Dé natuurlijke
boomkweker

Ratelpopulier

Populus tremula 'Tapiau'

Niet leverbaar

 • Levertijd: 3-5 werkweken
 • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
 • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De rustgevend ruisende ratelpopulier

Wilt u wel een boom in uw tuin, maar voelt u weinig voor een kolossaal gevaarte die veel schaduw veroorzaakt? De ratelpopulier is dan een slimme keuze. Deze boom groeit in een zuilvorm en neemt daardoor qua breedte niet veel ruimte in beslag.

De ratelpopulier wordt ook wel esp of trilpopulier genoemd. De Latijnse benaming is Populus tremula, waarbij populus de geslachtsnaam is en tremula het soort aanduidt.
Populus is afgeleid van het woord paipolos en betekent in het Latijn zoiets als ‘trillen’. De boom heeft bladeren met een lange bladsteel. Deze staat dwars op het blad. Door de specifieke vorm en dwarse stand van het blad, draait deze al bij het lichtste zuchtje wind. Als de blaadjes draaien, lijkt de boom te trillen. De gezamenlijk bewegende blaadjes maken hierbij een rustgevend ratelend geluid.
In sommige culturen werd dit zachte ruisende geluid geassocieerd met feeën. De ratelpopulier werd daardoor als een magische boom beschouwd.

Uiterlijk en verspreiding

De ratelpopulier kan dertig meter hoog worden, maar het merendeel haalt net aan de twintig meter. Hun groei is afhankelijk van de lichtinval. Bij weinig licht zal de boom hoger groeien. Als de boom hoge hoogte bereikt, heeft de helft van de stam meestal geen takken.
De schors van de jonge ratelpopulier heeft lichte groeven en is grijsbruin van kleur. In de loop der jaren zal de schorskleur meer naar het donkergrijs neigen. Bij de oudere bomen is de schors dieper en grillig gegroefd.
De draaiende bladeren met hun lange stelen hebben een vrij ronde vorm. De bladrand is getand. De bovenkant van het blad is donkergroen. De onderzijde van het blad heeft een grijsgroene tint.

Het liefst groeit deze boom in de duinen, aan bosranden en in bossen op open plekken. Ze groeien goed op zonnige plekken met een zwak zure, matig vochtige, ietwat kalkhoudende grond. Deze eisen zijn niet streng. De grond in uw tuin hoeft niet volledig aan deze eisen te voldoen.

Verspreiding

Ratelpopulieren komen voor in alle noordelijke en gematigde streken in Europese tot aan Oost-Siberië. Ook in Noord-Afrika en Klein-Azië zal deze populier veelvuldig gevonden worden.

Bloemen van de ratelpopulier

Op mooi gekleurde bloeiende bloemen in uw tuin, hoeft u bij deze boom niet te rekenen. De bloemen zijn zachte katjes. Van februari tot april is hun bloeiperiode.
De ratelpopulier is tweehuizig. Dit betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen niet aan een zelfde boom groeien. Ze zijn dus mannelijk of vrouwelijk. De mannelijke katjes groeien tot ongeveer een lengte van tien centimeter. Ze hebben zo’n twaalf meeldraden. Nadat het stuifmeel is losgelaten, vallen de mannelijke bloemen af. De wind neemt het stuifmeel mee. De vrouwelijke katjes zijn met hun vier centimeter een stuk kleiner dan de mannetjes. Ze hebben een vruchtbeginsel met twee stempels. Wanneer de vrouwelijke katjes bestuift worden, blijven deze hangen tot in mei. Als daarna de vrucht opent, komt het zaad vrij. Ook deze (i.c. pluizige) zaadjes worden door de wind meegevoerd. Door worteluitlopers of enting, kan de ratelpopulieren ook aan ongeslachtelijk voorplanting doen.

Ziekten en plagen

Populieren kunnen bladvlekkenziekte en populierenroest krijgen, maar de ratelpopulier lijkt hier minder gevoelig voor te zijn. Ze zijn wel gevoelig voor plagen, zoals de wilgenhoutrups. Kenmerkend voor aantasting door de wilgenhoutrups zijn de openingen of (snoei)wonden in de stam en het plantensap dat daaruit naar buiten komt. Dit gistende sap kan een sterke houtazijn geur hebben.
Aantasting door de wilgenhoutrups heeft stagnatie van de groei tot gevolg. Ook ontstaat er het gevaar voor stambreuk.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

breed eirond tot rond

Bloemen

tweehuizig katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

alle

Hoogte

25 – 30 m, snelgroeiend, middel

Kroon

kegelvormig tot ovaal

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

vruchtkatjes

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

matig

 • Levertijd: 3-5 werkweken
 • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
 • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Zweedse lijsterbes

