Beverboom

Magnolia kobus

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Magnolia kobus wordt een brede niet hoge boom. Voor de bladontwikkeling krijgt de boom openstaande witte bloemen met een doorsnede van 10 CM. Op latere leeftijd bloeit hij rijkelijk. Geschikt voor alle grondsoorten. De geurige witte bloemen van de Magnolia zijn pas het begin van wat je aantrekt aan de boom. De boom oogt ook heel exotisch met zijn donkergroene bladeren en grote zaaddozen. Tijdens de herfst worden de zaaddozen geopend en komen er rode bessen tevoorschijn. Deze bessen behoren tot het favoriete voedsel van heel wat vogels en andere wilde dieren. 
De Magnolia soort waar we het in dit artikel over hebben, is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom of grote struik die oorspronkelijk voorkomt in de bosgebieden van Japan. De bloeitijd van de Beverboom start in maart en eindigt in april. Net zoals de bladeren zijn de bloemen opzichtig en geurig. De Beverboom vertoeft graag in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde watertoevoer nodig.

 

Magnolia kobus kweken

Bij boomkwekerij van Ijmeren wordt de Beverboom gekweekt in vochtige, organisch rijke, goed doorlatende leemgrond in de volle zon tot halfschaduw. Over het algemeen is de boom onverdraagzaam voor bodemextremen (droog of nat). Ook heeft de Beverboom een intolerantie voor de meeste stedelijke verontreinigende stoffen. Koop je een boom aan van boomkwekerij van Ijmeren, plaats deze dan op een locatie beschermd tegen harde wind en vermijd een zuidelijke blootstelling in de volle zon, waar de knoppen kunnen worden geïnduceerd om vroeg in de late winter te openen. Onder de familie van Magnolia’s is deze soort een van de eerste om in de lente te bloeien. Het is mogelijk om de boom te propageren van stekken.

Opmerkelijke kenmerken

Als een boom is deze Magnolia soort piramidevormig wanneer hij jong is. Op oudere leeftijd zal hij zich rijpen tot een uitgebreide maar dichte, afgeronde vorm. De boom groeit vrij langzaam en staat bekend voor zijn late winter tot vroege lente bloei. De bloemen zijn goblet- tot bekervormige, geurige, vaak roos getinte, witte bloemen die in maart worden geopend. Obovate, aromatische, donkergroene bladeren (9 tot 18 cm lang) zijn zeer aantrekkelijk gedurende het groeiseizoen maar produceren weinig herfstkleur (middelmatig geelachtig bruin). Omdat de kobus traag groeit, heeft de boom misschien wel 25 jaar nodig voordat hij de beste bloeisituatie heeft bereikt. Rode zaden vormen zich in zaaddozen aan de boom en gaan in de herfst open. De zaden zijn erg in trek bij vogels. De Kobus magnolia is vergelijkbaar met de Magnolia stellata, alleen is hij groter. Specifiek aan de naam: kobus is afkomstig van het Japanse woord kobushi wat vuist betekent en verwijst naar de bloemknopvorm die lijkt op een kleine vuist.

Hoe gezonde Magnolia’s kweken?

Om een boom gezond te laten groeien, is een regelmatig gazononderhoud nodig. Richt de gazonmaaiers altijd zodanig dat het vuil niet in de richting van de boom wordt geblazen en houd trimmers op afstand. De boomschors van de Magnolia kobus wordt gemakkelijk beschadigd door rondvliegend puin van een grasmaaier en trimmer. De wonden in de stam of schors zijn openstaande deuren voor insecten die de boom ziek kunnen maken.

Magnoliaboom verzorgen

Zoek je naar een sierboom die zich thuis voelt in vochtige grond, dan heb je met de Magnolia een exemplaar gevonden. De Magnolia houdt ervan om geplant te worden in een rijke grond die vochtig en wat zuur is en aangevuld wordt met compost. Als onderdeel van de verzorging, geef je de boom regelmatig water. Let erop dat je de basis van de boom goed vochtig houdt. Het belangrijkste om te onthouden, is dat jonge bomen voldoende water nodig hebben om zich te vestigen. De beste tijd om te bemesten is aan het begin van het voorjaar, wanneer de knoppen van de bloemen tevoorschijn komen.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

omgekeerd eirond

Bloemen

wit

Grondsoort

alle

Herfstkleur

geel, bruin

Hoogte

8 – 12 m, klein

Kroon

piramidaal, later breed eirond

Oorsprong

Japan

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

langwerpig, donkerrood

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Fluweelboom

Rhus typhina
De Rhus typhina, in het Nederlands ook wel fluweelboom genoemd is een kleiner blijvende boom met een grilliige kroon en…

Goudenregen ‘Yellow Rocket’

Laburnum anagyroides 'Yellow Rocket'
De Goudenregen Yellow Rocket is een vrij nieuw soort. Het is een cultivar van de Laburnum Anagyroides. Deze soort blijft…

Sycoparrotia semidecidua

Sycoparrotia semidecidua
Sycoparrotia semidecidua is een kruising tussen de Sycopsis sinensis en de Parrotia persica. Hierdoor is het een half groenblijvende boom.…

Gewone vogelkers

Prunus padus
Prunus padus is een boom met een prachtige witte bloesem, De vogelkers ruikt ook nog eens lekker. In het najaar…
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i