Rode Treurbeuk

Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Fagus sylvatica purpurea Pendula is een treurbeuk. De boom heeft eironde, diep roodbruine bladeren. De boom is geschikt voor kleinere tuinen. Heeft een niet te natte, goed doorlatende bodem nodig, zand- en veengrond.

Decoratieve treurbeuk voor tuin en park 
De rode treurbeuk, ook wel gekend onder zijn wetenschappelijke naam Fagus sylvatica purpurea Pendula (Fagus is Latijns voor ‘beuk’), is door zijn bijzonder decoratieve vorm en zijn fraaie herfstverkleuringen een aanwinst voor de (grote en kleine) tuin en het park. Deze traaggroeiende loofboom is ook bijzonder populair omdat hij weinig onderhoud vergt. 

Kenmerken van de treurbeuk
Typisch aan deze treurende beuk is dat de hoofdtakken breeduit naar beneden gebogen groeien, ook de kleine takjes of twijgjes hangen los richting de grond. Mooi zijn de ovalen bladeren, ze worden vier tot tien centimeter groot, met hun kenmerkende dieprode kleur. In het voorjaar (april, mei en juni) draagt deze loofboom heel kleine, onopvallende bloemkatjes waar bijen wel van houden. In de herfst zijn er nootjes te bespeuren. Deze beuk heeft een grijze, gladde stam, een extra sierelement in de winter wanneer de bladeren zijn gevallen.

Deze traaggroeiende beuk heeft een brede, dichte kroon, grillig groeiend tot een groeihoogte van twee tot vier meter. De boom bereikt zijn maximale groeihoogte wanneer hij ongeveer tien jaar oud is. Hij groeit zoals hij opgeleid wordt, en daarom is hij ook geschikt als kleurrijk toevoeging in kleinere (stads)tuinen.

Waar de treurbeuk aanplanten?
Deze bladverliezende loofboom houdt van een niet te natte bodem, kalkrijke of lemige grond maar ook op zand- en veengronden doet hij het prima. Je zet hem best in de zon of halfschaduw en plant hem solitair of in lanen.

Voorzie voldoende ruimte, deze beuk kan tot vier meter breed worden. Voorzie ook geen begroeiing onder deze boom, want de takken groeien tot op de grond. Zet deze boom best op meer dan twee meter afstand van verhardingen zoals terras, tuinpad of oprit.

De treurbeuk is goed winterhard (tot ongeveer -20°). Maar zorg wel voor een plek waar hij niet te hard in de wind staat, de boom is slechts matig windbestendig.

Wanneer de Fagus sylvatica purpurea Pendula planten
Deze beuk plant je best in de lente of vroeg in de herfst aan.

Verzorging
Snoeien wordt bij deze boom niet aangeraden omdat hij anders zijn karakteristieke vorm verliest. Wil je toch bepaalde takken verwijderen, dan kan dit in juni en tussen november en februari.

Windbestendigheid

matig

Blad

ovaal tot eivormig

Bloemen

kleine onopvallende bloemkatjes

Grondsoort

lemig, zand, veen, kalkrijke grond

Hoogte

3 – 5 m (afhankelijk van enthoogte)

Kroon

breed treurend

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

nootjes

Type-vorm

hoogstam boom, treurboom

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Blauwe Treurceder

Cedrus libani 'Glauca Pendula'
Een Treurceder is een langzaam groeiende boom. De takken zijn blauw van kleur en hangen gebogen naar beneden. Ze kunnen…
295,00

Prieelberk

Betula pendula 'Youngii'
De Betula penula ‘Youngii’ ook wel de Prieelberk genoemd is een boom in treurvorm. De treurtakken beginnen vaak op een…
Vanaf 74,70

Treurberk ‘Tristis’

Betula pendula 'Tristis'
Betula pendula Tristis valt onder de treurbomen. Deze treurberk krijgt een opgaande kroon met afhangende takken. De bast van de…
Vanaf 55,70
Plaatshouder
De Carpinus betulus ‘Pendula’, ook bekend als de treurhaagbeuk, is een sierlijke boom met een opvallende, hangende groeiwijze. Deze cultivar…
79,50
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i