Dé natuurlijke
boomkweker

Zwarte Walnoot

Juglans nigra

Maat

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Juglans Nigra wordt in het Nederlands de Zwarte Walnoot of Zwarte Noot genoemd. De naam van de boom komt van de zwartbruine schaal van de walnoot en de zwarte vingers, die volgen, als de vrucht uit de schaal wordt verwijderd. De boom bloeit in twee vormen. De mannelijke bloei is in de vorm van groene katjes van 5 tot 10 cm lang. De vrouwelijke bloemen zijn kleiner. Uiteraard maakt de Zwarte Walnoot ook walnoten. Deze worden gevormd in een groene, ruwe bolster van ongeveer 5 cm doorsnede, die vaak met 2 of 3 bij elkaar groeien. Er zitten geen stekels aan de bolster.

De Zwarte Walnoot in uw tuin

De Zwarte Walnoot is vooral geschikt voor grotere tuinen. Omdat de boom gemiddeld 30 meter hoog wordt, maar ook kan uitgroeien tot een boom van 50 meter hoog, is deze niet geschikt voor een stadstuin. De kroon is bij een jonge boom smal piramidevormig. Als de boom ouder wordt, zal de kroon zich meer spreiden en minder dicht worden. Een zwarte walnoot zal u daarom steeds meer schaduw in de tuin geven. De bomen kunnen tot wel 250 jaar oud worden.

De Juglans Nigra is ook zeer geschikt om schaduw te bieden in een dierenweide. De boom en de bladeren zijn namelijk niet giftig voor dieren.

Kenmerken van de Juglans Nigra

De Zwarte Walnoot komt oorspronkelijk voor in het oosten van Noord-Amerika en in Zuidoost Canada. In Europa wordt de boom gebruikt als laanboom en in parken. Daarnaast wordt de boom vaak gekweekt voor zijn hout, dat populair is om meubels van te maken.

De stam van de boom is donker en kleurt steeds donkerder, naarmate de boom ouder wordt. De stam is recht en heeft diepe groeven. De walnoten zijn geschikt om te eten en zijn zelfs erg smakelijk. De noot is moeilijk te kraken en de vrucht laat niet vanzelf los van de schaal. Maar als u de vrucht dan eindelijk uit de schaal gekregen heeft, dan is hij zeer geschikt om mee te bakken of te koken.

De boom heeft grote, geveerde bladeren, die tot 60 centimeter lang worden. De afzonderlijke blaadjes van deze grote bladeren zijn langwerpig en tot 10 centimeter lang. Als je de blaadjes tussen je vingers wrijft, geven ze een prettige geur af. In de zomer hebben de bladeren een mooie groene kleur, in de herfst kleuren ze naar een mooie gele kleur.

De boom groeit het beste op kalkhoudende klei- of zandgrond, die lichtvochtig is, maar de Zwarte Walnoot kan ook goed tegen droogte. In Duitsland zijn deze bomen ooit aangeplant in bossen langs de Rijn, maar daar hebben de meeste bomen niet overleefd. Omdat de boom zo groot is en de kroon breed uit kan waaieren, komt de Juglans Nigra het beste tot zijn recht als op zichzelf staande boom in een park of weide.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

lanen, parken, grote tuinen

Blad

oneven geveerd, heldergroen

Bloemen

katjes

Bodemvochtigheid

kan op droge grond, licht vochtig

Grondsoort

liefst kalkrijk, vochthoudend en goed doorlatend

Herfstkleur

geel, bruin

Hoogte

40-50 meter, groot

Kroon

breed piramidaal

Oorsprong

midden en oosten Noord-Amerika

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

walnoten

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

stam, vruchten

Windbestendig

goed

  • Levertijd: 3-5 werkweken
  • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
  • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Winterlinde

