Zuilbeuk

Fagus sylvatica 'Dawyck'

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Fagus sylvatica ‘Dawyck’, ook wel zuilbeuk genoemd, heeft een smal zuilvormige kroon met eivormig donkergroen blad. De boom bloeit met kleine bloemen, en als die zijn uitgebloeid krijgt de boom nootjes. De boom is pas op latere leeftijd rijkdragend. Geschikt voor zand- en veengrond. De zuilbeuk is ideaal voor kleine en grote tuinen.  De zuilbeuk (fagus sylvatica Dawyck) is een slanke boom, die goed past in elke tuin. Deze beveerde boom heeft takken die al laag op de stam beginnen en bijna evenwijdig aan de stam naar de hemel rijken. Ze nemen maximaal een cirkel met doorsnee van 3 meter in beslag. Deze boom geeft uw tuin een unieke uitstraling.

Zuilbomen

Voor iedere tuin is een zuilboom. Ze komen in allerlei soorten en maten. Houd er wel rekening mee dat zuilbomen erg hoog kunnen worden (tot wel 45 meter). Gelukkig zijn er ook soorten die veel minder groot worden. Zo wordt bij voorbeeld de zuilvormige Noorse esdoorn (met gele bloemen in het voorjaar) ongeveer 12 meter hoog. Andere soorten zuilvormige bomen zijn de haagbeuk, tulpenboom, sierkers, goudiep en amberboom.

 

Zuilbeuk

De Fagus Sylvatica is met zijn 20-25 meter hoogte een van de middelgrote zuilbomen. De schors is zacht en grijskleurig. Deze vormvaste boom heeft ovale bladeren van circa 4-10 cm. Na de bloei vormen zich kleine nootjes, al zal de zuilbeuk pas op latere leeftijd rijkdragend worden. Deze boom verliest in de winter zijn bladeren niet. De Fagus Sylvatica komt u vaak tegen op lanen en brede en smalle straten, parken en begraafplaatsen.

Aanplanten

De zuilvormige beuk kan altijd worden geplant zolang het maar niet vriest.
Het maakt niet uit of deze slanke beuk in zandgrond of in klei plant. Wat wel heel belangrijk is bij het aanplanten: maak een groot plantgat, gebruik bodemverbeteraar en op winderige plaatsen twee boompalen om de boom te leiden. Het plantgat mag wel bijna twee keer zo groot zijn als de wortelkluit.

Geen natte voeten

De zuilbeuk kan niet tegen natte voeten. Dan rotten ze binnen de kortste keren weg. In een tuin waar water niet snel wegloopt kunt u toch een zuilboom planten, als u er voor zorgt dat de grond gedraineerd wordt. Op zandgrond loopt regenwater in de regel snel weg, maar op kleigrond ligt dit anders. Plaats de boom in een terp of meng de potgrond met scherp zand, zodat het regenwater weg kan lopen.

Verzorging en onderhoud

Het snoeien hangt af van wat u wil met deze boom. Wilt u de boom zijn gang laten gaan of stopzetten op een bepaalde hoogte te houden. Om de zuilvorm te behouden dient u de uitlopers tijdig weg te snoeien.

Advies

Veel tuinliefhebbers vinden het snoeien van bomen een van de moeilijkste zaken van tuinonderhoud. Wanneer en hoe ver terugsnoeien is een steeds weer terugkerende vraag. Boomkwekerij van IJmeren zl u met alle plezier adviseren over het snoeien van de beuk.
Neem gerust contact met ons op via vanijmeren.nl als u vragen heeft.

Windbestendigheid

matig

Blad

ovaal tot eivormig

Bloemen

kleine onopvallende bloemkatjes

Grondsoort

goed doorlatende, humusrijke grond

Herfstkleur

geel

Hoogte

20-25 m, groot

Kroon

smal zuilvormig

Oorsprong

Schotland, 1864

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

nootjes

Winterhard

goed

Type-vorm

zuilboom, beveerde boom

Standplaats

halfschaduw

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Japanse Sierkers Zuilvorm

Prunus serrulata 'Amanogawa'
Prunus serrulata ‘Amanogawa’ is een Japanse sierkers met een smalle groei Het is een langzaam groeiende boom die ongeveer 5…

Zuilhaagbeuk

Carpinus betulus 'Fastigiata'
Bij onze boomkwekerij Van IJmeren vind u een ruim aanbod aan zuilvormige bomen. Een mooi exemplaar hiervan is de zuilhaagbeuk.…

Zuilvormige Eik

Quercus robur 'Fastigiate Koster'
De Quercus robur ‘Fastigiate Koster, heeft een zuilvormige kroon met groen blad. Er groeien eikels aan de boom. De Quercus…

Zuilvormige Tulpenboom

Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum'
De Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’is een smalle boom met groen blad en krijgt op latere leeftijd bloemen. Is geschikt voor alle…
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i