Dé natuurlijke
boomkweker

Prieelberk

Betula pendula 'Youngii'

Maat

 • Levertijd: 3-5 werkweken
 • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
 • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Betula penula ‘Youngii’ ook wel de Prieelberk genoemd is een boom in treurvorm. De treurtakken beginnen vaak op een hoogte van ongeveer 225 cm tot 250 cm. De takken hangen naar beneden. De doorsnede van de kroon kan ongeveer 6 meter worden. De herfstkleur is geel, en de boom bloeit bijna nooit. De boom krijgt geelgroenachtige katjes.

Prieelberk, een treurvorm van de berk

De Prieelberk, met de Latijnse naam Betula pendula Youngii, is een kleine boom met afhangende takken. Deze kleine boom is familie van een veel grotere berk, de Betula pendula. De Nederlandse naam voor deze grote boom is Ruwe berk of Gewone berk. De Ruwe berk heeft ook hangende takken. Pendula betekent hangend. Betula pendula Youngii heeft een kroon die meer in de breedte groeit, omdat de takken van de kroon horizontaal geënt zijn op een onderstam van de Ruwe Berk. Vanaf deze entplaats groeit de boom in de breedte. De kop groeit niet meer door. De dunnere takken gaan hangen waardoor de berk een parasolvorm krijgt, vandaar zijn Nederlandse naam. De kroon kan tot 6 meter breed worden. De boom kan doorgroeien tot een hoogte van 4 tot 6 meter, afhankelijk van de entplaats.

 

Toepassing van de Prieelberk

De Prieelberk is een langzame groeier en komt het beste tot zijn recht als solitaire boom in een siertuin of een park. De langzame groei en maximale hoogte van 6 meter maakt deze boom geschikt voor een kleine tuin. Het hele jaar door heeft deze boom sierwaarde. In de winter is de boom aantrekkelijk vanwege de witte bast van de stam, de kroonvorm en de witte takken in de kroon op oudere leeftijd. Eind maart, begin april kan de boom bloeien met hangende, gele katjes. De lichtgroene, ruitvormige blaadjes lopen tegelijk met het bloeien uit. Regelmatig lopen alleen de bladeren uit in het vroege voorjaar en slaat deze berk de bloei over. Gedurende de zomerperiode blijven de bladeren groen en in de herfst verkleuren ze naar heldergeel. Vergeleken met andere berken heeft deze kleine boom een dichte kroon en is daarom een aantrekkelijke schuilplek voor vogels. De boom kan op een droge tot vochtige standplaats staan, maar verharding kan hij niet goed tegen. Berken onttrekken zelf veel vocht aan de grond, daarom kunnen ze het beste op een plek in de tuin staan met planten die ook drogere grond verdragen. Deze boom kan groeien op zandgrond, klei en veengrond. Hij verdraagt wind, maar geen zeewind. Om goed voedingsstoffen uit de bodem te kunnen opnemen, werken berken samen met bodemschimmels. Verplanten van berken ouder dan drie jaar is daarom af te raden.

Houdt de Prieelberk zijn vorm zonder snoei?

Ja, het is niet nodig om de Prieelberk te snoeien, als de boom op een plek staat waar hij voldoende ruimte krijgt om uit te groeien. De boom verdraagt snoei wel goed. Heeft u een kleinere tuin of wilt u de horizontale groei nog meer benadrukken dan kunt u snoeien. Doe dit bij voorkeur in december voordat de sapstroom op gang komt.

Windbestendigheid

zeer goed, geen zeewind

Blad

driehoekig tot ruitvormig

Bloemen

katjes, geelgroen

Bodemvochtigheid

kan op droge grond

Grondsoort

losse bodem, vraagt weinig vocht

Herfstkleur

geel

Hoogte

4 – 6 m

Kroon

breed treurend

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

hangende vruchtkatjes

Type-vorm

hoogstam boom, treurboom

Uitloop

vroege uitloop

 • Levertijd: 3-5 werkweken
 • Gratis bezorgd vanaf €950,- in Vlaanderen. Daaronder 175,- euro.
 • Bezorgkosten België buiten Vlaanderen 275,- euro.
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Treursierkers

Prunus 'Kiku-shidare-zakura'
De Kiku-Shidare-Zakura ook wel de Treursierkers genoemd is een rijke bloeier in het voorjaar. Met hangende takken die vol zitten met bloesem. Een lust voor het oog. De bladkleur is groen, en de bloemkleur is roze.
Vanaf 84,40

Treurpeer

Pyrus salicifolia 'Pendula'
De Pyrus salicifolia 'Pendula' is een treurpeer met takken die recht naar beneden groeien. Aan de boom zit smal zilvergrijs blad. Als het blad verschijnt komen er ook onopvallende creme/witte bloemen aan de boom. Verdraagt droogte. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Treurpeer De treurpeer, ook wel bekend als de wilgbladige peer, is een kleine en compacte treurboom. Door zijn geringe formaat is de boom erg geschikt voor mensen met een kleine tuin. De Latijnse benaming voor de treurpeer is de Pyrus salicifolia Pendula. Het woord Pendula betekent hangend en wijst op de groeiwijze van de boom. De bladeren van de treurboom doen denken aan die van een treurwilg. Zo komt deze treurboom aan zijn benaming. De bladeren zijn smal elliptisch tot lancetvormig, hebben een viltige structuur en zijn zilvergrijs van kleur. De schors van de wilgbladige peer is eveneens zilvergrijs. De boom heeft een breed treurende, halfopen kroon. 
Vanaf 48,70

Treurberk ‘Tristis’

Betula pendula 'Tristis'
Betula pendula Tristis valt onder de treurbomen. Deze treurberk krijgt een opgaande kroon met afhangende takken. De bast van de boom is helderwit. Als de boom ouder wordt dan kan de bast afbladderen.
Vanaf 55,70

Japanse Notenboom

Ginkgo biloba 'Pendula'
De Ginkgo biloba "Pendula" is een treurboom. Het is een bladverliezende boom. Hij krijgt opvallen leuk blad. En de kleur is frisgroen. In de herfst kleurt het geel. Kan goed tegen wind en tegen alle grondsoorten.
Vanaf 95,80
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
i i