Tilia cordata
De Winterlinde, ook Tilia cordata of kleinbladige linde genoemd, is een fraaie boom met een afgeronde kegelvormige en halfopen kruin. Deze soort komt van nature in heel Europa voor en heeft een lange levensduur (tot 150 jaar). Het eerste deel van zijn leven groeit deze linde vrij langzaam, maar eens ‘volwassen’ groeien de gecultiveerde exemplaren door tot 20 meter hoog en 15 meter breed. De jonge twijgen van deze loofboom hebben een kenmerkende groene tot roodbruine kleur. De donkergroene bladeren van de Tilia cordata zijn relatief klein (3 tot 6 cm), fijngezaagd, hardvormig met een scherpe top. Langs de onderkant hebben ze een blauwgroene kleur. Eens het herfst wordt, krijgen deze bladeren een mooie, botergele kleur. De winterlinde heeft een hoofdzakelijk verticaal gegroefde, donkerbruin/grijze stam met een dunne schors. Het hout van de Tilia cordata is wit tot geelachtig van kleur. Het is zacht hout, dat snel verrot, maar wel zeer geschikt is voor houtsnijwerk en beeldhouwers. De bloei De winterlinde heeft een sierwaarde omwille van zijn mooie bloei. In de vroege zomer (juni of juli) krijgt deze linde zijn bloemen. Rond de gele, opstaande bloementuilen staat een lichtgroen schutblad. De tweeslachtige bloemen zelf, het zijn er ongeveer vier tot veertien, hebben een sterke, zoete geur, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben en een nectarbron zijn voor bijen en vlinders. Wanneer de bloemen van de winterlinde verwelken, groeien er op die plaats kleine, ronde vruchtjes met een vleugeltje. Een weetje: de gedroogde lindebloesem is een gekend huismiddeltje tegen neusverkoudheid. De meest geschikte plek voor een winterlinde of Tilia cordata De winterlinde is een aangename boom om als sier- of schaduwboom aangeplant te worden in parken, bossen en tuinen en blijft daarom een van de favoriete bomen in de moderne tuinarchitectuur. Ook in stedelijke omgevingen, als straatbeplanting of langs snelwegen bijvoorbeeld, kan deze diepwortelende loofboom aangepland worden, omdat hij luchtverontreinigingstolerant is en vrij weinig last van luis heeft. Ook is deze boom goed bestand tegen wind, waardoor hij aan de kust kan groeien, en kan hij tegen verharding. De Tilia cordata kan ook tegen een droogteperiode omdat de wortels breed uitgroeien en ook diep gaan. De winterlinde voelt zich bijzonder goed op een zonnig plekje, en aardt ook in de halfschaduw. Hij is geschikt voor alle bodemtypes, ook op arme bodems. Verzuurde bodems zijn echter geen goede optie. Wenst u deze boom te snoeien, dan doet u dat best in het midden van de zomer tot de late zomer om het risico op bloeden te minimaliseren.
Vanaf 62,80

Amerikaanse Linde

Tilia americana 'Nova'
Tilia americana 'Nova' of de Amerikaanse Linde, kan een forse boom worden. Hij krijgt een halfopen kroon met iets hangende takken. Het blad is opvallend groot voor een Lindeboom. Hij bloeit in juli/augustus met met tuilen zachtgele bloemen, die een lekkere geur verspreiden. Tilia americana 'Nova' kan op alle grondsoorten.
Vanaf 84,40