Sorbus intermedia
De Zweedse lijsterbes, een volle kleine boom met open kroon De Zweedse lijsterbes, ook wel Sorbus Scandia genaamd, is een kleine loofboom die van oorsprong afkomstig is uit het zuiden van Scandinavië. Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen de lijsterbes en de Zweedse meelbes. De Latijnse naam is Sorbus Intermedia. Eenmaal volgroeid kan deze kleine boom een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken. Het wordt dan een prachtige volle boom met een open kroon die bij oudere bomen rood kleurt. Het blad van de Zweedse lijsterbes lijkt wel wat op het blad van een varen. De plant is ook ecologisch waardevol. Niet alleen lijsters zijn er dol op. De bessen worden ook door veel andere vogels en zoogdieren gegeten. Boomsoorten die dracht produceren zijn ook interessant voor bijen. De Zweedse lijsterbes is een drachtboom voor bijen. Roomwitte bloemtrossen en oranje-rode bessen Vanaf de maanden mei en juni kunt u volop genieten van de geurende roomwitte bloemtrossen. De roomwitte bloemen van de Zweedse lijsterbes zijn zelfs nog wat groter dan die van de gewone lijsterbes. Na de bloei verschijnen er oranje-rode bessen die tot laat in de herfst blijven hangen en fraai contrasteren tegen het groene blad. Deze besjes bevatten veel vitamine C maar zijn zuur en bitter. De Kelten waren van mening dat je door het eten van deze besjes weer jong werd. In de herfst zijn de warme geel en oranje tinten van de verkleurende bladeren van de Zweedse lijsterbes een lust voor het oog. Toepassing In Scandinavië wordt deze kleine boom vooral als straatboom toegepast. En niet zonder reden. De Zweedse lijsterbes is niet alleen goed bestand tegen luchtvervuiling maar ook kunnen de wortels goed tegen bestrating. Bovendien is de plant windbestendig. De Zweedse lijsterbes is dan ook populair in Nederland. In veel gemeenten wordt deze kleine boom in lanen, parken en op begraafplaatsen geplaatst. Dat was vroeger al zo. In vroegere tijden werden in de Schotse Hooglanden al lijsterbessen op kerkhoven geplant om demonen weg te houden. De lijsterbes is namelijk het symbool van bescherming tegen het kwaad. In middelgrote en grote (dak)tuinen komt deze kleine boom uitstekend tot zijn recht. En omdat de matige zeewind verdraagt, doet deze plant het ook in de kustgebieden. Planten met kluit kan van half november tot eind april en de Zweedse lijsterbes groeit optimaal op een kalkrijke bodem. Het is een niet veeleisende plant die zowel in de zon als in de halfschaduw geplant kan worden en goed bestand is tegen droogte, hitte en kou. De plant is zeer winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C en is bovendien resistent tegen bacterievuur.
Vanaf 66,30
De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij nog een smalle kroon, later wordt deze breder. Er komen witte bloemen in en in de herfst veel oranjerode bessen. De boom stelt weinig eisen. Vandaar dat deze boom ook veel in bossen staat. Door de vruchten trekt deze Sorbus veel vogels aan. De wilde lijsterbes: mooie bloemen, rode bessen en extra vogels in uw tuinDe gewone of wilde lijsterbes, Sorbus Aucuparia, is een relatief kleine loofboom of struik die meestal niet groter wordt dan acht tot twaalf meter. Dit maakt het de ideale boom voor de wat kleinere tuin. Maar met haar prachtige bladeren, bloemen en vruchten is de lijsterbes eigenlijk een aanwinst voor elke tuin. Kenmerken van de Sorbus AucupariaU herkent de lijsterbes eenvoudig aan de witte bloemen in het voorjaar en aan de oranje tot vuurrode bessen in de nazomer en herfst. De lijsterbes bloeit ongeveer vanaf mei tot juni. Ook de oneven geveerde bladeren herkent u eenvoudig. De smalle blaadjes groeien langs een twijgje tegenover elkaar, met een blad aan het uiteinde van het takje. De blaadjes van de lijsterbes zijn aan de bovenkant dof groen en aan de onderkant grijsgroen. De randen van de blaadjes zijn gezaagd. De stam en takken van de boom hebben een gladde, grijzige bast met subtiele horizontale lijnen. De wilde lijsterbes maakt deel uit van de rozenfamilie. De oranje of rode bessen van de lijsterbes worden veel door spreeuwen en lijsters gegeten. Op deze manier wordt de soort verspreid. Dit verklaart ook meteen de naam van de boom. Naast vogels worden ook vliegen, bijen en kevers aangetrokken door de boom. Deze beestjes komen af op de weeïge geur van de bloemen en zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. De lijsterbes is erg winterhard en stelt redelijk weinig eisen aan de ondergrond en weersomstandigheden. Hierdoor is het een boom die behoorlijk eenvoudig kan overleven.
Vanaf 74,20

Zilveresdoorn

Acer saccharinum 'Laciniatum Wieri'
Zilveresdoorn
Vanaf 57,50

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
i i