Bolplataan

Platanus hispanica 'Alphen's Globe'

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Platanus acerifolia ‘Alphen’s Globe’, heeft een bolvormige kroon. De boom heeft groen blad dat in de herfst bruingeel kleurt en ook is de platanus acerfolia ‘Alphen’s Globe geschikt voor kleinere tuinen. De boom groeit in klei-, zand- en veengrond het beste.

De bolplataan, een opmerkelijke boom

De Platanus Hispanica Alphen’s Globe die uiterlijk sterk lijkt op de esdoorn, is in de afgelopen tien jaar sterk uitgegroeid tot een veelgevraagde kleine boom bij Van Ijmeren. Het is dan ook een zeer bijzondere boom. De bolplataan biedt de schoonheid van de Platanus acerifolia, maar dan in veel kleinere afmetingen waardoor hij zelfs geschikt is voor kleine ruimtes. Het geven van meerwaarde aan tuinen, parken en straten is ook de voornaamste reden van aankoop. 

Het aanplanten

Hoewel de lente en zomer de beste planttijd is voor de Platanus Alphen’s Globe, kunnen ze in een pot het ganse jaar door worden geplant. De bolplataan past zich aan elk bodemtype aan, maar geeft de voorkeur aan diepe, vochtige, kiezelhoudende grond. Het plantgat moet twee keer zo groot en diep zijn als de kluit. Verwijder de pot, maak de kluit los, plaats de plant in het gat, vul met aarde, druk stevig aan en verdrink krachtig. Nadien heeft de plant een gemiddelde waterbehoefte. Als je rekening houdt met ondiepe wortels, dan is het perfect mogelijk om een verharding aan te leggen rondom de boom. De Alphen’s Globe gedijt optimaal op een zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde plaats.

De bladeren, vruchten en groei

De esdoornbladige ‘Alphen’s Globe’ is bladverliezend. Hun grote gekartelde bladeren ogen fris en zijn glanzend donkergroen met drie tot vijf lobben. In de herfst worden ze prachtig geel. Eens de bladeren van de boom vallen, verteren ze slecht en blijven ze lang liggen. In Mei kun je onopvallende bloemen opmerken op de boom. De vruchten van de bolplataan zijn stekelige bollen die in de winter op de boom blijven tot de nieuwe bloei aanbreekt. De afbladderende schors onthult verschillende tinten groen, bruin, grijs en beige in ornamenten die op militaire camouflage lijken. De bolplataan groeit snel en vormt een zeer regelmatige, afgeronde kroon. Hij groeit rechtop, 20 tot 30 centimeter per jaar en bereikt een hoogte en breedte van drie tot vijf meter. Snoeien is mogelijk aan het einde van de winter, maar is niet verplicht.

Verdraagzaamheid

De bolplataan verdraagt luchtvervuiling, extreme temperaturen en tijdelijke overstromingen. Daarnaast heeft de boom een goede vorstbestendigheid: hij is volledig winterhard tot -30°C.

Windbestendigheid

matig tot goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

handlobbig, groen

Bloemen

bolvormige hoofdjes

Bodemvochtigheid

bestand tegen korte overstroming

Grondsoort

alle

Herfstkleur

geel

Kroon

rond, bolvormig

Type-vorm

bolboom, bol op stam

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

bolvormig, stekelig

Max. hoogte

2 – 4 m

 • Gratis bezorgd vanaf €495,- in Vlaanderen. Daaronder 125,- euro.
 • 1750+ Uitstekende Reviews.
 • Eigen Bezorgservice voor Vlaanderen.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Bolcatalpa

Catalpa bignonioides 'Nana'
De Bolcatalpa is een mooie bolboom geschikt voor de kleinere tuin. Hij krijgt frisgroen blad. Voor een mooie bol is…

Bolprunus

Prunus eminens 'Umbraculifera'
De Bolprunus is een mooie boom met een mooie compacte bolvormige kroon. De kroon kan ongeveer 1 meter tot 1,5…

Japanse Notenboom Bolboom

Ginkgo biloba 'Mariken'
De Ginkgo biloba Mariken is een Kleine halfstam boom, ook wel de japanse notenboom genoemd. Hij is erg geschikt voor…

Hulst

Ilex meserveae 'Blue Princess'
De Ilex Blue Princess ook wel de Blauwe Hulst genoemd is een sterk soort hulst met blauwgroene bladeren. In het…
 • Beoordeeld 9/10 (1500+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
Website: Van Suilichem Online BV
i i