Zilverlinde

Tilia tomentosa 'Brabant'
De zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' is een bladverliezende, grote loofboom die oorspronkelijk uit Nederland komt. Deze snelgroeiende linde wordt 20 tot 25 meter hoog en hij heeft een indrukwekkende halfopen, konische kroon die tot 15 meter breed wordt en uitloopt in een spitse top. De zilverlinde heeft een zware, rechte stam en stevige schuin opgaande takken en een gladde donkergrijze schors die, hoe ouder de boom wordt, diepere groeven zal krijgen. De bladeren van de tilia tomentosa zijn hartvormig met een scherpe top, de bladrand is scherp gezaagd. De bovenkant van de bladeren zijn donkergroen en de onderkant van het blad heeft een witachtige kleur, vandaar de naam ‘zilverlinde’. ‘Tomentosa’ betekent ook 'viltig behaard'. De zilverlinde kunt u ook herkennen aan het olijfgroene hout dat in de zomer behaard is en in de winter kaal. Het hout is zacht en gemakkelijk bewerkbaar. Het is geschikt voor houtsnijwerk, speelgoed, potloden, borstels en klein meubilair.   De bloei van de zilverlinde Deze linde bloeit rijkelijk in juli en augustus met zoetgeurende en eetbare lichtgroene bloemen. De lindebloemen groeien in hangende tuilen met drie tot vijf in een groepje. Deze boom is omwille van zijn bloemen met grote hoeveelheden nectar zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels en ook vlinders. Vanaf augustus of september zijn er de kleine rondovalen vruchtjes met een vleugeltje. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtig goudgeel pallet.   De meest geschikte plek voor de zilverlinde of tilia tomentosa 'Brabant' Vanwege de gelijkvormige groei is de zilverlinde 'Brabant' heel populair. Deze boom verkiest een plekje in de zon tot de halfschaduw, en hij floreert op alle grondsoorten zoals veengrond, zandgrond en klei. De zilverlinde is bijzonder geschikt voor straat- en parkbeplanting want hij verdraagt droogte, een gesloten wegdek en luchtvervuiling in zijn buurt. Door zijn specifieke, viltige blad is deze boom vrij ongevoelig voor luis. U kunt hem ook inplanten in een landschappelijke omgeving of in een industriegebied of kustgebied. De zilverlinde is trouwens een van de meest aangeplante soorten in de openbare ruimte in West-Europa. Ook in grotere tuinen komt de tilia tomentosa goed tot zijn recht. Door zijn talrijke bladeren zorgt deze boom voor verkoelende schaduwplekken. De zilverlinde vindt zeker ook zijn plaats in natuurtuinen, omwille van zijn populariteit bij bijen en hommels. Het is een soort boom wiens bladeren lang aan de takken blijven hangen in de herfst. Qua onderhoud verdraagt hij snoei.
Vanaf 62,60
De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij nog een smalle kroon, later wordt deze breder. Er komen witte bloemen in en in de herfst veel oranjerode bessen. De boom stelt weinig eisen. Vandaar dat deze boom ook veel in bossen staat. Door de vruchten trekt deze Sorbus veel vogels aan. De wilde lijsterbes: mooie bloemen, rode bessen en extra vogels in uw tuinDe gewone of wilde lijsterbes, Sorbus Aucuparia, is een relatief kleine loofboom of struik die meestal niet groter wordt dan acht tot twaalf meter. Dit maakt het de ideale boom voor de wat kleinere tuin. Maar met haar prachtige bladeren, bloemen en vruchten is de lijsterbes eigenlijk een aanwinst voor elke tuin. Kenmerken van de Sorbus AucupariaU herkent de lijsterbes eenvoudig aan de witte bloemen in het voorjaar en aan de oranje tot vuurrode bessen in de nazomer en herfst. De lijsterbes bloeit ongeveer vanaf mei tot juni. Ook de oneven geveerde bladeren herkent u eenvoudig. De smalle blaadjes groeien langs een twijgje tegenover elkaar, met een blad aan het uiteinde van het takje. De blaadjes van de lijsterbes zijn aan de bovenkant dof groen en aan de onderkant grijsgroen. De randen van de blaadjes zijn gezaagd. De stam en takken van de boom hebben een gladde, grijzige bast met subtiele horizontale lijnen. De wilde lijsterbes maakt deel uit van de rozenfamilie. De oranje of rode bessen van de lijsterbes worden veel door spreeuwen en lijsters gegeten. Op deze manier wordt de soort verspreid. Dit verklaart ook meteen de naam van de boom. Naast vogels worden ook vliegen, bijen en kevers aangetrokken door de boom. Deze beestjes komen af op de weeïge geur van de bloemen en zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. De lijsterbes is erg winterhard en stelt redelijk weinig eisen aan de ondergrond en weersomstandigheden. Hierdoor is het een boom die behoorlijk eenvoudig kan overleven.
Vanaf 74,20
  • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
i i