” betekent “met brede bladen”. Van nature komt de tilia platyphyllos vooral voor in West-, Midden-, en Zuid-Europa en in Zuidwest-Azië. Al in de tijd van de Kelten en Germanen werd de lindeboom als heilig beschouwd en gold hij als beschermer van huizen, bronnen en kerken. Het hartvormige blad stond symbool voor de liefde en de bloesem voor vruchtbaarheid. Kenmerken en onderhoud De zomerlinde is een zeer grote, inheemse loofboom. Hij groeit snel en kan een hoogte bereiken van 30-40 meter. De boom heeft een zware stam met grijze schors. Op latere leeftijd krijgt de bast fijne scheuren en groeven. Op relatief geringe hoogte groeien zware zijtakken aan de stam. Deze lindesoort heeft een breed eironde tot ronde kroon, die tot ongeveer 25 meter breed kan worden. Jonge twijgen zijn donzig behaard en roodbruin gekleurd. Kenmerkend zijn de grote bladeren, ze zijn hartvormig tot bijna rond en worden 8-12 cm lang. De bladrand is scherp gezaagd. De bovenkant van het blad is donkergroen, de onderkant is lichter van kleur en zacht behaard, evenals de bladsteel. In de nerfoksels groeien witte toefjes haar. De zomerlinde komt eerder in blad dan andere lindesoorten. In juni en juli bloeit de boom met geelwitte, sterk geurende bloemen in afhangende tuilen. Na de bloei krijgt hij kleine, behaarde nootjes die vaak tot in de winter aan de boom blijven. In de herfst kleuren de bladeren geel. Bijzonder aan de zomerlinde is het bijna onbeperkte vermogen tot groei en herstel van stam en takken. Daardoor kan de boom zeer oud worden. Hij stelt weinig eisen aan de grondsoort en staat het liefste op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Plaats hem liever niet in of bij verharding. De tilia platyphyllos is een zeer winterharde boomsoort. Deze lindeboom is gemakkelijk te onderhouden. U hoeft hem slechts eenmaal per jaar te snoeien om de vorm te behouden en de stam vrij te houden van uitlopers. Dit kan het beste in juni gebeuren. Gebruikt u de boom als leilinde, dan hebt u de eerste jaren een speciaal frame nodig om de takken te geleiden. Snoei de leilinde jaarlijks en het liefst in de wintermaanden, wanneer de boom helemaal in rust is en geen bladeren heeft. De zomerlinde is gevoelig voor lindebladluis. Voor de boom geen probleem, maar de plakkerige honingdauw afkomstig van de luizen kan overlast geven. Biodiversiteit Wanneer u houdt van dieren in uw tuin is de zomerlinde een uitstekende keus. Bijen komen af op de geurende bloemen met nectar en stuifmeel. Ook vlinders en lieveheersbeestjes voelen zich thuis op de boom. Met een linde in uw tuin geniet u bovendien van diverse vogelsoorten (zoals huismus, specht en boomklever) en zoogdieren (eekhoorn) die de boom als voedselbron en nestplaats gebruiken. Kortom, deze boom is een aanwinst in uw tuin om de biodiversiteit te verhogen.
Vanaf 62,80
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i